London Big Ben and traffic on Westminster Bridge

Κάθε μέρα που περνά, το σχίσμα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης γίνεται ακόμα πιο βαθύ. Η θάλασσα της Μάγχης φαντάζει πλέον με… ωκεανό καθώς οι Βρετανοί κόντρα σε κάθε προγνωστικό –ενδεχομένως και κάθε λογική- πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες. Το Brexit ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και μολονότι θα περάσουν τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια μέχρι να σφραγιστούν οι πρώτες επίσημες και τελεσίδικες εξελίξεις, οι συνέπειές του είναι ήδη εμφανείς. Οι επιπτώσεις του επικείμενου Brexit έχουν αρχίσει να πλήττουν ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο, έστω κι αν στην παρούσα φάση είναι αρκετά σοφτ. Η λογική εξ άλλου λέει πως με τον καιρό θα αρχίσουν να εντείνονται, επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων του «Νησιού».

Θέλετε αποδείξεις επ’ αυτού; Αμέσως…

Η Apple ανέβασε τις τιμές της. Κι άλλο.

Η «βουτιά» της στερλίνας έναντι του δολαρίου επηρέασε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της Apple η οποία τις αναπροσάρμοσε εν μία νυκτί. Ο Mac mini ακρίβυνε κατά £100 και πλέον κοστίζει £479, αύξηση αμελητέα μπροστά στις £300 των μοντέλων 4K & 5Κ του iMac. «Πρωταθλητής» ο Mac Pro που είδε την τιμή του να ανεβαίνει £500 και να στρογγυλοκάθεται πλέον στις £2.999. Την ανιούσα ακολούθησαν και οι τιμές του App Store, με τα apps που στοίχιζαν £0,79 να ανεβαίνουν στη £0,99 και αυτά της £1,49 να «σκαρφαλώνουν» στη £1,79.

Η Microsoft ανέβασε τις τιμές της. Κι αυτή.

Παράλληλη πορεία και για τις συσκευές και τις υπηρεσίες της Microsoft. Από την 1η Ιανουαρίου, το λογισμικό για επιχειρήσεις (enterprise) ακρίβυνε κατά 13% ενώ η πλειοψηφία των αντίστοιχων cloud υπηρεσιών πλέον είναι ακριβότερη κατά 22%. Όσο για τα προϊόντα της εταιρείας; Οι αυξήσεις αγγίζουν ακόμα και τις £400 με το Surface Book να ξεκινά από τις £1.449 (αντί για £1.299 -11,5% πάνω) και να φτάνει τις £3.049. Σημειώστε ωστόσο ότι οι αναπροσαρμογές αφορούν τη Microsoft και όχι τη λοιπή αγορά λιανικής.

Surface-Book-1-1024x491

Το OnePlus 3 ακρίβυνε

Δεν το πολυσκέφτηκε η OnePlus. Δυο βδομάδες μόλις μετά το δημοψήφισμα του Brexit πέρυσι τον Ιούνιο, ανέβασε ένα «κλικ» την τιμή πώλησης του OnePlus 3, επικαλούμενη την πτωτική πορεία της λίρας που, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τα αποτελέσματα του εθνικού δημοψηφίσματος, κατρακυλούσε ανεξέλεγκτα. Η τιμή του OnePlus 3 που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγες μέρες ανέβηκε κατά £20 και έτσι από τις £309 έφτασε τις £329. Η εταιρεία έδωσε στους καταναλωτές περιθώριο λίγων ημερών να το αποκτήσουν στην αρχική του τιμή.

To HTC Vive έκανε ακριβώς το ίδιο

Η HTC από την πλευρά της έκανε λίγες εβδομάδες υπομονή μπας και έβλεπε προκοπή. Με τη στερλίνα όμως να έχει μεν σταθεροποιηθεί αλλά να μη λέει με τίποτα να πάρει τα πάνω της, αναγκάστηκε να αναλάβει δράση. Τι έκανε; Ανακοίνωσε από την 1η Αυγούστου αναπροσαρμογή στην τιμή του Vive η οποία μάλιστα ήταν… γενναία! Συγκεκριμένα, το HTC Vive μαζί με τα δυο του χειριστήρια και τον μηχανισμό tracking «πέταξε» από τις £689 στις £759, με την αύξηση να είναι της τάξης του 10,2%! Το μέτρο δεν επηρέασε τις τιμές πώλησης των smartphones της HTC.

1469897644-3768

Η ARM ξεπουλήθηκε

Οι συνέπειες του Brexit άρχισαν να εμφανίζονται αρκετά πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η περίπτωση της ARM είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. H βρετανική εταιρεία πέρασε σε κινεζικά χέρια μέσω μίας εξαγοράς-εξπρές που ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες. Οι πανούργοι Κινέζοι, βλέπετε, θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ισοτιμία γεν-στερλίνας που από την αρχή του 2016 είχε πέσει 21%, πληρώνοντας για την αγορά τους σε μετρητά! Αποτέλεσμα; Σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου, γλίτωσαν κάτι παραπάνω από ¥900 δισ., ήτοι περίπου 760€ εκατ.!