DESIGN

Αυτή η υπέροχη ταράτσα είναι ο κοινόχρηστος χώρος για κάποιους κατοίκους του Λυκαβηττού

Οι En Route Architects μετασχημάτισαν πλήρως μια πολυκατοικία του '60 και αξιοποίησαν έναν αχρησιμοποίητο χώρο του κτιρίου με τον πιο ζηλευτό τρόπο.
Φωτογραφίες: Μαριάννα Μπίστη, Άγγελος Σλατινόπουλος

Βρίσκεται στον λόφο του Λυκαβηττού, πρόκειται για μια σύγχρονη ανακαίνιση μιας τυπικής πολυκατοικίας. Το κτίριο πέντε ορόφων που ανέλαβε να μετασχηματίσει πλήρως το γραφείο En Route Architecture προσαρμόστηκε από τους αρχιτέκτονες στους σύγχρονους τρόπους ζωής με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα δομή και το κοντινό αστικό περιβάλλον.

Σχεδιασμένο τη δεκαετία του ‘60 από τους αρχιτέκτονες Νίνα και Νικόλα Δημητριάδη, το κτίριο έχει μια ισχυρή δομική παρουσία, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μπρουταλιστικού κινήματος και της αρχιτεκτονικής γλώσσας της εποχής του. Χτισμένο σε μια γωνιά ανάμεσα στο πάρκο του Λυκαβηττού και τη συνοικία της Νεάπολης, το κτίριο εκτίθεται σε τρεις πλευρές στο ηλιακό φως και κοιτάζει προς πολλά και διαφορετικά σημεία της πόλης.

Η θέση του στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στον λόφο του Λυκαβηττού, στον δρόμο της Σαρανταπήχου, αφήνει ένα μοναδικό συναίσθημα στους χρήστες του κτιρίου, αφού βρίσκονται ταυτόχρονα δίπλα φύση αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως περιγράφουν οι αρχιτέκτονες.  «Πρόθεσή μας ήταν να σεβαστούμε και να τονίσουμε τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου. Παράλληλα με τις γενικές επισκευές η διακριτή χρήση χρωμάτων και καμπύλων κιγκλιδωμάτων συμπληρώνουν με πρωτοτυπία και δένουν με την πρόσοψη του κτιρίου». 

Το κτίριο καταφέρνει να ξεχωρίζει και παράλληλα να μη δείχνει παράταιρο στη γειτονιά. «Στο εσωτερικό, μια διαδικασία απομάκρυνσης και αναδιαμόρφωσης επέτρεψε να απελευθερώσουμε διαμερίσματα που είχαν προηγουμένως κατακερματιστεί και να τα μετατρέψουμε σε ανοιχτούς χώρους. Τα κινητά χωρίσματα που τοποθετήθηκαν επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία για τους συχνά διαφορετικούς τρόπους ζωής των κατοίκων».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του έργου των En Route Architecture είναι η ταράτσα του κτιρίου με την εκπληκτική και πολύπλευρη θέα προς την πόλη. Η ταράτσα αυτή μεταμορφώθηκε πλήρως προκειμένου να γίνει ένας κοινόχρηστος χώρος που μοιράζονται όλοι οι κάτοικοι.

Ο μέχρι πρόσφατα αχρησιμοποίητος χώρος έχει γίνει το νέο «δημόσιος μέρος» του κτιρίου και αποτελεί συνέχεια για κάθε σαλόνι του κτιρίου συνδέοντας το μέσα με το έξω. «Στην Αθήνα, ένας τέτοιος κοινόχρηστος χώρος αποτελεί ένα μοναδικό concept που όμως θεωρούμε πως είναι μια κρυφή δυνατότητα που έχουν κι άλλα κτίρια κατοικιών σε όλη την πόλη».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο En Route Architecture θα βρείτε εδώ

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.