Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Στον τελευταίο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70, οι Micromega δημιούργησαν μια σύγχρονη κατοικία

Ένα αρχιτεκτονικό δίδυμο που βρέθηκε ανάμεσα στα 40 πιο υποσχόμενα γραφεία στην Ευρώπη επανεξέτασε τη κλειστή διάταξη του τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος και δημιούργησε έναν χώρο που ηρεμεί και απομονώνει τους κατοίκους του από την πόλη.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Στον τελευταίο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70, το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής ενός νέου ζευγαριού. Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν έναν σύγχρονο τόπο κατοίκησης που σέβεται όμως τη μακρά ιστορία και τον χαρακτήρα του διαμερίσματος. 

Η κλειστή διάταξη του τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος επανεξετάστηκε με στόχο τη δημιουργία χώρων ανοικτών, φωτεινών και με οπτική επαφή. «Βασική αλλαγή στη δομή και στον τρόπο κατοίκησης συντελέστηκε με το άνοιγμα της κουζίνας στους κοινόχρηστους χώρους, καθαιρώντας τις εσωτερικές τοιχοποιίες και καθιστώντας την ενεργό κέντρο της κατοικίας. Οι μεταλλικές συρόμενες πόρτες επιτρέπουν την επιλεκτική απομόνωση του χώρου της κουζίνας, ή το άνοιγμα αυτής προς το σαλόνι», όπως περιγράφει το γραφείο. 

Ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης από την πόλη. Οι αποχρώσεις του γκρι, του μπλε και του πράσινου, επιλέχθηκαν με αναφορές στις παλιές αθηναϊκές αστικές κατοικίες, ώστε να δώσουν ένταση και βάθος στους εσωτερικούς χώρους, και να αποτελέσουν φόντο για τη συλλογή έργων του ζευγαριού.

Παλιά στοιχεία της κατοικίας επαναχρησιμοποιούνται σε νέες θέσεις. «Στο γωνιακό καθιστικό της κουζίνας το τραπέζι φτιάχνεται από το μάρμαρο του πάγκου της προηγούμενης κουζίνας και το διάτρητο μεταλλικό πανέλο των καλοριφέρ δημιουργεί τη βάση για τον πάγκο-καθιστικό, ενώ για το μεγάλο τραπέζι του μπαλκονιού αξιοποιήθηκαν πάλι τα μάρμαρα του προηγούμενου πάγκου της κουζίνας καθώς και τα πλακάκια του μπάνιου».

Το μπάνιο αποτελεί ένα κολάζ σύγχρονων και κλασικών αναφορών, «όπου η αίσθηση του λευκού μαρμάρου συνδυάζεται με τετράγωνα πλακίδια σε έντονο πετρόλ χρώμα, ενώ μαύρες λεπτομέρειες στις βρύσες και τις ράγες προσδίδουν ένα γραφιστικό χαρακτήρα», καταλήγει η ομάδα του γραφείου Micromega.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega ιδρύθηκε το 2015 από τον Αλέξανδρο Ζώμα και τη Μάρα Παπαβασιλείου. Το γραφείο έχει διακριθεί με το 1ο βραβείο για το Συγκρότημα Κτιρίων Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ (2018) και το 1ο βραβείο για την Αγορά και την Πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα (2017), έργο υπό εξέλιξη, ενώ το 2019 διακρίθηκε με το βραβείο Europe 40 Under 40, ανάμεσα στα 40 πιο υποσχόμενα γραφεία στην Ευρώπη, από το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies και το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega θα βρείτε εδώ
POP TODAY
LIFE
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.