Κρατάω στα χέρια μου δυο βιβλία με φωτογραφίες που τα έχουν φτιάξει τρεις Γιάννηδες. «Φιλοδοξούμε», λέει ο ένας (ο Γιάννης Καρλόπουλος, εκδότης και δημιουργός της σειράς Bιβλία Φωταγωγός), «να παράγουμε βιβλία ως μικρά “ταξίδια” σε ένα γνώριμο μη-τόπο, τη χώρα μας και την ιστορία της».

Το ένα βιβλίο —Motherland του Γιάννη Δρακουλίδη— έχει μπανάνες, ντοματίνια, ορτανσίες, βουνά, φραγκοσυκιές, καφενεία, σινεμά, όλα στην Κρήτη. Φωτογραφίες τραβηγμένες «σ’ ένα ταξίδι τον Αύγουστο».

001-motherland-fos-biblia-2013-popaganda

Το άλλο —Μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας του Γιάννη Κωσταρή— έχει πιο πολλούς ανθρώπους, παραλίες, βουνά, εσωτερικά, τοπία σε μακρινές λήψεις, δειλινά, έπιπλα και μικρά εμπράγματα κείμενα που περιγράφουν εκδρομές στην Ελλάδα, σε διάστημα 12 χρόνων, με διάφορες ζόρικες συνθήκες. Συχνά το βράδυ όταν οι εκδρομείς πέφτουν να κοιμηθούν μέσα σε υπνόσακους αποκαμωμένοι από τις περιπέτειες της μέρας ακούνε το γάβγισμα ενός σκύλου από μακριά. Θυμωμένος ο σκύλος στην αρχή γιατί δε γνωρίζει τη μυρωδιά τους και καταλαγιασμένος σιγά-σιγά αφού τη συνηθίσει.

002-Homeland-stories-fos-biblia-2013-popaganda

Τι μας λες τώρα; Σας λέω κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο: ότι το βλέμμα πρέπει να συγκεντρώνεται πάση θυσία, όσο μπορεί, πάνω στην εναπομείνασα, οπουδήποτε, στα πιο απίθανα σημεία, αλήθεια, μπας και καταφέρει να μην εθιστεί στο ψέμα, που είναι πολύ και βράζει.

Ξεφυλλίζω τα δυο όμορφα, μικρά βιβλία, τυπωμένα σε απλό χαρτί, ραμμένα στο χέρι, υστερικά προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια, αποφασισμένα να μην προκαλούν αλλά να ψιθυρίσουν ότι για την ομορφιά υπάρχει πάντα χώρος κι ας είναι αυτός… ένας φωταγωγός.

Και το λίγο-λίγο, μάνα, γίνεται πολύ…

Τα βιβλία τα βρίσκετε στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Στοά Κουρτάκη Κολοκοτρώνη 59Β, Σύνταγμα.