ΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #53: Μόνο η Τίλντα Σουίντον μας βγάζει από την κατήφεια της απώλειας του τελευταίου αρσενικού, λευκού ρινόκερου

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (18-24/3/2018).

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Στην Γαλλία απαγορεύεται πλέον να κάνεις σεξιστιστικά σχόλια και όποιος παρενοχλεί τις γυναίκες στους δρόμους θα παίρνει πρόστιμο από 90 μέχρι 750€. Επιτέλους ποινικοποιείται η λεκτική βία κατά των γυναικών, αρκετά αδιαφορήσαμε για την παρενόχληση. Λίγο καιρό πριν, στο Βέλγιο έγινε η πρώτη καταδίκη άντρα που παρενόχλησε γυναίκα σε δημόσιο χώρο.
Όσες κι αν χτίζουν φυλακές (του νου), κι αν ο κλοιός στενεύει, ο λαός μας είναι αληταριό και δεν υποκύπτει στις σκοταδιστικές μεσαιωνικές, υπερσυντηρητικές αποφάσεις του ΣτΕ που θεωρούνται πλήγμα στην ανεξιθρησκεία και στηρίζουν τις παρεμβάσεις τις Εκκλησίας στην εκπαίδευση.

 

Σταύρος Διοσκουρίδης

Αυτή η εποχή που έρχεται, της άνοιξης, είναι η καλύτερη όταν ζεις στην Ελλάδα. 

Που όσο πιο κοντά είναι το Πάσχα άλλο τόσο πιο μακριά είναι το καλοκαίρι


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

O Marlon Bundo, με δικό του account στο Instagram, είναι ο κούνελος του Pence, ο οποίος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για παιδιά με πρωταγωνιστή τον κούνελό του, που διηγείται μια μέρα από τη ζωή του αφεντικού του, και πραγματικό θέμα τη βελτίωση της εικόνας του Pence. Ο John Oliver και η ομάδα του απάντησαν με το δικό τους παιδικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε δύο μέρες πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο του Pence. Εκεί ο Marlon Bundo είναι πια ένας gay κούνελος που ερωτεύεται και παντρεύεται έναν άλλο κούνελο – τρολάροντας τις ομοφοβικές απόψεις του Pence. Το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο της εκπομπής του John Oliver να ξεπεράσει κατά πολύ σε πωλήσεις το βιβλίο του Pence, με περισσότερα από 180.000 αντίτυπα σε δύο μέρες. Έφτασε μάλιστα και στην 1η θέση των best seller στο Amazon μεταξύ όλων των βιβλίων ανεξαρτήτως κατηγορίας.
Οι Θούριοι των influencers για τους λογαριασμούς τους στο instagram που χακαρίστηκαν. Εθνικά διαγγέλματα για τουρκαλάδες που δεν τους φοβούνται κι ένας υποβόσκων λυγμός για μια πατρίδα που χάνεται με τη μορφή φωτογραφιών και των followers που έπεσαν αμαχητί. Χαλαρώστε παιδιά και μην κάνετε σαν τον Στέφανο Χίο που βλέπει τους Τούρκους να φτάνουν στη Λάρισα γιατί υπάρχουν και υπαρκτά προβλήματα με τη γείτονα.  Φυσικά οι λογαριασμοί επανέρχονται μετά από λίγο και πάλι στη κυριότητά σας χωρίς κάποια παρέμβαση του ΟΗΕ.

