pop-krios

Κριός

Επειδή μπαίνεις σε μια δημιουργική και παραγωγική φάση, είναι πολύ πιθανό ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου να μην είναι αρκετός. Όμως, τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το να κρατάς ισορροπίες. Ακόμη και με την πιο ενδιαφέρουσα ενασχόληση στον κόσμο να καταπιάνεσαι, η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου σε αυτήν και η μείωση χρόνου από άλλες, εξίσου ή και λιγότερο σημαντικές, μπορεί να σε κουράσει και να μειώσει και την απόδοσή σου. Αν για παράδειγμα έχεις υπερβολική δουλειά (που θα έχεις) μπορεί να χαίρεσαι μεν και να νιώθεις ότι οικοδομείς το μέλλον σου, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να έχεις ελεύθερο χρόνο, ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Και το ζήτημα της τακτικότητας είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην έχεις ελεύθερο χρόνο κάθε μέρα αλλά μόνο μία φορά την εβδομάδα. Πρέπει όμως πάση θυσία αυτή τη μία φορά να την έχεις κάθε εβδομάδα.

Y. Γ. Διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση των οικονομικών σου.

line-630
pop-tavros

Ταύρος

Αυτό που γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί περνάς από μια περίοδο εσωστρέφειας σε μια περισσότερο κοινωνική κατά την οποία θέλεις να εκφραστείς περισσότερο. Έχει πολύ ενδιαφέρον η παρουσία της Αφροδίτης στο ζώδιό σου, μην ξεχνάμε ότι είναι και η πλανητική σου «μητέρα» που σημαίνει ότι αισθάνεται απόλυτα στα νερά της όσο βρίσκεται μαζί σου. Και φυσικά, αυτό έχει και τα καλά του, σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο. Είναι μια περίοδος επιθυμιών και αναγκών που έρχονται στην επιφάνεια. Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για να ταλαιπωρείσαι, επειδή ενδεχομένως θα νιώσεις τις ελλείψεις τους, αλλά για να στραφείς σταδιακά προς την κατάκτησή τους. Για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν στο μυαλό σου. Να μην υπάρχει κανένα απολύτως μπέρδεμα ή σκοτεινό σημείο. Είναι σαν να καθαρίζεις τον δρόμο σου από εμπόδια και να προχωράς σταθερά προς αυτά που θέλεις.

line-630

pop-didymoi

Δίδυμοι

Όταν λέμε ότι είσαι προσαρμοστικός, δεν εννοούμε απαραίτητα ότι σε νέες καταστάσεις μαθαίνεις γρήγορα να επιβιώνεις (που συμβαίνει κι αυτό, υπό προϋποθέσεις), αλλά κυρίως ότι αποκτάς χαρακτηριστικά από το «περιβάλλον» σου. Ένα σημαντικό θέμα λοιπόν, είναι να επιλέγεις και το περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους συσχετίζεσαι. Αν για παράδειγμα είσαι αγχώδης και νευρικός και έχεις έναν σύντροφο πολύ ήρεμο και χαμηλών τόνων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσεις τη νευρικότητά σου γιατί – προκειμένου να επέλθει η ισορροπία- είσαι σε θέση να χαμηλώσεις εσύ τους τόνους. Διαλέγοντας λοιπόν το περιβάλλον σου, διαλέγεις ουσιαστικά και την ψυχική σου διάθεση και ελέγχεις σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά σου. Παρεμπιπτόντως, όλα μπαίνουν σε μια σειρά σταδιακά, ιδιαίτερα ένα επαγγελματικό εγχείρημα και κατ’ επέκταση τα οικονομικά σου.

line-630
pop-karkinos

Καρκίνος

Είναι πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ότι αναπνέεις με συναίσθημα και ότι αυτό που επιθυμείς είναι να είσαι κολλημένος σαν στρείδι πάνω στους αγαπημένους σου και ακόμη και όταν το κάνεις, το κάνεις με έναν τρόπο ενδεχομένως διακριτικό, χωρίς ενδείξεις νοσηρής εξάρτησης. Είναι επίσης πιθανό να συνειδητοποιείς ότι όταν είσαι σε μια σχέση ή κοντά στους δικούς σου ανθρώπους νιώθεις πολύ πιο δυνατός ή μάλλον αντιλαμβάνεσαι τα πάντα, τον εαυτό σου, τον κόσμο, τους άλλους, με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πράγματι, μπαίνεις σε μια πολύ θετική και γόνιμη διαδικασία, σε μια περίοδο κατά την οποία μαθαίνεις τι είναι αγάπη και συμπόρευση. Η κοινωνική σου ζωή αποκτά ενδιαφέρον, ενώ οι επιθυμίες σου σε σχέση με τη συντροφικότητα έρχονται στην επιφάνεια και πολλές από αυτές πραγματοποιούνται – όσο περίεργο ή άπιαστο και αν σου ακούγεται αυτό.

