Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Στον Λυκαβηττό και στο Γουδί, μέσα σε δυο μικρά και επηρεασμένα από την πανδημία διαμερίσματα

Η εμπειρία της καραντίνας ήταν πρόσφατη για τους αρχιτέκτονες του SOUTH που επηρεασμένοι από την εποχή και έχοντας λίγα τετραγωνικά στη διάθεσή τους προβάλλουν τον έξυπνο σχεδιασμό ενός μικρού, αστικού, πλήρως εξοπλισμένου και ευέλικτου σπιτιού.
Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Αυτό το διαμέρισμα 35 τετραγωνικών μέτρων στο Γουδί σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. Η εμπειρία της καραντίνας ήταν πρόσφατη. Γι’ αυτό, η Ελένη Λιβάνη και ο Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου SOUTH μελέτησαν προκειμένου να ενσωματώσουμε τις ιδέες της μεταβολής και της ευελιξίας του χώρου στο σχεδιασμό. Βάφτισαν  το έργο τους “pull-slide”.  

«Ο χρήστης πλέον περνά μεγάλο μέρος της μέρας του σε έναν μικρό χώρο, σε αυτόν εργάζεται και ζει ταυτόχρονα. Γι’ αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευελιξίας με τη συμμετοχή και τη διάδραση του ίδιου. Σε αυτό το σπίτι ο κάτοικος μπορεί να αλλάζει τη διάταξη και να μετακινεί τα μέρη της επίπλωσης, όπως αυτός θέλει. Να κάνει περισσότερα πράγματα, προσθέτοντας είτε επιπλέον χώρο, είτε περισσότερες λειτουργίες».

Οι SOUTH κατασκεύασαν μια σειρά από αντικείμενα, τα οποία μπορούν εύκολα να μετακινηθούν ή να ανοίξουν. Στο χώρο της εισόδου, που μέχρι τότε λειτουργούσε ως πέρασμα προς την κουζίνα, το δωμάτιο και την τουαλέτα, έφτιαξαν ένα γραφείο κονσόλα. Το έπιπλο τοποθετήθηκε σε όλο το μήκος του χώρου και με τη δυνατότητα επέκτασης λειτουργεί και ως τραπέζι.

Στην υφιστάμενη εσοχή της ντουλάπας, σχεδίασαν ένα ανακλινόμενο κρεβάτι, ώστε το δωμάτιο να λειτουργεί και ως καθιστικό. Η νέα ντουλάπα κατασκευάστηκε μεταξύ του δωματίου και του χώρου εισόδου. Είναι πλέον ένα πολυμορφικό αντικείμενο που συνδυάζει αποθήκευση, γκαρνταρόμπα, βιβλιοθήκη, εσοχή τηλεόρασης και συρόμενη πόρτα.

Οι βοηθητικοί χώροι επανασχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου. Ο υγρός χώρος και η εσοχή τη ντουζιέρας επενδύθηκαν με μεγάλα πλακίδια τσιμεντένιου μωσαϊκού. Πάνω από τον νιπτήρα κατασκεύασαν έναν γωνιακό, αιωρούμενο καθρέφτη, ώστε να «αναιρέσουν» τα στενά όρια του χώρου. H κουζίνα περιλαμβάνει πλέον όλες τις απαραίτητες εντοιχισμένες συσκευές, γύρω από το μεγάλο ανακλινόμενο παράθυρο.

Τέλος, διατηρήσαν και συντηρήσαν τα διαφορετικά δάπεδα, του μωσαϊκού, του ξύλου και του μαρμάρου. Οι νέες κατασκευές έγιναν από φυσικά υλικά όπως ξύλο δρυός, λευκό, ψημένο, πλακάκι και ανοιχτές βαφές. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση ενός εναίου, ζεστού και άνετου συνόλου.

Μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα, στον Λόφο του Λυκαβηττού

Ακόμα μια πολύ πρόσφατη δουλειά των SOUTH, αυτό το έργο αφορά την ανακαίνιση ενός άδειου, υπογείου μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, ενός χώρου που λειτουργούσε ως αποθήκη και μετατράπηκε από τους αρχιτέκτονες σε ένα μικρό διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων. 

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λόφου του Λυκαβηττού και έχει ένα μοναδικό άνοιγμα προς το εσωτερικό αίθριο της πολυκατοικίας, καθώς και δύο διαφώτιστα στην οροφή. «Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στο να δώσει έμφαση σε αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν άνετο και χαλαρωτικό χώρο διαμονής, ένα σπίτι όπου ο κάτοικος θα βρίσκει καταφύγιο και θα οικειοποιείται τους χώρους του με το δικό του ρυθμό».

Επομένως, η ιδέα σχεδιασμού, αφορά τη δημιουργία μιας σειράς εσοχών μέσα στον εσωτερικό χώρο, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους ενώ παράλληλα προσφέρουν μία διαβάθμιση ιδιωτικότητας. 

«Επιπλέον, η ιδέα σχεδιασμού εντείνει την αίσθηση που έχει κανείς μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, αυτή της κίνησης από έναν πλήρως προστατευμένο, υπόσκαφο χώρο, προς έναν περισσότερο ανοιχτό χώρο, από έναν σκιασμένο προς έναν περισσότερο φωτεινό χώρο, δηλαδή από το βάθος, προς το μοναδικό άνοιγμα αυτό του εσωτερικού αιθρίου», εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Για να υλοποιήσουν την ιδέα, σχεδίασαν έναν καινούριο διαχωριστικό τοίχο ο οποίος αναπτύσσεται μέσα στον χώρο, καθώς καμπυλώνει, λυγίζει, κόβεται ή διαπερνάται. Το πλαστικό αυτό στοιχείο οργανώνει τους τρεις διαφορετικούς λειτουργικούς χώρους, την εσοχή της κουζίνας, το μπάνιο, και το κυκλικό άνοιγμα του γραφείου που διαχωρίζει το υπνοδωμάτιο από το καθιστικό.

«Όλα τα σταθερά αντικείμενα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ως πρότυπες ιδιοκατασκευές, η ντουλάπα, το ερμάριο του καθιστικού, ο καθρέπτης του μπάνιου και τα ερμάρια της κουζίνας». Η ομάδα του SOUTH επέλεξε υλικά στην αρχική τους μορφή, χωρίς επενδύσεις, όπως τσιμεντένια και ψημένα κεραμικά πλακίδια, μαζί με κόντρα πλακέ θαλάσσης και μαύρο μέταλλο, τα οποία λειτουργούν αντιστικτικά στους λευκούς τοίχους.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.