Στη φετινή CES, την ετήσια έκθεση τεχνολογίας του Las Vegas, οι τηλεοράσεις θα είναι – όπως πάντα – μεγαλύτερες, τα ρολόγια πιο έξυπνα, ενώ τόσο τα σπίτια όσο και τα αυτοκίνητα θα γίνουν πιο “συνδεδεμένα”. Η έκθεση λαμβάνει χώρα από τις 6 έως και τις 10 του μήνα που διανύουμε και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παίρνουμε ένα preview από το τι έρχεται τους επόμενους μήνες.

popaganda_wearable

Ένα gadget σε κάθε άκρο

Πρόσωπο: check. Καρποί: check. Λαιμός: check. Μέση: check. Φέτος θα είναι η χρονιά της τεχνολογίας που φοράμε πάνω μας, γνωστή και ως wearable technology. Μετά από μια χρονιά που όλοι έτρεχαν να προλάβουν να βγάλουν κάτι τέτοιο, με περίεργα, άσχημα και κυρίως τραγικά αποτελέσματα, φαίνεται πως φέτος το αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα. Όχι πως μειώνεται ο αριθμός αυτών των συσκευών. Αντιθέτως. Τα πρώτα δείγματα όμως είναι πιο ενθαρρυντικά για το μέλλον που έρχεται.

Έξυπνα σπίτια

Έχεις έξυπνο τηλέφωνο; Τόσο 2007. Μήπως φέτος θα αποκτήσεις και ένα έξυπνο ρολόι. Όμορφα. Όμως δεν είναι αρκετό. Την τάση των “διαρκώς συνδεδεμένα” φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και τα σπίτια μας. Οι τεχνολογίες που βλέπουμε φέτος να μπαίνουν σε κάθε μορφής “φορετού” gadget βρίσκουν τον δρόμο προς τις βάσεις μας. Στόχος είναι τα σπίτια να εξοικονομούν ενέργεια – ακούς αιθαλομίχλη; – αλλά και να μπορούμε να χειριστούμε διάφορα πράγματα εντός των σπιτιών από τα κινητά μας τηλέφωνα. Κλειδαριές ασφαλείας, φώτα και θερμαντικά σώματα είναι τα πρώτα στη λίστα.

Τηλεοράσεις

Οι τηλεοράσεις εδώ και χρόνια είναι ένα από τα βασικά προϊόντα σε κάθε CES και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι Sony, Samsung, LG και Sharp προσπαθούν να κάνουν τις οθόνες μεγαλύτερες, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ενώ όπως πάντα αποκτούν χαρακτηριστικά που κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ στην πραγματική ζωή και το μόνο το οποίο πετυχαίνουν είναι να ανεβάζουν τις τιμές. Το θετικό είναι πως φέτος οι τιμές των 4K τηλεοράσεων φαίνεται να παίρνουν την κατιούσα. Όπου 4K σκέψου ultra high-resolution, ενώ φέτος θα δούμε και 4K cameras και camcorders.

Αυτοκίνητα και smartphones

Έως τώρα αν οδηγούσες και χρησιμοποιούσες το smartphone σου, στην καλύτερη να έτρωγες μια κλήση. Όμως οι εταιρίες τεχνολογίας προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν φιλικό των συνδυασμό αυτών των δυο μηχανημάτων. Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε μεγάλους παίχτες της αυτοκινητοβιομηχανίας να συνεργάζονται με την Apple και την Google ώστε να φτιάξουν αμάξια που είναι έτοιμα να “συνεργαστούν” με τα iOS και Android αντίστοιχα, ώστε ο οδηγός να μη χρειάζεται να παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο για να διαβάσει έναν χάρτη ή ένα μήνυμα.

Gaming

Μπορεί η CES να μην είναι η πλέον κατάλληλη έκθεση να μάθουμε για τα νέα του gaming, φέτος όμως παίρνουμε μια γεύση. Το mobile gaming είναι μια τεράστια αγορά και φέτος οι διάδρομοι της CES  είναι πλημμυρισμένοι με accessories για παιχνίδια που παίζονται σε smartphones και tablets. Επιπλέον η Valve βγάζει το δικό της SteamOS ταρακουνόντας λίγο τα νερά στους μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας, Sony και Microsoft.