Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

To Hyper Hypo είναι το νέο βιβλιοπωλείο για visual arts και το τέλειο μέρος για να φλερτάρεις

Ένας στυλίστας κι ένας art director άνοιξαν το πρώτο βιβλιοπωλείο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην τέχνη, το design, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, τη μόδα και την pop culture, δημιουργώντας άλλο ένα στέκι για τους creatives της Αθήνας.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Ο Στάθης Μητρόπουλος είναι γνωστός στην Αθήνα για τη δουλειά του ως art director σε διάφορες εκδόσεις, αλλά και τα μνημειώδη dj sets του, στα οποία έχει χορέψει όλη η πόλη. Ο Ανδρέας Κόκκινος έχει τεράστια εμπειρία από τις συνεργασίες του με διεθνή publications που αγαπάμε να διαβάζουμε. Τι θα μπορούσε λοιπόν να προκύψει από τη σύμπραξη των δύο αυτών ανθρώπων; Φυσικά, ένα βιβλιοπωλείο που εστιάζει στα visual arts, κάθε φύσεως, και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα στην πόλη συσπειρώνοντας τους creatives της Αθήνας, αλλά και να διεγείρει την αισθητική των κατοίκων και των επισκεπτών με ερεθίσματα που μπορεί να πάρει κάποιος μόνο πηγαίνοντας σε μεγάλα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού και διεθνών μουσείων.

Με αφορμή το άνοιγμα του Hyper Hypo μερικές μέρες πριν, μιλήσαμε με τους νέους ιδιοκτήτες για το νέο τους πόνημα για να μας εξηγήσουν μόνοι τους γιατί το project τους θα γίνει το νέο αγαπημένο μέρος όλων στην πόλη.

Hyper Hypo ή Υπέρ Υπό; Τι από τα δύο και τι σημαίνει το όνομα;

Ανδρέας: Χάιπερ Χάιπο, προφανώς από το υπέρ υπό που σημαίνει από πάνω και από κάτω. Θέλαμε να έχει αντίθεση όπως το λαμπερό και το θαμπό.

Στάθης: Είναι υπερκουλτούρα, υποκουλτούρα. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που να έχει από πανάκριβα, πολυτελή βιβλία μέχρι φτηνά fanzines παιδιών. Θέλαμε να έχει μια ποικιλία εκδόσεων που να αφορούν όλη την οπτική κουλτούρα, να είναι ένα φάσμα diverse. Χάιπερ Χάιπο προφέρεται και είναι η μεταξύ μας ενέργεια, σαν ένα ying yang.

Γιατί βιβλιοπωλείο για visual arts; Γιατί τώρα; Γιατί στην Αθήνα; 

Ανδρέας: Καταναλώνουμε και οι δύο πολλά βιβλία visual arts και ο Στάθης έχει σχεδιάσει αρκετά κιολάς. Αγαπώ πολύ αυτά τα βιβλία. Μας βγήκε η ιδέα μέσα στην καραντίνα, όταν μας είχαν λείψει τα μουσεία και τα αντίστοιχα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού και λέγαμε που θα βρούμε τις εκδόσεις που αγοράζαμε από εκεί. Δεν είναι το ίδιο να τα παίρνεις online, γιατί θες να δεις τη σελίδα, να ακουμπήσεις το εξώφυλλο, να δεις πως είναι εκτυπωμένο.

Στάθης: Εκτός από αυτό θέλω να συμπληρώσω ότι ΟΚ ναι υπήρχε η ανάγκη στην Αθήνα για ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο, όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, αλλά για μένα έχει σημασία και η έννοια του τι τυπώνεται πλέον. Ό,τι βρίσκεται σε σελίδες οφείλει να μπορεί να μείνει εκεί για πολύ καιρό. Οπότε μια ειδική έκδοση, ένα καλό βιβλίο δεν είναι μια σπατάλη χαρτιού, αλλά μια παρακαταθήκη, κάτι που θα μείνει για πάντα. Είναι αντικείμενο παρά ένα μέσο να αναπαραχθεί μια εικόνα, κάτι που γίνεται στο internet.

Ο κόσμος είναι political τα τελευταία χρόνια. Τα visual arts είναι πιο εστέτ ή μπορούν να μιλήσουν στις μάζες; 

Στάθης: Μιλώντας για την Αθήνα, το να ανοίξει ένας χώρος που να εστιάζει στην ομορφιά σε μία πόλη αρκετά προβληματική όσον αφορά στην αισθητική, είναι μία πολιτική κίνηση. Προφανώς η τέχνη είναι ένα μέσο που είναι και πολιτικό και εκφράζει την εποχή της. Είναι και εστέτ, αλλά από τον κόσμο που μπαίνει εδώ βλέπουμε ότι σταματάνε στο μαγαζί μας άνθρωποι από κάθε κοινωνική ομάδα.

Ανδρέας: Είναι εντυπωσιακό το φάσμα των πελατών μας. Από μεγάλους ανθρώπους μέχρι πολύ νέους ανθρώπους που σπουδάζουν. Το πολιτικό κομμάτι είναι ότι αυτή η κίνηση μας πάει ενάντια στην ψηφιακή μας ζωή.

