wikipedia-logo

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, έκανε την εμφάνισή της στον παγκόσμιο ιστό η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου. Ένα πρότζεκτ των Τζίμι Γουέιλς και Λάρι Σάνγκερ που έμελλε να επαναπροσδιορίσει τη φύση μιας εγκυκλοπαίδειας και παράλληλα να διαδραματίσει έναν τεράστιας σημασίας ρόλο στην εξέλιξη όχι απλά του διαδικτύου αλλά της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς αποτελεί τη βασική πηγή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θέλοντας να γιορτάσουμε τη μέρα, βρήκαμε 16 ενδιαφέροντα facts, όσα και τα χρόνια που κλείνει η Βικιπαίδεια (μην εκπλήσσεστε, θα το συναντήσετε ξανά παρακάτω) και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Από εμάς, τις θερμότερες ευχές μας!

Print_Wikipedia_by_Michael_Mandiberg,_NYC_June_18,_2015-19
  1. Το όνομα της Wikipedia αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων “wiki” και “pedia”. Η πρώτη χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν συλλογικό ιστότοπο ενώ η δεύτερη αποτελεί συντομογραφία της εγκυκλοπαίδειας (“encyclopedia” > “pedia”).
  2. Το πρώτο της λογότυπο σχεδιάστηκε από τον 17χρονο Πωλ Στάνσιφερ το 2003 και επιλέχθηκε έπειτα από διαγωνισμό
  3. Η Wikipedia ξεκίνησε με μία μονάχα έκδοση στα Αγγλικά. Σήμερα έχει φτάσει να ξεπερνά τις 250 εκδόσεις (290 αν συνυπολογίσουμε και τις λοιπές εγκυκλοπαίδειες) και τα 43 εκατ. άρθρα/λήμματα!
  4. Η αγγλική παραμένει η μεγαλύτερη έκδοση με 5,33 εκατ. άρθρα με τη σουηδική να ακολουθεί στα 3,78 εκατ. και τη σεμπουάνο (μία από τις τρεις κύριες εθνογλωσσικές ομάδες των Φιλιππίνων –τα λήμματα έχουν δημιουργηθεί αυτόματα με το πρόγραμμα Lsjbot) να έπεται με 3,72 εκατ..
  5. Τα άρθρα που προστίθενται καθημερινά σε όλες τις εκδόσεις της Wikipedia ξεπερνούν τα 7.000!
    wiki3
  6. Με περισσότερους από 2 δισ. επισκέπτες τον μήνα, αποτελεί το 5ο δημοφιλέστερο site παγκοσμίως.
  7. Οι συνολικοί εγγεγραμμένοι χρήστες (“Wikipedians”) ξεπερνούν τα 65,9 εκατ. με τους 272.000 εξ αυτών να είναι ενεργοί. Τα πρωτεία σε χρήστες κατέχει η αγγλική έκδοση με 29,9 εκατ. ενώ ακολουθεί η ισπανική με 4,47 εκατ..
  8. Η ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας ονομάζεται Βικιπαίδεια και περιλαμβάνει περισσότερα από 125.000 λήμματα με ρυθμό αύξησης 30/ημέρα. Αριθμεί περί τους 211.000 χρήστες εκ των οποίων ενεργοί είναι 850.
  9. Η Wikipedia δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις. Για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Wikimedia Foundation βασίζεται σε δωρεές.
  10. Με 40.723 επεξεργασίες, η σελίδα για τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο κατέχει το σχετικό ρεκόρ. 40.723 διάολε!
    wikipedia_mini_globe_handheld
  11. Αν και δεν υπάρχει λογοκρισία στο περιεχόμενο της Wikipedia, αυτό θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: να είναι εγκυκλοπαιδικό, να είναι ουδέτερο και να μπορεί να επιβεβαιωθεί.
  12. Ο κακός καιρός ωθεί τους “Wikipedians” να συνεισφέρουν περισσότερο. Αυτό σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί οι εκδόσεις της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν τέτοιο μέγεθος…
  13. Οι μικρότερες εκδόσεις της Wikipedia είναι οι Ερέρο (γλώσσα φυλών που ζουν σε Κονγκό και Νίγηρα) και Κανούρι (διάλεκτος περιοχών της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν): δεν έχουν ούτε ένα λήμμα!
  14. Ένα ενδιαφέρον «στοίχημα» που βάζουν χρόνια τώρα οι “Wikipedians” αφορά το τελευταίο άρθρο που θα δημοσιευτεί στη Wikipedia. Οι προτάσεις μάλιστα καταγράφονται και σε ειδική σελίδα!
  15. Η Wikipedia διαθέτει λίστα άρθρων με freaky” τίτλους που έχουν διαγραφεί! Τα “Deleted articles with freaky titles” ή εν συντομία DAFT περιλαμβάνουν τίτλους όπως “u nyun”, “Arm hair fetishism”, “List of people without names” και “Vampire potato”.
  16. Το περιοδικό Time ανακήρυξε το 2006 ως πρόσωπο της χρονιάς όλους εκείνους που συνεισφέρουν στην παραγωγή περιεχομένου online, φέροντας ως παραδείγματα τη Wikipedia, το YouTube και το MySpace.