Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά στην Ελευσίνα

Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες γεμίζουν με δρώμενα την πόλη, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 57 Ακροβατώντας στην Ελευσίνα / Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας, και ετοιμάζουν εντυπωσιακή κορύφωση αυτό το ΣάββατοΕλευσίνα Mystery

Η Ελευσίνα το επιθυμεί και κυρίως ξέρει πως να το στηρίξει. Δηλαδή πώς να διαμορφώσει και να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα της μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικές διαδικασίες που της πάνε πολύ – και μόνο που αγναντεύεις παράλληλα τη θάλασσα, οδηγεί κάθε καλλιτεχνικό δρώμενο που παρακολουθείς σε άλλο επίπεδο. Στην περίπτωση της μάλιστα, με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό που διαθέτει ως προαστιακή πόλη, καταφέρνει να δώσει ακόμη πιο ξεχωριστό ρυθμό. Οι μουσικοί της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου που έρχονται για να δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά οράματα και να τα «ακουμπήσουν» στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο της περιοχής, το εισπράττουν και το χρησιμοποιούν. Και καταφέρνουν αυτό ακριβώς που περιμένεις. Θαυμαστά πράγματα από εξαιρετικούς καλλιτέχνες για διψασμένους θεατές.

Στο πλαίσιο του διεθνούς πολυμεσικού Φεστιβάλ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ A FESTIVAL, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μοιάζει να βρίσκει ένα κομμάτι του εαυτού της, εντελώς απελευθερωμένο, μουσικά γοητευτικό και εικαστικά πολύτιμο. Ένα παρορμητικό άνοιγμα σε όλες τις μορφές τέχνης διεθνοποιεί τον χώρο και δίνει φωνή σε κοινωνικότητες και συλλογικότητες της πόλης που έως τώρα δυσκολευόντουσαν να ακουστούν.

Ελευσίνα Mystery

Όπως με πληροφορούν από το κοντρόλ, «από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ως την παραλία του Φονιά, από το ARKOPOLIS μέχρι τον πεζόδρομο της Νικολαΐδου και από το Αναψυκτήριο ως το Παλαιό Δημαρχείο, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά events, κινηματογραφικές δράσεις, σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά, αρχιτεκτονικές περφόρμανς, γαστρονομικές συναντήσεις και περιπατητικές διαδρομές, εργαστήρια και άλλες αναπάντεχες μορφές συμμετοχής, όλες οι εκφάνσεις δημιουργίας και δημιουργικότητας –στη συντριπτική πλειοψηφία τους με ελεύθερη είσοδο– γεμίζουν τις γειτονιές της Ελευσίνας σε μια ατέλειωτη γιορτή πολιτιστικής πολυμορφίας, διαπολιτισμικού διαλόγου, γενναιοδωρίας και συμπερίληψης».

Στο Μυστήριο 57 Ακροβατώντας που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο (17.6) στο ανοιχτό θέατρο παλαιού Ελαιουργείου σε συνεργασία με το Le Plus Petit Cirque du Monde, τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» αλλά και άλλων διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, το φως, η κίνηση και η μουσική θα σχεδιάσουν το δικό τους παραμύθι. Το σημαντικό αυτό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, αλλά και δράση παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Κεχαγιόγλου, σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και χορογραφία Χριστίνας Σουγιουλτζή | κι όμΩς κινείται, ανοίγει τις πόρτες του με τη σιγουριά κάποιου που ξέρει που πατά και τι θέλει να διηγηθεί. Πλαισιωμένο από μια σειρά δράσεων της τέχνης του τσίρκου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, ανοιχτές πρόβες και ευφάνταστα pop up event, θέτει ξανά την πόλη και τους κατοίκους της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ελευσίνα Mystery

Την ίδια μέρα όμως, το Σάββατο, 17:45 με 18:30, στην τοποθεσία ΕΚΕΔΑ, Χαριλάου 28, θα ψάξουμε να βρούμε το δρώμενο με την κωδική ονομασία SPARK – PLACEMAKING & ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ. Η Circostrada (ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο για το σύγχρονο τσίρκο και τις τέχνες του δρόμου) οργανώνει το Spark, ένα διατομεακό εργαστήριο που θα συγκεντρώσει μια επιλεγμένη ομάδα συμμετεχόντων διαφορετικού υπόβαθρου και ειδικοτήτων με στόχο να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με το σύγχρονο τσίρκο ή τις τέχνες στον δημόσιο χώρο.

