10343495_808685075849038_415678994112488004_n

 Σας αρέσουν τα σταράκια με ζωγραφιές; Είστε λάτρεις της τέχνης και του εναλλακτικού στην καθημερινότητά σας; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε η Ματίνα Λαμπροπούλου θα μεταφέρει το σκίτσο ή τον ήρωα που επιθυμείτε στα παπούτσια σας ή τις μπλούζες σας. Μπορεί ακόμη να δημιουργήσει πίνακες για το σπίτι σας, αρκεί να της το ζητήσετε. «Στην τέχνη», θα σου πει, «δε βαριέσαι ποτέ». Οι περισσότεροι την ξέρουν ως «art matina» αλλά το όνομά της είναι Ματίνα Λαμπροπούλου. Οπότε, αν θέλετε να την αναζητήσετε, ξέρετε τον τρόπο…

 

10580082_800714066646139_680886876580228379_n

 Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη; Από 13 ετών ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής. Μέσα από τη ζωγραφική βρήκα τρόπους έκφρασης και χαλάρωσης. Η τέχνη με βοηθάει να ισορροπήσω σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Μπορεί, μέχρι να καταφέρω να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό, να πέρασα από σαράντα κύματα και δουλειές για βιοποριστικούς λόγους, όμως τελικά είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να συνδυάσω την αγάπη μου για την τέχνη και τη δουλειά μου».

Στις δημιουργίες σας χρησιμοποιείτε από μολύβια μέχρι σοκολάτα. Κατά πόσο είναι εύκολοι αυτοί οι πειραματισμοί; Αυτό είναι το καλό στην τέχνη. Δεν βαριέσαι ποτέ… Η μονοτονία με κουράζει πολύ και οι πειραματισμοί γίνονται γιατί ψάχνω να βρω κάθε φορά κάτι καινούριο που να με ξαφνιάσει. Τα πειράματα άλλοτε πετυχαίνουν, άλλοτε όχι, όλα στο πρόγραμμα είναι. Δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο.  Η διαδικασία μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μαγική. 

Πώς αποφασίζετε τι σχέδιο ταιριάζει στον πελάτη; Ο ίδιος ο πελάτης το αποφασίζει αυτό. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του πελάτη μου, προσπαθώ να τον καταλάβω μέσα από βασικές για εμένα ερωτήσεις. Αγαπημένο χρώμα, χόμπι, σχήματα, συνθήματα και όσο προχωράει η συζήτηση, νιώθω ότι τους ξέρω χρόνια. Αυτό που προσπαθώ, είναι να φτιάχνω για τον κάθε έναν το μοναδικό και ξεχωριστό κομμάτι που του αξίζει. Ο στόχος μου είναι να φοράει κάποιος τα παπούτσια που του έχω φτιάξει, να χαμογελάει εκείνος, αλλά και οι γύρω του».

10681749_10204507912519562_2083309343_n

Στα χρόνια που ασχολείστε με τη δημιουργία, υπάρχει κάποιο έργο που έχετε ξεχωρίσει; Σίγουρα οι πίνακες που είχα κάνει από σοκολάτα είναι από τις αγαπημένες μου σειρές, όμως αγαπάω πολύ τα σταράκια μου. Έχω βάλει σκοπό να φτιάχνω μικρούς πίνακες πάνω στα παπούτσια και να γεμίσει η Αθήνα κινούμενα συνθήματα και χρώματα.  Αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανη όταν βγαίνω στον δρόμο και βλέπω κάποιον να φοράει παπούτσια που έχω ζωγραφίσει. Επειδή δεν οδηγώ, περπατάω πάρα πολύ, ίσως γι’ αυτό δίνω πάντα ιδιαίτερη σημασία στα παπούτσια. Με βοηθάνε να πάω εκεί που θέλω. Τρέχω… δεν αναβάλω. Ο χρόνος κυλάει και θέλω να μην χάνω ούτε λεπτό,  και καμιά φορά να γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια όσα δεν μου αρέσουν. Ναι ναι, τελικά τα παπούτσια είναι το αγαπημένο μου project.

Πόσο χρόνο σας παίρνει να ζωγραφίσετε πάνω σε σταράκια; Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας του θέματος που θα επιλέξει ο πελάτης. Ένα πορτραίτο μπορεί να χρειαστεί τρεις μέρες δουλειάς…ίσως και παραπάνω. Το δυσκολότερο είναι όταν ο πελάτης δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του και προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τις απαντήσεις του για να φτιάξω κάτι να του αρέσει. Μπορεί η υλοποίηση να χρειαστεί για παράδειγμα τέσσερις ώρες αλλά να σκέφτομαι το θέμα μια εβδομάδα.

10668791_10204653902369217_1349189816_n

Τα κοσμήματα και οι εφευρέσεις τελικά τι ρόλο παίζουν στη ζωή μιας γυναίκας; «Μεγάλο. Η γυναίκα θέλει να ξεχωρίζει, γι’ αυτό ψάχνει να βρει μοναδικά, ξεχωριστά ρούχα, παπούτσια αξεσουάρ ανάλογα με τον τύπο της».

Στην τέχνη όλα επιτρέπονται; Έτσι λένε, ότι στον έρωτα και την τέχνη όλα επιτρέπονται.  Πολλές φορές ο σκοπός του καλλιτέχνη είναι να προκαλέσει μια αντίδραση με το έργο του, άλλοτε θετική, άλλοτε αρνητική. Η κουλτούρα και η αισθητική του κάθε καλλιτέχνη είναι αυτή που ορίζει το μέτρο, τα όρια και πόσο αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, αφού τα πάντα είναι αποτέλεσμα της σκέψης, ικανότητας και της περισυλλογής του.

10681749_10204507912519562_2083309343_n

Οι νέοι πειραματίζονται με πρόσωπα της επικαιρότητας; Ποιοι είναι οι πιο περιζήτητοι ήρωες που σας ζητούν να ζωγραφίσετε είτε σε μπλούζες είτε σε παπούτσια; Επειδή οι πελάτες μου είναι από 5 έως 65 ετών, είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση. Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά, έρχονται γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν. Ξέρουν τα αγαπημένα τους χρώματα, δεν το σκέφτονται, απαντούν αμέσως στις ερωτήσεις που τους κάνω, και είναι και οι πιο αυστηροί κριτές… Βλέπεις τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους μόλις αποτυπώσεις αυτό ακριβώς που θέλουν πάνω στο παπούτσι τους. Μπάτμαν για τα αγόρια, καρδιές και χρυσόσκονη για τα κορίτσια και κάθε ένα ξεχωριστό. Το όνομά τους απαραίτητο.Όσο για τους μεγαλύτερους, εδώ έχουμε μεγάλη ποικιλία, αγαπημένοι τραγουδιστές ή συγκροτήματα, καρτούν, παραμύθια. και τόσα άλλα. Τολμώ να πω πως ο μικρός πρίγκιπας είναι από τα αγαπημένα θέματα μικρών και μεγάλων.

Κάθε χρόνο με νέες ιδέες. Από που πηγάζει τόση έμπνευση; Μια μελωδία, μια εικόνα, ένα συναίσθημα είναι αρκετά για να γίνουν τέχνη. Ιδέες υπάρχουν πάντα, δεν υλοποιούνται όλες, ούτε είναι όλες πετυχημένες. Η έμπνευση βρίσκεται γύρω μας απλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να έχουμε θετική σκέψη.

Περισσότερα για την Ματίνα, εδώ.