Αυτό που κάποτε ήμασταν…

Αυτά που αγαπάμε, είναι αυτά που μας καθορίζουν #FilaxeOsaAgapas #Generali #YourLifetimePartner

Gepostet von Generali Greece am Freitag, 28. Juni 2019

Βλέποντας το νέο, βαθιά συγκινητικό και οικείο, βίντεο της Generali, που ήδη έχει γνωρίσει εντυπωσιακή υποδοχή στο διαδίκτυο φτάνοντας τις 1,5 εκατομμύριο θεάσεις, ένιωσα να κάνω μια βουτιά στις αναμνήσεις των παιδικών, καλοκαιρινών διακοπών με την οικογένεια μου. Όλη η τρυφερότητα, οι μυρωδιές της θάλασσας, η γλυκιά κούραση από τα παιχνίδια της ημέρας και οι αγκαλιές στο οικογενειακό κρεβάτι την ιερή ώρα της καθημερινής, μεσημεριανής ραστώνης με παρέσυραν σε ένα κρεσέντο νοσταλγίας. Κι εκεί, μέσα στον ηλιόλουστο δαίδαλο των αναμνήσεων κατάλαβα πόσο από αυτά που έκαναν τότε οι «μεγάλοι» και μου φαινόντουσαν ακατανόητα ή κουραστικά, είναι τα ίδια που κάνω εγώ πια και μου εξασφαλίζουν ότι η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών δε θα μου επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις ή αναποδιές της τελευταίας στιγμής κι έτσι ακριβώς θα μπορώ να τις χαρώ ξένοιαστη όπως τότε που ήμουν παιδί και όλοι οι άλλοι φρόντιζαν για μένα.

Θυμάμαι τον μπαμπά μου να αγοράζει χάρτες και ταξιδιωτικούς οδηγούς από τον Μάιο, ακόμη. Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές είχαν προορισμό κάποιο νησί με έβαζε να διαβάζω την ιστορία του νησιού, να μαθαίνω για τους αρχαιολογικούς του χώρους, εάν πάλι πηγαίναμε σε κάποια χώρα του εξωτερικού με έβαζε να μαθαίνω κάποιες βασικές λέξεις καλημέρα, ευχαριστώ, παρακαλώ, και τη φράση «Έχω χαθεί, μπορείτε να με πάτε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα», σε περίπτωση που ξέφευγα από το χέρι της μαμάς και χανόμουν.  

Τότε μουρμούριζα, στραβοκοιτούσα τον μπαμπά μου που μου έβαζε «εργασία για το σπίτι» ακόμη και το καλοκαίρι. Τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσω διακοπές χωρίς πρώτα να έχω μελετήσει όσο πιο καλά μπορώ τόσο την ιστορία του τόπου, τα ιστορικά αξιοθέατα, τα μουσεία αλλά φυσικά και τα εστιατόρια και τα μπαρ που αξίζει να επισκεφτώ.  Φτάνω έτοιμη να απολαύσω το καινούριο μέρος που βλέπω για πρώτη φορά, έχω ήδη τις πληροφορίες που θα με βοηθήσουν να το γνωρίσω καλύτερα και να μη χάσω χρόνο σε άσκοπές περιπλανήσεις. Και πάντα, μα πάντα αναζητώ, πέρα από τα βασικά αξιοθέατα, να μάθω από τοπικά sites ποια μέρη οι ίδιοι οι ντόπιοι αγαπούν και τιμούν. Και πάντα βγαίνω κερδισμένη που έχω κάνει την προετοιμασία μου.

Αλλά η προετοιμασία δεν αφορά μόνο τη γνώση για το μέρος που επέλεξα για τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Αφορά και τα πράγματά μου. Πώς βαριόμουν βλέποντας την ατελείωτη (έτσι μου φαινόταν τότε) λίστα που έφτιαχνε η μαμά μου με όσα θα παίρναμε μαζί μας, και το πώς ο μπαμπάς τοποθετούσε τις αποσκευές μας στο πορτ μπαγκάζ, διαδικασία που του έπαιρνε αρκετή ώρα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτάθλημα lego. Χοροπηδούσα τριγύρω τους και αναρωτιόμουν γιατί αργούμε τόσο να ξεκινήσουμε, γιατί πια πρέπει να είμαστε τόσο οργανωμένοι;

Τώρα πια το lego-βαλίτσα πρωτάθλημα δεν διεξάγεται μόνο στο πορτ μπαγκάζ του δικού μου αυτοκινήτου αλλά και μέσα στην ίδια τη βαλίτσα μου όπου φορέματα, εσώρουχα, μαγιό, σετ καλλυντικών, σετ μακιγιάζ, βιβλία, κάμερα βρίσκουν τη μαγική ισορροπία και χωρούν όλα μαζί χωρίς να εκρήγνυνται. Κι έτσι ό,τι χρειάζομαι το έχω μαζί μου, είμαι ξένοιαστη ότι δε μου λείψει τίποτα.

Και τόσες άλλες μικρο-συνήθειες που τότε ήταν απλά «παραξενιές» των μεγάλων αλλά τώρα πια τις τηρώ ευλαβικά γιατί με προστατεύουν από προβλήματα που θα μπορούσαν να τινάξουν τις διακοπές μου στον αέρα: τότε η μαμά μου με κυνηγούσε να μου βάλει αντιηλιακό, τώρα δεν κάνω βήμα χωρίς να φορέσω ένα με υψηλό δείκτη προστασίας γιατί ξέρω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να απολαύσω με ασφάλεια τον ήλιο, τότε ο πατέρας μου με τραβούσε μακριά από τα βράχια με τους αχινούς που σχεδόν μαγνητισμένη πλησίαζα, τώρα δεν βουτώ από μεγάλο ύψος σε νερά που δεν γνωρίζω καλά και πάντα όταν πλησιάζω βράχια προσέχω για αχινούς γιατί ποιος θέλει να περάσει την υπόλοιπη μέρα του βγάζοντας αγκάθια από την πατούσα του, τότε έβγαζα εκνευρισμένη το ψάθινο καπέλο που μου φορούσε η μαμά μου, τώρα παίρνω 4-5 μαζί και ως fashion statement και γιατί πιστέψτε η ηλίαση είναι σκέτο μαρτύριο.

Το νέο βίντεο της Generali μου υπενθύμισε κάτι που έχω ήδη καταλάβει εδώ και κάμποσο καιρό.  Το να φυλάς αυτά που αγαπάς είναι κάτι που κληρονομείς από μικρός και το συνεχίζεις μεγάλος. Ασυναίσθητα, αβίαστα και ασυνείδητα πιάνω τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει όλες τις μικρές ιεροτελεστίες των γονιών μου, ιεροτελεστίες που γινόντουσαν από αγάπη και είχαν σκοπό τη διαφύλαξη των πολύτιμων καλοκαιρινών μας στιγμών και την εγγύηση ότι όλα θα κυλίσουν όσο πιο ομαλά και καλά γίνεται. Μπορεί πλέον να τα κανονίζω όλα μόνη μου, αλλά μπορώ να επιλέξω έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο σαν την Generali για να μου διασφαλίζει τις στιγμές μου και όσα αγαπώ!