Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Σε αυτό το σπίτι στην Κρήτη λες “Hey Google” και ο χώρος μεταμορφώνεται

Ο σχεδιασμός των KKMK Architects διακρίνεται σε δύο μέρη: Το πρώτο αφορά το design και τη γεωμετρία του χώρου, το δεύτερο σχετίζεται με την ένταξη όλων των τεχνολογιών επιτευγμάτων που μεταμορφώνουν μία κατοικία σε αυτό που λέμε «έξυπνο σπίτι».

Το HC Loft βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ανακαινίστηκε πλήρως για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ενοίκου της, ενός σκηνοθέτη από τη Νέα Υόρκη. «Η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου είναι ότι απευθύνεται σε έναν ένοικο για τον οποίο η διαβίωση μέσα στο σπίτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του, ταυτόχρονα με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας», σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την ανακαίνιση.

Ο σχεδιασμός των KKMK Architects διακρίνεται σε δύο μέρη: Το πρώτο αφορά το design και τη γεωμετρία του χώρου, το δεύτερο σχετίζεται με την ένταξη όλων των τεχνολογιών επιτευγμάτων που μεταμορφώνουν μία κατοικία σε αυτό που λέμε «έξυπνο σπίτι».

«Αφαιρώντας όλα τα προϋπάρχοντα εσωτερικά χωρίσματα, ο χώρος μετατράπηκε σε ένα open plan loft, όπου οι χρήσεις εναλλάσσονται αρμονικά ενώ ταυτόχρονα παραμένουν διακριτές». Το σαλόνι, η κουζίνα και το γραφείο συνυπάρχουν αλλά δεν αναμειγνύονται. «Αυτό γίνεται με τις διακριτικές διαφοροποιήσεις των υλικών και του φωτισμού, που δημιουργούν ανεπαίσθητα όρια ανάμεσα στις χρήσεις», εξηγούν η Κατερίνα Καραγιάννη και η Μαρίνα Καραμάλη

Στο κέντρο της κάτοψης βρίσκεται ο όγκος των δύο λουτρών. Αποτελεί το στοιχείο που συνδυαστικά προσφέρει μία ιδιωτικότητα στους πιο προσωπικούς χώρους της κρεβατοκάμαρας, της walk-in closet και του γυμναστηρίου. Το στοιχείο της κουρτίνας «ανεβάζει ακόμα ένα επίπεδο την ιδιωτικότητα», στον χώρο που έχει τοποθετηθεί το κρεβατι του σπιτιού.

Όλη η κατοικία χαρακτηρίζεται από τη χρήση δύο υλικών, του ζεστού ξύλου της καρυδιάς και του λείου γυαλιστερού εποξειδικού πατώματος. Η εναλλαγή τους αμέσως αποκαλύπτει στον χρήστη τον χαρακτήρα του χώρου στον οποίο βρίσκεται.

Ο φωτισμός αποτέλεσε σχεδιαστικό εργαλείο, καθώς το loft έχει σχεδιαστεί με ζώνες φωτισμού που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις κάθε χώρου. «Ο φωτισμός είναι RGB πιάνοντας όλο το φάσμα των χρωμάτων. Οι χρωματικές αλλαγές του φωτισμού αλλάζουν τελείως την αντίληψη του χώρου. Προσαρμόζονται ή μεταβάλλουν τη διάθεση του χρήστη, μετατρέποντας της κατοικία σε ένα καταφύγιο εναλλαγής διάθεσης και αίσθησης».

Ο δεύτερος άξονας του σχεδιασμού, είναι η συμβολή της τεχνολογίας και πως αυτή αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τη σύγχρονη κατοικία. 

Έχοντας τον φωτισμό, τα multimedia, τον κλιματισμό, τη θέρμανση, τη μουσική συνδεδεμένη με το wi-fi και λέγοντας, “Hey Google”, ο χρήστης μπορεί να ζητήσεις από το σπίτι του να συμπεριφερθεί όπως επιθυμεί. «Χωρίς συμβατικούς διακόπτες, όλο το εγκατεστημένο σύστημα υπακούει στη φωνή. Τα διακριτικά ηχεία υψηλής αισθητικής και design, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού, μεταμορφώνουν τον χώρο στο λεπτό, παίζοντας με τα φώτα και τη μουσική, δημιουργώντας “φανταστικούς κόσμους”», περιγράφουν οι αρχιτέκτονες. 

Η αίσθηση αυτή εντείνεται με τους “short throw” προτζέκτορες, οι οποίοι λειτουργούν σαν «δυναμικοί» πίνακες ζωγραφικής και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Φως, εικόνα και ήχος συνεργάζονται στο να μεταβάλλουν συνεχώς τη μορφή και την αντίληψη του χώρου,  και να μεταμορφώνουν την κατοικίας σε ένα χώρο εμπειρίας των αισθήσεων.

Οι KKMK Architects ιδρύθηκαν από την Κατερίνα Καραγιάννη και τη Μαρίνα Καραμάλη. Έχουν έδρα σε Αθήνα και Λονδίνο και δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα με έργα στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και στην Αυστραλία. Το γραφείο έχει διακριθεί στα αρχιτεκτονικά βραβεία «ΔΟΜΕΣ» και έχει δημοσιεύσει πολλά έργα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.