Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Αυτό το Γκραφίτι είναι για τον Παύλο

6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το προηγούμενο Σάββατο ένα εντυπωσιακό αντιφασιστικό γκραφίτι των Political Stencil αποκαλύφθηκε στη μνήμη του. Tην ίδια ώρα στη Μεσογείων ξηλωνόταν η πινακίδα των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους κινητοποίησε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, βρέθηκαν με τις μηχανές τους στην οδό Παναγή Τσαλδάρη. Μαζί τους κι ένα αυτοκίνητο, το οποίο κατέβηκε τον δρόμο πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά σταμάτησε κι απ’ αυτό βγήκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος πλησίασε τον Παύλο Φύσσα και του κάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος. Αιμόφυρτος, αλλά έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, ο 34χρονος πρόλαβε να υποδείξει στους αστυνομικούς τον τον δράστη της επίθεσης. 

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο αντιφασίστας μουσικός έπεσε νεκρός στην Αμφιάλη. 

Στη μνήμη του, το Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παύλος Φύσσας Killah P άρχισε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακη 15 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι. Χθες Τρίτη, όπως και κάθε χρόνο μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων (Καντίνα Δραπετσώνας –Όρμος Κράκαρη) με την συμμετοχή των  Dj Moya, The Titz, No Hard feelings, Άλλος κόσμος, Ματούλα Ζαμάνη, Social Waste και Nightstalker.

Σήμερα, οι αντιφασιστικές συλλογικότητες απευθύνουν κάλεσμα για προσυγκέντρωση στις 17.30, στο Κερατσίνι, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και βρίσκεται σήμερα το μνημείο του. «Έχουμε δρόμο ακόμα. Με τη δίκη της Χ.Α. να πλησιάζει προς το τέλος της, το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ναζί δολοφόνους», αναφέρει η πρωτοβουλία για τον «Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη», την οποία συγκροτούν η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ένα εντυπωσιακό αντιφασιστικό γκράφιτι αποκαλύφθηκε. Η όψη του Πρώην Εργοστάσιου Καχραμάνογλου στον δρόμο της Κωνσταντινουπόλεως άλλαξε. Μια εικόνα του Παύλου Φύσσα στέκεται πλέον εκεί και δημιουργήθηκε από την ομάδα Political Stencil.

Η όψη του εργοστασίου πριν…

… και σήμερα.

Η ομάδα -που μεταξύ άλλων έχει επίσης αναδείξει σε τοίχους τις δολοφονίες του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου- περιγράφει την ταυτότητά της ως εξής: «Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων τυχαίας συνθεσης, που προέκυψε από μια αναγκαιότητα (κάλυψη δικαστικών εξόδων φίλου). Κοινό στοιχείο όλων μας, η τεχνική του stencil και το περιεχόμενο αυτής, το οποίο εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα πολιτικό μήνυμα και σχολιασμό. Για τον κυρίαρχο Λόγο και τον ποινικό κώδικα, είμαστε βάνδαλοι. Για εμάς όμως, τους φίλους, τους συντρόφους και όλους εκείνους-ες που συναινούν στην αισθητική και τη στην πρακτική μας, καθοριζόμαστε ως υποκείμενα πέραν της ποινικής ερμηνείας του νόμου, ορίζουμε τη δράση μας έξω από τα πλαίσια της υποβάλλουσας αισθητικής: δίνουμε χρώμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε ένα γκρίζο και ουδέτερο πολεοδομικό σύμπλεγμα, στοχεύοντας σε ένα πράγμα: να χτυπήσουμε την ψυχή του θεατή στο κέντρο (στον πολύ λίγο χρόνο που θα μαγνητίσουμε την προσοχή του), με πρόθεση να προκαλέσουμε τη στιγμιαία αφύπνισή του». 

Επικοινωνήσαμε με τους Political Stencil προκειμένου να μας μιλήσουν για το τελευταίο τους γκράφιτι. Το σχόλιο τους συμπυκνώνεται σε μια φράση.

«Στους καιρούς των δολοφόνων τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».

Την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε το γκράφιτι, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019,  το www.jailgoldendawn.com – Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία φαίνονται φορτηγά έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων να αποκαθηλώνουν την  πινακίδα του ναζιστικού μορφώματος.

«Η εκλογική ήττα της ναζιστικής οργάνωσης και η διακοπή της χρηματοδότησης μέσω βουλευτικών αποζημιώσεων, μαζί με την ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Λαγού, σήμαναν οικονομική ασφυξία και προκάλεσαν την απόφαση του Μιχαλολιάκου για κλείσιμο των γραφείων. Η “Κεντρική Διοίκηση” της Χρυσής Αυγής υπήρξε δολοφονικό ορμητήριο, με πιο εμβληματική την επίθεση στον σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη που στοχοποιήθηκε διερχόμενος στις 31/3/2017 από την “ασφάλεια” των γραφείων με επικεφαλής τον χρυσαυγίτη Ζέρβα. Στην είσοδο της Μεσογείων εργάζονταν οι Πατέλης και Καζαντζόγλου, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα», όπως αναφέρει το κείμενο με τίτλο «Λουκέτο στην Κομαντατούρ της Μεσογείων – Κλείνει η Κεντρική Διοίκηση της Χρυσής Αυγής». 

Κάποιοι φθείρονται ενώ κάποιος φαίνεται ότι δεν θα ξεχαστεί, όσο κι αν το ήθελαν. 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.