Όπως με πληροφορούν, «βασικοί στόχοι είναι να κάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις, να προσφέρει λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως και να δημιουργήσει τις βάσεις για μελλοντικούς πόρους που θα διαχειρίζεται το δίκτυο. Για το δεύτερο σκέλος του Spark, θα συγκεντρωθούν περίπου 20 επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη με αντικείμενο την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσω των παραστατικών τεχνών: οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν να περπατήσουν και να συνομιλήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και ειδικές γνώσεις, να χτίσουν έναν κοινό πυρήνα γνώσεων και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις». Σαν να λέμε, ένα πάρτι για εκλεκτούς μέσα στους δρόμους.

Ελευσίνα Mystery

Έως τις 20/6 θα υπάρξουν όμως κι άλλα Μυστήρια

14/06
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 119 HUMANOSPHERE
Ώρα 20:30 – 22:30
Τοποθεσία Πλατεία Αναψυκτηρίου – Πλατφόρμα
Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα

Το έργο Humanosphère της ομάδας La Main de l’Homme είναι μια πρόσκληση για την ανακάλυψη του σύγχρονου τσίρκου, των διαφορετικών του όψεων και της έκπληξης που μπορεί να προκαλέσει το απροσδόκητο. Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και ποιες αυτές οι γυναίκες που βλέπουμε μπροστά μας; Από πού έρχονται και τι τους κινητοποιεί; Ο Clément Dazin και η ομάδα του δημιουργούν μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας, αλλά και για αυτούς, μια παράσταση όπου το κοινότοπο συναντάει το αναπάντεχο, όπου οι διαφορετικές γλώσσες μπορούν να αναμειχθούν και η δημιουργία μιας κοινότητας είναι απαραίτητη.

15/6
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 116 LES AMANTS DU CIEL
Ώρα 20:30—23:00
Τοποθεσία Τοίχος Φιλικής Φωλιάς
Περικλέους 13, Ελευσίνα

Ο κάθετος χορός επιτρέπει την ανακάλυψη χώρων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για παραστάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και άλλων συναφών θεμάτων. Το σύγχρονο τσίρκο, όπως και το τσίρκο γενικότερα, διασφαλίζει τη σύνδεση με κάθε λογής ακροατήρια από οποιονδήποτε πολιτισμό, γλώσσα και κοινωνική τάξη, απηχώντας και περιλαμβάνοντας το γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι δωρεάν και για όλους. Η παράσταση δομείται στη βάση αυτών των δύο στοιχείων: δημιουργείται ειδικά για τον εκάστοτε συγκεκριμένο χώρο σαν παραδοσιακό, εντούτοις μοντέρνο τσίρκο, το οποίο, αντί να στεγάζεται σε τέντα, χρησιμοποιεί ως σκηνή κάποιο κτίριο – έναν χώρο όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν.

14/6 – 20/6
14/6  Νικολαϊδου & Δραγούμη, Ελευσίνα
16/6 Πλατεία Λαού, Ελ. Βενιζέλου 88, Ελευσίνα
18/6 Αrkopolis 
20/6  Parking Παλαιού Ελαιουργείου, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 16 TOGETHER! A CIRCUS INVITATION

Οι δρόμοι σε δύο από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2023 ενώνονται με μια σειρά από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σύγχρονου τσίρκο με τίτλο Μυστήριο 16 Together! A Circus Invitation με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe. Aπό τις 13 έως τις 20 Ιουνίου στην Ελευσίνα και από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Veszprem, η νέα ποιητική μορφή του τσίρκο μας καλεί να αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας χωρίζει, να βρεθούμε και να δημιουργήσουμε. ΜΑΖΙ.

Στην 8ήμερη δράση θα συμμετάσχουν 20 καλλιτέχνες του τσίρκο από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, σε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σχεδιασμένες για το αστικό τοπίο με τη φιλοσοφία των Site Specific Performances. Το έργο θα επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Albin Warette από την Τουλούζη της Γαλλίας. Φορείς υλοποίησης είναι τέσσερις οργανώσεις: το ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ (GR), η Hungarian Juggling Association (HU), η Culture en Movements (FR) και η Kiev Municipal Academy of Performing and Circus Arts (UA) σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Ευρώπης Ελευσίνα και Veszprem.

18/6
Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs
Ώρα: 11:00 – 14:30
1o & 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
11.00 –  12.00 (παιδιά) , 12.30 – 14.30 (ενήλικες)

Μια σειρά εργαστηρίων κοινωνικού τσίρκου, ακροβασίας και σύγχρονου χορού για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας. Στις 4 Ιουλίου 2012 οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995%, καθώς και ότι αυτή η παρατήρηση είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο, και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Το 2014 η ομάδα σύγχρονου τσίρκου «Κι όμως κινείται» δημιούργησε την παράσταση Το σωματίδιο του Θεού, η οποία απέσπασε την ίδια χρονιά το βραβείο κριτικών θεάτρου και χορού.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.