«Επιτέλους, έφτασε το τέλος», θ’ αναφωνήσουν οι ξινοί, τη στιγμή που οι περισσότεροι θα πρέπει να βρουν να κάνουν κάτι στη ζωή τους τις ώρες που τους κρατούσαν συντροφιά  οι μαχητές και οι διάσημοι. Εκτός και αν το Survival (!) που έρχεται στο Epsilon, καλύψει όλες τις άμεσες τηλεοπτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος.

Αν μετρήσουμε τις αναφορές στο δημόσιο λόγο, στα media, στα social media, στις παρέες, στις οικογένειες, στα ζευγάρια, από εχθρούς και φίλους, το Survivor αποτέλεσε μεγαλύτερο θέμα συζήτησης που έχει γνωρίσει η χώρα μετά το δημοψήφισμα. Αυτό λέει πολλά αφού δείχνει την πολιτική κόπωση που υπάρχει και την ανάγκη που είχε πολύς κόσμος ν’ αλλάξει κουβέντα προς κάτι το πιο … φτηνό.

Πέρα όμως την όποια κοινωνιολογική ανάλυση και με γνώμονα το «αυτά θέλει ο κόσμος» μάζεψα τις διάφορες αντιδράσεις από όσους και όσες έβλεπαν (και θα βλέπουν) Survivor με το «ζόρι». Αυτούς που έδειχναν να καταπιέζονται από το φαινόμενο αλλά μόλις άκουγαν «Ντάνος», ξεχύνονταν σαν τα γάργαρα νερά. Άλλωστε το «εγώ δεν βλέπω Survivor αλλά…» είναι το νέο «εγώ δεν βλέπω τηλεόραση αλλά…» Κακά τα ψέμματα, και οι αριθμοί το έδειξαν, η τηλεόραση χωρίς το Survivor θα είχε πεθάνει μια ώρα αρχύτερα. 

– Το βάζω εκεί μωρέ με το φαΐ για να χαζεύω αλλά δε δίνω και πολλή σημασία. Να περνάει η ώρα.

– Το παρακολουθώ γιατί ο τάδε που παίζει είναι φίλος μου. Αλλιώς δεν θα το έβλεπα.

– Είμαι σε ένα τσατ που μιλάνε όλοι για αυτό. Τι να έκανα;

– Ξέρεις μιλάνε όλοι για αυτό στη δουλειά, οπότε για να συμμετέχω έπρεπε να ξέρω τι γίνεται. Είναι που το παρακολουθεί και το αφεντικό.


– Το παρακολουθώ όχι για διασκέδαση . Για κοινωνιολογικούς λόγους περισσότερο. Ξέρεις αν το παρατηρήσεις με μια άλλη σκοπιά θα αντιληφθείς πως πολλές συμπεριφορές που βλέπεις στο Survivor είναι στην ουσία μια μικρογραφία της κοινωνίας μας.

– Όπως και να το κάνεις, είναι καλογυρισμένο. Σε κρατάει ρε παιδάκι μου. 

– Ξέρεις τι; Είμαι εντελώς κατά σε όλη αυτή την ιστορία αλλά επειδή βλέπει ο μικρός την πρώτη ώρα γιατί τα συζητάνε όλα στα σχολείο. Τι να τον κάνεις; Μετά αυτός κοιμάται και εγώ κολλάω.

– Γυναίκα: Εγώ δεν το βλέπω. Ο Μάκης είναι που έχει φάει χοντρό κόλλημα.
– Μάκης: Τι δεν το βλέπεις, αγάπη μου, αφού όλο δίπλα μου έρχεσαι και κάθεσαι.
– Γυναίκα: Αφού δεν το άλλαζες. Τι να έκανα;
– Μάκης: Μα, προχτές που είχα πάει για 5Χ5 και γύρισα, Survivor έβλεπες.
– Γυναίκα: Αφού δεν είχε κάτι άλλο να δω.

– Για τα αγωνίσματα το βλέπω. Έχουν αθλητικό ενδιαφέρον. Είναι σαν αυτά τα παιχνίδια του κόσμου που έδειχνε η ΕΡΤ,  απλά βλέπεις και όλο το παρασκήνιο.

– Δε θα το έβλεπα, αλλά είναι που βγάζω μεροκαματάκι από το στοίχημα. Τι να κάνεις, να μη το δεις; 

– Δεν το βλέπω καθόλου αλλά παρακολουθώ τι γίνεται από τα Social Media. Καλά είδες τι είπε ο Ντάνος στη Βαλαβάνη μπλα μπλα μπλα…