line-630
pop-leon

Λέων

Δεν είναι και το πιο εύκολο να λειτουργείς σαν μηχανή, αλλά ίσως για ένα χρονικό διάστημα, έως ότου απαλλαγείς από ορισμένες από τις πολλές εκκρεμότητες που έχουν μαζευτεί, να χρειαστεί να λειτουργείς αποφασιστικά, χωρίς ιδιαίτερο συναισθηματισμό, με σκοπό την παραγωγή και τη δημιουργία. Ίσως λοιπόν πρέπει να χωρίσεις τη μέρα σου στα δύο, η μισή θα είναι αφιερωμένη στον Στόχο, η υπόλοιπη σε οτιδήποτε άλλο. Πώς θα σου φαινόταν, αν μάθαινες ότι έρχονται κάποιες ευκαιρίες να αναδείξεις το ταλέντο σου στα επαγγελματικά; Από τη μία ελπιδοφόρο, από την άλλη τρομακτικό, λόγω έλλειψης χρόνου. Όμως κατά πάσα πιθανότητα οι προσπάθειες που έκανες τόσο καιρό έχουν αποτέλεσμα τώρα, όλες μαζί. Πάνω από όλα μην χάνεις τη μαγεία, που δεν είναι η επίτευξη των στόχων καθεαυτή, αλλά το να περνάς καλά καθ’ όλη διαδικασία μέχρι να επιτευχθούν.

line-630
pop-parthenos

Παρθένος

Ένα πιθανό σενάριο είναι μια σχέση, κατά πάσα πιθανότητα συναισθηματική, να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τις σχέσεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επαφή σου με έναν άνθρωπο είναι καλό να διέπεται από «φυσικότητα», δηλαδή να πηγαίνει και λίγο μόνη της, δίχως τον δικό σου έλεγχο ή την κατεύθυνσή σου. Ακόμη κι αν πρόκειται για συνεργασία, είναι απαραίτητο να καταλάβεις ότι στην αρχή είναι εντελώς λογικό να μην νιώθεις εξοικειωμένος σε μια νέα κατάσταση: για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται να δώσεις χρόνο και όχι να εστιάζεις διαρκώς στα αρνητικά στοιχεία ή σε αυτά που «χάνεις». Σε κάθε περίπτωση και χάνουμε και κερδίζουμε, αλλά για να καταλάβουμε προς τα πού κλίνει περισσότερο η ζυγαριά, χρειάζεται να δώσουμε λίγο χρόνο. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα αυτή την περίοδο: σπουδές, ταξίδια, στόχοι που επιτυγχάνεις, δικαίωση.

line-630
pop-zygos

Ζυγός

Έχεις ένα νέο εγχείρημα μπροστά σου: μπορεί να είναι επαγγελματικό, δημιουργικό ή ένας οποιοσδήποτε στόχος προς τον οποίο κατευθύνεσαι. Εκτός από τη διπλωματικότητά σου, το ταλέντο σου για συνεργασία και την αρμονία που φέρνεις συνήθως στις σχέσεις σου, χρειάζεται και κάτι άλλο, που το έχεις αυτή την περίοδο ή που μπορείς να έχεις: απόλυτη οργάνωση, μέθοδο και αφοσίωση. Η αλήθεια είναι ότι το να τα δώσεις όλα στον Στόχο είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις λύτρωση, δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία και το ότι εστιάζεις και διοχετεύεις το δυναμικό σου προς μία κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, υπάρχει περίπτωση να εξετάσεις μια νέα οικονομική συμφωνία ή το νέο εγχείρημα να φέρει συμπαθητική οικονομική επιβράβευση. Μπορείς να διαπραγματευτείς τους όρους – αν αυτό είναι απαραίτητο.

line-630
pop-scorpion

Σκορπιός

Ακόμη και αν είσαι εσωστρεφής και κατά περιόδους αρκετά μοναχικός, αυτό που σε αλλάζει περισσότερο είναι οι σχέσεις, οι δυνατές σχέσεις που αντιλαμβάνεσαι ως ουσιαστικές, συναισθηματικές και ειλικρινείς. Και αυτή την περίοδο μπορεί εκτός από το να συνεργαστείς και να συμπορευτείς με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχετε έναν κοινό στόχο, επαγγελματικό π.χ., να ερωτευτείς ή να ασχοληθείς με τη συντροφική σου σχέση με διαφορετικό τρόπο, επιθυμώντας να την ανανεώσεις και να την καλλιεργήσεις. Μερικές φορές το να αποκαλύπτεις απλώς τον τρόπο που σκέφτεσαι ή να συζητάς για πράγματα που ενδεχομένως σου φαίνεται ανούσιο να μοιράζεσαι στη σχέση σου, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας με τον άνθρωπο που τα μοιράζεσαι. Η ουσία είναι ότι ενώ είσαι κατά βάση είσαι μοναχικός, καλείσαι να υπερβείς τη φύση σου και να μοιραστείς. Έτσι πάει, συνήθως έχουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να υπερβούμε, να μειώσουμε, να μεγεθύνουμε ή να τροποποιήσουμε για να προχωρήσουμε.

