DESIGN

Καθώς ανακαίνιζαν ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, οι Cluster Architects βρήκαν έναν τοίχο γεμάτο υπογραφές καλλιτεχνών και διανοουμένων

Θέλοντας να κερδίσουν χώρο, δημιούργησαν ένα διαμέρισμα με επαρκώς χωρισμένα αλλά όχι κλειστά δωμάτια ενώ διατήρησαν χωρίς καμία παρέμβαση τον τοίχο «πραγματικό μνημείο ποπ αρχαιολογίας» όπου μπορεί κανείς να διαβάσει το πέρασμα του χρόνου πάνω του.
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης- Χρήστος Δημητρίου / studiovd.gr

 

«Το ανακαινισμένο διαμέρισμα, που βρίσκεται σε μία από τις πιο κομψές αθηναϊκές συνοικίες, συνδυάζει τη λειτουργικότητα και την εργονομία στο σχεδιασμό με την προσωπικότητα και την εκκεντρικότητα των πελατών», κατά τους Cluster Architects που μας παρουσιάζουν το τελευταίο τους έργο τους. 

Πρώτη σχεδιαστική πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν η οργάνωση του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερος. Ως εκ τούτου,  χρησιμοποιήθηκαν ημιδιαφανή υλικά όπως το γυαλί και το shoji (ιαπωνικό χαρτί) για την διείσδυση του φυσικού φωτός στο χώρο, ενώ κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες επενδύθηκαν με καθρέφτες για να προσδώσουν επιπλέον βάθος. «Οι καμπύλες γραμμές στους τοίχους και το κεντρικό υποστύλωμα δημιουργούν ομαλές αρχιτεκτονικές μορφές που προσθέτουν ροή στο χώρο».

Η ανακαίνιση των Cluster Architects στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας και ζεστασιάς στο διαμέρισμα, δίνοντας τη δυνατότητα ενός άνετου περιβάλλοντος  χωρίς ωστόσο να αποκλείει την οικειότητα, όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες. «Για το σκοπό αυτό, η διάταξη διαθέτει έναν χώρο ανοιχτού τύπου που προσφέρει επαρκώς χωρισμένα αλλά όχι κλειστά δωμάτια που εξυπηρετούν διαφορετικά αρθρωτά σενάρια, δημιουργώντας τη σωστή ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση». 

Τέσσερις κύριοι χώροι αναπτύσσονται στο διαμέρισμα: ο «σταθμός» εισόδου, η γωνιά τραπεζαρίας που ορίζεται από ένα διάτρητο ξύλινο διαχωριστικό, το καθιστικό που οριοθετείται από μια βιβλιοθήκη δύο όψεων και η γωνιακή κουζίνα που αναπτύσσεται κατά μήκος του καμπυλωτού γυάλινου τείχους μέσα από το οποίο φωτίζεται. Γύρω από αυτή την κεντρική περιοχή οργανώνονται το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο. 

Το υπνοδωμάτιο διατηρεί όλη την ιδιωτικότητά του, περιτριγυρισμένο από μια μεταλλική κατασκευή με ανάγλυφο γυαλί. «Τα θολά στοιχεία και οι σκιές πίσω από αυτόν τον ημιδιαφανή τοίχο ενισχύουν την εμπειρία του χώρου. Στην πιο σκοτεινή γωνία του διαμερίσματος τοποθετείται διακριτικά το μπάνιο, σχηματίζοντας έναν μαύρο συμπαγή όγκο. Στο εσωτερικό του η χρήση καθρεφτών επεκτείνει τον χώρο ενώ οι μεγάλες πλάκες του μαρμάρου στο ντους και το πάτωμα αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της πέτρας».

Ένας τοίχος γεμάτος υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών και διανοουμένων περασμένων δεκαετιών, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής, διατηρείται προσεκτικά χωρίς καμία παρέμβαση. «Ένα πραγματικό μνημείο “ποπ αρχαιολογίας” που προσδίδει σίγουρα περισσότερη γοητεία στο διαμέρισμα, καθώς μπορεί κανείς να διαβάσει το πέρασμα του χρόνου πάνω του», καταλήγει η αρχιτεκτονική ομάδα.

 

Η Λώρα Ζαμπάρα και ο Μιχάλης Σαπλαούρας μαζί με τη Σοφία Ζουρνατζήδου και τον Andrius Raguotis ίδρυσαν τους Cluster Architects αφού πρώτα δούλεψαν κάτω από την ίδια στέγη ως δύο διαφορετικές ομάδες. Ανεξάρτητα από την κλίμακα, ο στόχος της ομάδας Cluster Architects είναι να αναδείξει την αξία κάθε έργου από το συνολικό σχέδιο μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.