Στάθης: Είναι απίθανο πόσο συγκεκριμένα πράγματα και εκδόσεις μας ζητάνε. Φαίνεται ότι το κοινό υπήρχε και δεν είχε χώρο να εκφραστεί.

Κάνει την Αθήνα μία πρωτεύουσα που ανταγωνίζεται τις μητροπόλεις του εξωτερικού ένα project σαν το δικό σας; 

Στάθης: Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Ο άναρχος τρόπος ζωής, ο καιρός, είναι στοιχεία πολύ welcoming που έχουν προσελκύσει και πολλούς ξένους στην πόλη. Κάτοικοι της πόλης που κατάγονται από εξωτερικό επισκέπτονται ήδη το βιβλιοπωλείο και χαίρομαι για αυτό. Χαιρόμαστε που δημιουργούμε ένα community και είναι και ένα τέλειο μέρος για να φλερτάρεις όπως μας έχουν πει φίλοι. 

Θέλω να μου μιλήσετε για το design του χώρου. 

Ανδρέας: Δουλέψαμε με έναν αρχιτέκτονα και καλό φίλο, τον Τάσο Γκοβάτσο και μαζί είχαμε κάνει έρευνα για το πώς θέλουμε να προσεγγίσουμε τον χώρο. Το αρχικό σχέδιο όμως εξελίχθηκε.

Στάθης: Δεν κάναμε μία μακέτα και υλοποιήθηκε. Κάναμε πολλά debates. Δεν θέλαμε ένα μαγαζί που να το έχεις ξεκολλήσει από το Τόκιο και να το φέρεις στην Αθήνα. Θέλαμε να σεβαστούμε την ιστορία της περιοχής με σύγχρονο τρόπο. Φαίνεται η παλιά του χρήση με τα γκρεμίσματα στον χώρο. Δεν θέλαμε να είναι προσβλητικό στα γύρω μαγαζιά. Δεν θέλαμε κάτι εξωγήινο και luxury. Θέλαμε ένα μαγαζί του κέντρου.

Ποιος είναι ο Θεός της αισθητικής για εσάς και γιατί; 

Στάθης: Με έχει επηρεάσει πολύ η αισθητική του Αλμοδοβάρ, όχι μόνο σαν χρώματα, αλλά και σαν φιλοσοφία. Δεν ήταν επιλογή, ήταν βίωμα από μικρός. Επίσης και ο Jean-Paul Goude.

Ανδρέας: Για μένα ο Steven Meisel.

Print vs digital. Υπάρχει αυτή η “κόντρα”; 

Στάθης: Αγοράζοντας ένα βιβλίο γίνεσαι μέρος της ιστορίας του καλλιτέχνη που αγοράζεις. Είναι όπως με τους δίσκους. Έχει διαφορά να αγοράζεις βιβλία από ένα βιβλιοπωλείο από το να αγοράζεις online. Πέρα από τα μάτια λειτουργούν και άλλες αισθήσεις και μπορείς να βρεθείς μπροστά σε μία αναπάντεχη εικόνα ή έκδοση. Στις online δεν γινόμαστε τόσο τολμηροί όσο όταν βρισκόμαστε σε έναν φυσικό χώρο. Επίσης στο Hyper Hypo έχουμε ανοιχτά τα βιβλία. Μπορείς να τα ανοίξεις για τα δεις. Δεν μένουν στη συσκευασία.

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο βιβλίο που βρίσκεται στο μαγαζί; 

Ανδρέας: Για μένα είναι ο τόμος με όλο το έργο του Robert Mapplethorpe. Βλέπεις τις φωτογραφίες σαν να τις βλέπεις σε μουσείο. Για μένα είναι και θεός της αισθητικής και του gayness.

Πώς το background σας επηρεάζει τις επιλογές σας; Στάθης: Ο Ανδρέας είναι πιο καλός γνώστης της ιστορίας και του περιεχομένου. Είναι λίγο nerd με όλα αυτά. Εγώ είμαι στο πιο instant στα εξώφυλλα σαν art director. Μπορώ να αντιληφθώ το impact μιας εικόνας.

Ποιο είναι το μέλλον των εκδόσεων; 

Ανδρέας: Μεγάλο, γιατί βιβλία για visual arts και fanzines δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο όταν τα βλέπεις σε digital μορφή. Πολλές από αυτές τις εικόνες στα βιβλία δεν υπάρχουν πουθενά online και το είχαμε ξεχάσει. Συγκινούμαι και που το λέω. Η αγάπη μου για τα βιβλία υπάρχει γιατί σε βάζουν στον κόσμο του συγγραφέα και αυτή την εμπειρία δεν μπορείς να την πάρεις από ένα post στα social media.

Στάθης: Το print και το digital είναι δύο παράλληλες ταχύτητες και το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Αριστερά: Στάθης Μητρόπουλος Δεξιά: Ανδρέας Κόκκινος

Info: Hyper Hypo, Βορέου 10, 10551, Αθήνα
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.