Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

H πλατεία Αγίας Ειρήνης απέκτησε ένα υπέροχο ξενοδοχείο (που όμως ήταν πάντα εκεί)

Το Εμπορικόν άνοιξε ξανά τις πόρτες του 100 χρόνια μετά την τελευταία του λειτουργία.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
e18

Ένα εκπληκτικό κτίριο της Αιόλου που κοιτάζει την πολύβουη πλατεία Αγ. Ειρήνης απέκτησε ξανά ζωή με δεκατέσσερα δωμάτια μοναδικής αισθητικής αλλά και με μια ιδιαίτερη τουριστική προσέγγιση που σκοπεύει να μετατρέψει την Αθήνα σε προορισμό μακράς διάρκειας. Η Νατάσσα Παππά ιδρύτρια της εταιρείας The New Athens Story μιλά στην Popaganda για το ξενοδοχείο Εμπορικόν, ένα κτίριο art nouveau οι πόρτες του οποίου άνοιξαν απ΄την ίδια και μια πολύ προσεχτικά επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων εκατό χρόνια μετά την τελευταία λειτουργία του.

Μετά την περιήγηση στους χώρους και αρκετή κουβέντα καθίσαμε για έναν καφέ στην πλατεία, που όπως μου είπε,  έχει υποδεχτεί θερμότατα την άφιξη του ξενοδοχείου. «Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης μου με τον τουρισμό  έψαχνα να βρω ένα κτίριο με ιστορία και άποψη. Ένα κτίριο που θα είχε την δική του άποψη και αισθητική όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Η γειτονιά της Αγίας Ειρήνης εκτός του ότι είναι μια ανάσα από την Ακρόπολη και την Πλάκα, είναι και μια γειτονιά με σύγχρονη ζωή, με μαγαζιά, μπαράκια και εστιατόρια. Είναι μια γειτονιά που μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες, που δεν κοιμάται ποτέ και είχε πάντα μια δυνατή ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας είναι εδώ». 

e1
e17

Την πρώτη φορά που μπήκε στο κτίριο περπάτησε πάνω σε στις τάβλες που διαχώριζαν τους ορόφους, θαυμάζοντας την κουπαστή της ετοιμόρροπης σκάλας. Η ενέργεια του χώρου δεν μπορούσε να μην την συνεπάρει. «Έχω ιδιαίτερη αγάπη στα παλιά πράγματα γιατί κουβαλούν κατά κάποιον τρόπο την ενέργεια του παρελθόντος, της ιστορίας τους. Άρχισα απευθείας να φαντάζομαι το πόσο όμορφο μπορεί να γίνει και ξεκινήσαμε με μια ομάδα δυναμικών ανθρώπων να δουλεύουμε σκληρά για να του δώσουμε ξανά ζωή. Έχουμε βρει τις παλιές πόρτες με τους αριθμούς των δωματίων που θα ανακατασκευαστούν για να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά αντικείμενα σε διάφορους χώρους. Την κεντρική πόρτα του κτιρίου την έχουμε κρατήσει. Για την σκάλα φαντάσου ότι προσλάβαμε ειδικά συνεργεία για να  αποκατασταθεί και να έχει τώρα το οπτικό αποτέλεσμα που βλέπεις. Επίσης βρήκαμε μια σιδεριά η οποία είχε το γράμμα άλφα και μπορείς να την δεις στο πάνω μπαλκόνι. Αποφασίσαμε να γίνει το λογότυπο του ξενοδοχείου δίνοντας τα δικά μας νοήματα στο σύνθετο σχήμα της. Όλα αυτά θα μπορεί ο επισκέπτης να τα μαθαίνει στο site του ξενοδοχείου όπου θα υπάρχει και μια συλλογή παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν το Εμπορικόν και την Αιόλου πολλά χρόνια πριν. Έχει πολύ σημασία για μένα να βρω τρόπους ώστε να ενώσω το παλιό με το καινούριο και να σεβαστώ εξίσου και τα δύο». 

e12
e7
e8
e15

Μπαίνοντας στα δωμάτια εντυπωσιάστηκα από την απλότητα, το φώς αλλά και τις πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες που φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί με φροντίδα και μεράκι στα διάφορα σημεία. Η Νατάσσα μου εξηγεί πως πολλά απ’ τα πράγματα έψαχνε μήνες ολόκληρους για να τα βρει ή να τα ανακατασκευάσει. «Νομίζω ότι στο κομμάτι του τουρισμού, το να βρει κάποιος ένα καθαρό δωμάτιο με ζεστό νερό και ιντερνέτ είναι μια δεδομένη παροχή. Αυτό που ψάχνει ο ταξιδιώτης είναι η εμπειρία, η επικοινωνία, η φροντίδα και η λεπτομέρεια συνάμα με τον επαγγελματισμό και τις σύγχρονες ανέσεις. Ψάχνει έναν χώρο με τον οποίο μπορεί να νιώσει άνετα, να ταυτιστεί, να μοιραστεί μια κοινή αισθητική. Δεν χρειάζονται οι υπερβολές των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά μια πιο ειλικρινής προσέγγιση στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται. Γι ‘αυτό άλλωστε το μότο μας είναι Honest Hospitality». Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την Νατάσσα σε ένα εναλλακτικό μάρκετινγκ προώθησης του Εμπορικόν, παρουσιάζοντας στις φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες του χώρου και όχι ολόκληρο το δωμάτιο, απευθυνόμενη σε πελάτες που εκτιμούν την λεπτομέρεια όπως κι αυτή. 

Emporikon Athens Hotel, Αιόλου 27Α, πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 6930 161 566 // emporikonathenshotel.com

e2
e3
e4
e5
e6
e13
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.