popaganda_facebook

Κάθε μέρα πιστοποιείται αυτό που υποψιαζόμασταν. Δηλαδή πως το παραμικρό πράγμα που μοιράζεσαι στα social media ισοδυναμεί με το ότι τελικά μοιράζεσαι τα πάντα. Οι αλγόριθμοι έχουν εξελιχθεί τόσο που είναι σε θέση να αναλύουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείς, τις αγορές που κάνεις, τις διαπροσωπικές σου επαφές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το Facebook είναι σε θέση να δει μέσα στην καρδιά σου.

Αν έχεις ένα φίλο με τον οποίο αν και επικοινωνείτε διαρκώς δεν έχετε άλλους ή έστω πολλούς κοινούς φίλους, τότε ο αλγόριθμος του social media είναι σε θέση να καταλάβει πως αυτός ο φίλος σου, για να μη σχετίζεται με τους άλλους φίλους σου, όπως και εσύ αντίστοιχα με τους δικούς του, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ερωτικός σου σύντροφος. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας, αυτό κάνει το Facebook καλύτερο, καθώς με το να ξέρει ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σου, μπορεί να σου δείχνει περισσότερα posts από αυτούς στο news feed σου.

Βέβαια, αυτό που εννοούν πως κάτι τέτοιο κάνει πιο αποτελεσματικό – όχι απαραίτητα καλύτερο – το Facebook για όσους διαφημίζονται σε αυτό.

Το παραπάνω στοιχείο έρχεται να προστεθεί σε μια έρευνα που έγινε νωρίτερα φέτος, από το University of Cambridge σε 58.000 εθελοντές όπου, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν το γένος, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, το αν είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, το αν παίρνουν ναρκωτικά αλλά και τη φυλή τους, εξετάζοντας απλώς τα like που έκαναν.