 

Παναγιώτης Μένεγος

Δεν έχουν σημεία σημασία τα πρόσωπα, οι παρατάξεις, η πολιτική καταγωγή (καλά, μπορεί και να έχουν αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας στην παρούσα). Αντιδράσεις σαν κι αυτή του Νίκου Ξυδάκη την Πέμπτη στη Βουλή δε θα ρίξουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, δε θα την αποδυναμώσουν. Αλλά τουλάχιστον καθιστούν σαφές ποια (πρέπει) είναι η στάση του συνταγματικού τόξου απέναντι στους «υπόδικους Χιτελρόψυχους», όπως τους χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (…στάση που δεν ήταν πάντα ξεκάθαρή κι απέναντι απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα την τελευταία δεκαετία)

https://www.youtube.com/watch?v=8YmMGOYaaPI

«Φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής  συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», φράση από το σκεπτικό με το οποίο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Καμία ελπίδα…


 

Θεοδόσης Μίχος

«Μένουμε όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, τρώμε μαζί σαν οικογένεια, ταξιδεύουμε μαζί σαν μέλη της ίδιας λέσχης εξερευνητών. Τα ταξίδια μας μετουσιώνονται σε ταινίες και το αντίθετο. Το συναίσθημα είναι μιας από κοινού ώρας παιχνιδιού – σοβαρού παιχνιδιού, αλλά πάντα με μία σπίθα στο μάτι και με κατεύθυνση ένα φωτεινό ορίζοντα». (Tilda Swinton)

Με αφορμή το Isle of Dogs, το GQ αντί να πάρει άλλη μία συνέντευξη από τον Wes Anderson, ζήτησε από όσους απαρτίζουν το φευγάτο πρωταγωνιστικό ανσάμπλ της ταινίας (Bill Murray, Tilda Swinton, Jeff Goldblum μεταξύ πολλών ακόμη σταρ πρώτης γραμμής που «παρατάνε ό,τι κάνουν» κάθε φορά που ο Anderson τους χαρίσει έστω ένα μικρό ρολάκι) να μιλήσουν για τον λυγμόλαλο οραματιστή σκηνοθέτη.

Πέθανε σε ηλικία 45 ετών ο Sudan, o τελευταίος αρσενικός βόρειος ρινόκερως. Το είδος του ξεκληρίστηκε από τους κυνηγούς και σε όλο τον κόσμο έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκά. Ωραία τα καταφέραμε πάλι.


 

Ντενίσα Μπαϊρακτάρη

Η υπέροχη Λίνα Ρόκου έγραψε ένα βιβλίο που διαβάζεται σε ένα απόγευμα, το πρόβλημα είναι ότι δεν θα θέλετε αυτό το απόγευμα να τελειώσει.

Πέθανε ο Σουδάν, ο τελευταίος λευκός ρινόκερως της βορείου Αφρικής. Πλέον, το μέλλον του είδους πέφτει πάνω στις δυο θηλυκές που απομένουν. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν με γενετικό που κράτησαν από τον Σουδάν να τους κάνουν τεχνητή γονιμοποίηση, ελπίζοντας για το καλύτερο. Το μόνο σίγουρο, πάντως είναι, πως η ανθρωπότητα όσο πάει και τα κάνει πιο πολύ σκατά.


 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Την περασμένη Τρίτη, η αγαπημένη μας Λίνα Ρόκου παρουσίασε στο BIOS, την πρώτη της «συγγραφική ανησυχία» που ακούει στο όνομα Το Τέλος της Πείνας. Κόσμος και κοσμάκης ήταν εκεί, για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή για εκείνη μέρα. Και ποτά ήπιαμε, και φράουλες μας έδωσε η Λίνα να φάμε, και γενικά περάσαμε όμορφα. Το επόμενο πρωί δε, με βρήκε «εθισμένη», με το βιβλίο αγκαλιά, κι αποκομμένη από την πραγματικότητα μέσα σε κάποιο βαγόνι της μπλε γραμμής, να “ανιχνεύω” συναισθήματα που ξεπηδούσαν από τις σελίδες του …
Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερως πέθανε πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 45 ετών. Όσο βρισκόταν εν ζωή, αποτελούσε μέρος μιας φιλόδοξης προσπάθειας προκειμένου το είδος να μην εξαφανιστεί και να συνεχίσει να αναπαράγεται. Το συμβάν αυτό μόνο με θλίψη θα μπορούσε να μας γεμίσει μπροστά στην ιδέα ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά ζώα του πλανήτη δε μπορεί πλέον να αναπαραχθεί με τη φυσική μέθοδο και απειλείται με εξαφάνιση, μπροστά στην ιδέα του πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί το ανθρώπινο είδος για τον ίδιο του τον πλανήτη που τον φιλοξενεί, όταν νιώθει πως κυριαρχεί σε αυτόν, και δεν συμβιώνει αρμονικά με τα άλλα είδη…

