Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Επανασχεδιάζοντας μια ταλαιπωρημένη κατοικία των 50s στην Καρδαμύλη

Με θέα την κορυφή του Ταΰγετου, το απίτι στο κέντρο του παραθαλάσσιου χωριού Καρδαμύλη δουλεύτηκε με όρους λειτουργικότητας και βιωσιμότητας, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν.
Φωτογραφίες: Julia Klimi
Καρδαμύλη - Detale Architecture

“Tou Panou” είναι το όνομα της κατοικίας στην Καρδαμύλη που αναδύθηκε από την αποκατάσταση και την αναδιαρρύθμιση ενός κτίσματος από εκείνα που αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση της κακομεταχείρισης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην ελληνική ύπαιθρο. Χάρη στις παρεμβάσεις του γραφείου Detale Architecture & Engineering, το κάποτε παραμελημένο και ταλαιπωρημένο από τις συνεχείς πρόχειρες επεμβάσεις σπίτι απέκτησε νέα πνοή.

Στο κέντρο του παραθαλάσσιου χωριού, η κατοικία αποτελούσε μια μίξη κτιριακών θραυσμάτων όλων των δεκατιών, με αφετηρία ένα μικρό πέτρινο δωμάτιο κατασκευασμένο πριν το ‘55 που αποκρύφθηκε από τις πολλές, συχνά ευκαιριακές και ευτελείς, προσθήκες ανά τις δεκατίες, προς γρήγορη ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών. Έτσι, το κτίριο κατέληξε διώροφο, με πολλαπλές εισόδους και με μόνη σύνδεση των ορόφων μια εξωτερική σκάλα, και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τρία υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια που συνδέονταν μέσω μιας δαιδαλώδους διάταξης. Αντίστοιχη εικόνα είχαν και οι εξωτερικές όψεις, γεμάτες σωληνώσεις, ετοιμόρροπα μπαλκόνια και ευτελείς κατασκευές.

Με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής προσέγγισης που σέβεται τον τόπο και την παράδοσή του εξυπηρετώντας παράλληλα και τη λειτουργικότητα, έγινε γρήγορα σαφές στους αρχιτέκτονες ότι απαιτείται απλοποίηση των εσωτερικών διατάξεων και καθαιρέσεις όλων των περιττών στοιχείων όπως περιμετρικά μπαλκόνια και εξωτερικά στέγαστρα.

Καρδαμύλη - Detale Architecture
Καρδαμύλη - Detale Architecture

Η είσοδος επανακαθορίστηκε κεντρικά, δημιουργήθηκε εσωτερική σκάλα από μασίφ δρυ και μπετόν για τη σύνδεση των ορόφων, ενώ ενοποιήθηκε μεγάλο τμήμα του ορόφου όπου βρίσκεται πια το καθιστικό και η κουζίνα, με θέα τόσο τη θάλασσα όσο και τον Ταΰγετο.

Καρδαμύλη - Detale Architecture
Καρδαμύλη - Detale Architecture

Στο ισόγειο διαρθρώνονται τα τρία υπνοδωμάτια, με την κύρια κρεβατοκάμαρα διευρυμένη σε δύο τμήματα, καθώς και ένα υπνοδωμάτιο με ξεχωριστή είσοδο που το καθιστά ιδανικό για τους επισκέπτες.

Όλα τα δωμάτια διατάχθηκαν έτσι ώστε να διαθέτουν ιδιωτικά λουτρά, τα οποία κρατούν την αρχική τους θέση αλλά και το μικρό τους μέγεθος.

Δουλεύοντας με όρους βιωσιμότητας, τοποθετήθηκε εξωτερική θερμοπρόσοψη και εφαρμόστηκαν στους τοίχους υλικά με βάση τον ασβέστη, για την οργανικότητα και τη διαπνοή που προσφέρουν, ενώ εγκαταστάθηκε κεντρικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης.

Στοιχεία όπως η εξωτερική σκάλα, όπου αποκαλύφθηκε η πέτρα, διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν μετά από επιμελή φροντίδα, ενώ τα  αρχικά μωσαϊκά δάπεδα που δεν μπόρεσαν να διασωθούν ανακατασκευάστηκαν, οριοθετώντας τον χώρο του φαγητού εσωτερικά στην κουζίνα αλλά και στη βεράντα του ορόφου.

Εδώ, δημιουργήθηκε μια υπαίθρια τραπεζαρία με ενσωματωμένο πάγκο και ένα μασίφ τραπέζι iroko. Η πέργκολα προστατεύει από τον ήλιο όποιον κάθεται και αγναντεύει την κορυφή του Ταΰγετου. 

Καρδαμύλη - Detale Architecture
Σχεδιασμός: Detale Architecture & Engineering 
Αρχιτέκτονες/ Μηχανικοί: Ελεάννα Κοκκαλιάρη, Δημήτρης Πάστρας
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.