Αν έχεις παιδί σίγουρα ξέρεις από πρώτο χέρι πως το να διαβάζεις παραμύθια πριν την ώρα του ύπνου, είναι μία ευχάριστη εμπειρία. Έχεις δει πόσο πολύ ηρεμεί και ευχαριστεί το μικρό σου και ίσως και να σε κάνει να θυμάσαι και εσύ πόσο πολύ το απολάμβανες σαν παιδάκι.

Σύμφωνα με νευροψυχολόγους και κατόπιν έρευνας της εταιρείας Simba (βγάζει ό,τι χρειάζεσαι για να έχεις τον ιδανικό ύπνο από στρώματα και μαξιλάρια μέχρι κουβέρτες), τα παραμύθια είναι μία υπέροχη νυχτερινή δραστηριότητα και μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας.

Ο Dr David Lewis, γνωστικός νευροψυχολόγος, διαπίστωσε πως τα παραμύθια μειώνουν τα επίπεδα του στρες κατά 68%. Αυτό το πετυχαίνουν γιατί κάνουν το νου να συγκεντρώνεται, αποσπώντας τον από στρεσογόνες σκέψεις, χαλαρώνουν οι μύες και πέφτουν οι παλμοί.

Ακούγοντας μια αφήγηση πριν από το κρεβάτι διευκολύνει τον εγκέφαλο να μπει σε κατάσταση REM, το μέρος εκείνο του κύκλου του ύπνου που έχει να κάνει με τα όνειρα. Συγκεντρώνοντας το νου στην ακρόαση μιας ιστορίας και όχι τα μάτια στο να διαβάζουν, ενεργοποιούνται τα κέντρα του εγκεφάλου, που έχουν να κάνουν με τη φαντασία, δημιουργώντας στο μυαλό εικόνες, χρώματα και φανταστικούς κόσμους. Όταν χρησιμοποιούνται τα κέντρα, που έχουν να κάνουν με τη φαντασία, το αναλυτικό μέρος του εγκεφάλου καταστέλλεται και έτσι ενθαρρύνει το εγκεφαλικό κύμα άλφα. Στην ουσία είναι μία πολύ ωραία και ομαλή μετάβαση του εγκεφάλου μας από τις πρωινές σκέψεις στην ώρα του REM ύπνου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα βάζουμε κάποιον να μας διαβάζει παραμύθια, ούτε θα ξεθάψουμε το Άμπρα Κατάμπρα από κάποιο μπαούλο με αναμνηστικά από την παιδική μας ηλικία. Ή γι αυτό το τελευταίο μπορεί να πω…σχεδόν.

Υπάρχει. Το Calm, για παράδειγμα, είναι ένα wellness app, το οποίο έχει και παραμύθια για μεγάλους και μάλιστα αυτή του η υπηρεσία έχει και μεγάλη επιτυχία μια και μέσα σε 18 μήνες είχε 60 εκατομμύρια ακροάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com