 

Λίνα Ρόκου

 Το να τρως στα Άργουρα είναι σαν να βουτάς γυμνός στο απέραντο γαλάζιο της αλμύρας, του ιωδίου, της θάλασσας. 

Ο θάνατος του τελευταίου λευκού αρσενικού ρινόκερου της Αφρικής που φέρνει και το τέλος του είδους του.


 

Ζωή Παρασίδη

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια στην Τριρ της Γερμανίας και η πόλη σκέφτηκε να γιορτάσει αυτή την επέτειο βάζοντας τη φιγούρα του στους φωτεινούς σηματοδότες των δρόμων της, στα πρότυπα των ανατολικογερμανικών φαναριών Ampelman. Εκτός του ότι είναι μια έξυπνη κίνηση που έχει πλάκα, παραφράζοντας τον Ζίζεκ είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε ότι δεν φταίνε τα φανάρια που μας εκνευρίζουν στον δρόμο για τη δουλειά, ο καπιταλισμός φταίει.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κρίθηκε αντισυνταγματική. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι  αντίθετη στο άρθρο 16 του συντάγματος που ορίζει ότι σκοπός της παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Μεταξύ άλλων εμποδίων που βάζει το σύνταγμα, οι σύμβουλοι έκριναν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας, από τη στιγμή που δεν γίνεται στην «Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα»  ενώ την επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα ελληνικά συντάγματα ενώ στην τρίτη δημοτικού ο Ιησούς δεν χαρακτηρίζεται ως «Σωτήρας του κόσμου». Ήμαρτον.


 

Ελένη Τζαννάτου

To βιβλίο H Πείνα (Sult, 1890, εκδ. Μεταίχμιο) του Νορβηγού Knut Hamsun (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1920). Ο μοναχικός και πάμφτωχος ήρωας στη Χριστιάνα (σημερινό Όσλο) της Νορβηγίας προσπαθεί να βγάλει πέρα τα προς το ζειν, γράφοντας συγχρόνως άρθρα για εφημερίδες. Ανάμεσα στις σελίδες και τον μονόλογο του ανώνυμου ήρωα χωράει η ημι-αυτοβιογραφικότητα (μιας και ο Hamsun έγραψε το βιβλίο λίγο αφ’ ότου γύρισε από τις ΗΠΑ), ο νατουραλισμός, ο υπαρξισμός. Όλα αυτά όσο ο Ρασκόλνικοφ από το Έγκλημα και Τιμωρία μάλλον βρήκε τον πιο κοντινό λογοτεχνικό του συγγενή, με τη σκηνή όπου ο ήρωας σχεδόν τρώει το μολύβι του από την πείνα να είναι μία από τις δυνατότερες μεταφορές πάνω στην δημιουργικότητα και την επιβίωση που θα βρει κανείς ανάμεσα σε λογοτεχνικές γραμμές.
Jack White – Boarding House Reach


 

Τζούλια Τσιακίρη

Ζούμε τα καλύτερά μας χρόνια αχαρτογράφητοι αλλά έρχεται κάποια στιγμή και θέλουμε να ενώσουμε τις τελίτσες και να φανεί επιτέλους η μαγική εικών. Τότε είναι που γράφονται αυτά τα βιβλία.

Σε γενικές γραμμές

https://www.youtube.com/watch?v=K-S9ewk3RCs

 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.