Υ.Γ. Είναι πιθανή μια νέα επαγγελματική συμφωνία ή συνεργασία. Διερεύνησέ τη χωρίς προκαταλήψεις.

line-630
pop-toxotis

Τοξότης

Ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει πολύ ανανεωτικά και όχι μόνο αυτό, μπορεί να φέρει και έξτρα ευρώ. Ο έκτος οίκος σου, στον οποίο βρίσκεται η Αφροδίτη, αφορά όμως εκτός από την εργασία και την υγεία, την καλή σωματική σου κατάσταση και τη φροντίδα του εαυτού σου. Τίποτα σημαντικότερο αυτή την περίοδο από το να φέρεσαι στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα φερόσουν σε κάποιον που αγαπάς. Δεν εννοούμε φυσικά να τον έβαζες μπροστά με εγωιστικό τρόπο, αλλά να φερόσουν δίκαια, δίνοντας του ευκαιρίες να κατακτήσει αυτό που θέλει, για το καλύτερο.  Κάποιοι όταν ακούν «για τον εαυτό σου αξίζει να επιδιώξεις το καλύτερο» τρομάζουν: μοιάζει σαν να φοβούνται μην θεωρηθούν εγωιστές. Οι ενοχές είναι πια στο dna μας, αλλά ένας σοφός Τοξότης μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να τις εξουδετερώσει.

line-630
pop-aigokeros

Αιγόκερως

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες στιγμές που πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι μπαταρίες μας τελειώνουν και θέλουν φόρτιση. Το να συνεχίζεις, ως γνήσιος Αιγόκερως, να προσπαθείς, όταν ξέρεις ότι πλέον για κάθε βήμα μπροστά χρειάζεσαι τον διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο από πριν, είναι μάλλον παράλογο. Δεν είναι ήττα να σταματάς. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, επειδή βοηθάς τον εαυτό σου να είναι πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός. Αυτή την περίοδο μπορεί και να ερωτευθείς και μάλλον έχει νόημα να το απολαύσεις και να το διερευνήσεις. Μπορεί και να οδηγηθείς σε ένα πολύ δημιουργικό έργο, να αποφασίσεις να αποκτήσεις απογόνους ή να ασχοληθείς με τα παιδιά σου. Και αν λοιπόν λειτουργείς μόνο με όρους «καθήκοντος» και «υποχρέωσης», έχεις καθήκον απέναντι στον εαυτό σου να του προσφέρεις το καλύτερο δυνατό – ας ξεκινήσουμε με στιγμές χαλάρωσης και οικειότητας.

line-630
pop-ydroxoos

Υδροχόος

Αίσθηση ασφάλειας, σε συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο, ναι, σε απασχολεί κι αυτό περιστασιακά. Ακόμη και αν η διεκδίκηση της ασφάλειας σε οποιαδήποτε μορφή της σε κάνει ενδεχομένως να νιώθεις ότι χάνεις την ανεξαρτησία σου, στην πραγματικότητα σε ένα ασφαλές πλαίσιο είσαι περισσότερο ανεξάρτητος. Το σπίτι σου φαίνεται ότι γίνεται το καταφύγιό σου, το σημείο στο οποίο μπορείς να εκφραστείς, να νιώσεις οικεία, να βρεθείς με ανθρώπους που νιώθεις κοντά σου ή με την οικογένειά σου. Οι στενές προσωπικές σου σχέσεις σε τροφοδοτούν με το απαραίτητο συναίσθημα για να προχωρήσεις προς τους στόχους σου. Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον τώρα είναι να είσαι σύμμαχος με τον εαυτό σου. Σε κάθε σου νέο εγχείρημα, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να είσαι επικριτικός με εσένα τον ίδιο. Ακούγεται εύκολο να το αποφύγεις, αλλά θέλει προσπάθεια.

line-630
pop-ixthys

Ιχθύες

Η επικοινωνία σου με τους άλλους γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική και συναισθηματική. Αν όμως είναι σημαντικό για εσένα να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, όσο μπορείς και επιθυμείς, δεν είναι απαραίτητα σημαντικό ή και καλό να εκφράζονται και οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο – εξαρτάται πάντα. Αν πρόκειται να εκφραστεί ο άλλος, θα το κάνει μόνος ή μόνη του και ένας τρόπος να το ενθαρρύνεις φυσικά αυτό είναι να εκφράζεσαι εσύ και να ακούς, στο εκατό τοις εκατό. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας γενικότερα, έχουν ενδιαφέρον και οι νέες γνωριμίες, η κοινωνική σου ζωή και οι συμφωνίες. Οι νέες σχέσεις που προκύπτουν αυτή την περίοδο μπορούν να σε αλλάξουν, αρκεί να επιτρέψεις να επιτευχθεί η σύνδεση, και για τη σύνδεση το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσεις χρόνο.

Ο Γιώργος Σαλαμάς δεν είναι αστρολόγος, αλλά η αστρολογία είναι ένα από τα πολλά του χόμπι -όπως είναι το διάβασμα, ο ύπνος, ο ύπνος, ο ύπνος και το φαγητό- και τη θεωρεί μια καλή αφορμή για επικοινωνία. [email protected]/ facebook.com/gsalamas

To 2014 έχει ακόμη δρόμο. Κατέβασε εδώ τις ετήσιες προβλέψεις από τον Γιώργο Σαλαμά