Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Αυτά τ’ αγόρια είναι οι ρομαντικοί οπαδοί του “κάθε πέρσι και καλύτερα”

Ambassadors του Retrosexual Culture, ενός κινήματος που έχει στόχο μέσω της νοσταλγίας, να οδηγήσει στην επαναφορά της ποιότητας και της αισθητικής των περασμένων δεκαετιών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS
Dimitrios Rocker, Joe Pe, Yiannis Edu

Dimitrios Rocker, Joe Pe, Yiannis Edu

Ο όρος retrosexual, ιδιαίτερα για τους μύστες του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας, είναι οικείος και παραπέμπει φυσικά στο θαυματουργό πολυχώρο της Αγίας Ειρήνης, το “Retrosexual Vintage Shop“, παράδεισο των νοσταλγών εκείνης της εποχής που τα αντικείμενα φτιάχνονταν για να κρατήσουν για πάντα.  

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να μη γνωρίζουν όσοι χαζεύουν την βιτρίνα του καταστήματος με λαχτάρα, είναι ότι το Retrosexual Vintage Shop, είναι μονάχα μία έκφανση μιας ολόκληρης κοσμοθεωρίας, ενός κινήματος αν προτιμάτε, που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη του, Joe Petropoulos (JoePe).

Retrosexuals

Retrosexuals

«Τέλει 90’s, αρχές 00’s ήδη φτιάχναμε και ανακατασκευάζαμε εγκαταλελειμμένους χώρους και σπίτια με την παρέα μου, με οτιδήποτε είχαμε, καθαρά γιατί όλο αυτό σου προσφέρει ζωή. Πραγματική ζωή είναι να μπορείς να αυτοσχεδιάζεις. Νιώθεις αυτόνομος κι αυτοδύναμος. Ήταν το νεαρό της ηλικίας μας που έκανε όλο αυτό να βράζει μέσα μας, όμως δεν είναι φοβερά επίκαιρο και τώρα;», λέει ο Joe ιδρυτής του Retrosexual Culture, αρχιτέκτονας και ιστορικός ερευνητής του design.

Ο ιδρυτής του Retrosexual Culture, Joe Pe

Ο ιδρυτής του Retrosexual Culture, Joe Pe

«Είναι ένα κίνημα που έχει στόχο μέσω της νοσταλγίας να οδηγήσει στην επαναφορά της ποιότητας και της αισθητικής των περασμένων δεκαετιών, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Από τα αντικείμενα έως τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Είμαι τρίτης γενιάς συλλέκτης, τέτοιο είναι το περιβάλλον που μεγάλωσα. Οι παππούδες μου ήταν συλλέκτες και έκαναν επανάχρηση εν αγνοία τους. Ο πατέρας μου είναι συντηρητής παλαιών αντικειμένων και η μητέρα μου διακοσμήτρια. Σπούδασα βιομηχανικό σχεδιασμό και έκανα master στην ιστορία του design. Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου άρχισα να μπαίνω στη λογική του να συντηρώ αντικείμενα, το Retrosexual ξεκινά ως μια σελίδα στο Facebook, εδραιώνεται, στήνεται το πρώτο κατάστημα στον Κορυδαλλό, όπου ήταν και το πρώτο αρχιτεκτονικό μου γραφείο και ένα εργαστήριο και κάπως έτσι ξεκινάνε όλα». 

RETROCOLLAGE 6

Ο Joe όμως δεν είναι μόνος σε αυτή την πορεία. Έχει στο πλευρό του δύο εξίσου cool και τρελούς τύπους, τον Δημήτρη aka Dimitrio Rocker και τον Γιάννη aka YianniEdu. Μαζί αποτελούν την – πολυσυζητημένη πλέον – ομάδα που φέρνει «το μέλλον απ’ το παρελθόν» και στοχεύει στην εις βάθος και απόλυτη αναβίωση της vintage κουλτούρας σε κάθε της έκφανση. Είναι μια ομάδα μελέτης και επαναφοράς του ρομαντισμού, μια συνωμοσία αμετανόητων νοσταλγών. Ασχολούνται δραστήρια και με πάθος τόσο με την αρχιτεκτονική μελέτη, τον σχεδιασμό περιβαλλόντων εποχής και την ανακατασκευή αντικειμένων στα πλαίσια της αυθεντικότητας, όσο και με την έρευνα και καταγραφή της νεότερης ιστορίας. Παράλληλες δράσεις της ομάδας είναι και η διοργάνωση event, εκθέσεων, parties και η σκηνογραφία με τελικό στόχο την απόλυτη προσομοίωση κάθε δεκαετίας.

RETROCOLLAGE 3

Dimitrios Rocker και Joe Pe

Joe Pe, Dimitrios Rocker

Ο Δημήτρης είναι ειδικός επί του customizing restoration με τα ιδιαίτερα σχέδια που ζωγραφίζει πάνω σε κράνη, τζιν μπουφάν και όπου αλλού μπορείς φανταστείς και τις εκδηλώσεις με κλασσικές μοτοσικλέτες. Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος πίσω από τα φοβερά πάρτι που διοργανώνουν οι Retrosexuals και που όπως λέει ο Joe «πέρα από την εκθαμβωτική του παρουσία είναι εξαιρετικός στο να τα διοργανώνει αλλά και να τα απολαμβάνει. Χαρακτηριστικό είναι το πάρτι που κάναμε για το Hendrix Gin»», με απίστευτα ρετρό ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, οι τρεις τους ξεχύνονται στην Αθήνα και κάνουν έρευνα για τα κτίρια της πόλης που θα ‘πρεπε να ‘ναι μνημεία αλλά ουσιαστικά ρημάζουν.

https://youtu.be/c28l8yiCUy8

Επιμέλεια Βίντεο / Μοντάζ: Andreas Morgan

«Είναι στάση ζωής», συμπληρώνει ο Δημήτρης και θυμάται «Χορεύαμε rock nroll στην Αθήνα, μια εποχή που  σε έδειχναν με το δάχτυλό. Μιλάμε τώρα για την Αθήνα του ’90, όπου επικρατούσε μια ατμόσφαιρα “σβαρόφσκι” να στο πω έτσι κι εμείς κυκλοφορούσαμε με Λαμπρέτες και αυτοκίνητα της δεκαετίας του’50».  

Οι Retroseuxals σχεδιάζουν το μέλλον με βάση το παρελθόν!

Οι Retrosexuals σχεδιάζουν το μέλλον με βάση το παρελθόν!

Οι προαναφερθείσες δράσεις της ομάδας των Retrosexuals οργανώνονται  με ορμητήριο τον πολυχώρο της πλατείας Αγίας Ειρήνης. «Εδώ στεγάζεται το showroom, το εργαστήριό μας και τα γραφεία μας. Παράλληλα, σ’ έναν καινούργιο χώρο κάτω από την πλατεία, λειτουργεί galleryshowroom, όπου γίνονται γυρίσματα, prive  θεματικά πάρτι και workshops. Πρόθεσή μας είναι να επικοινωνήσουμε την Retrosexual κουλτούρα και την επανάχρηση  – ως την μεγαλύτερη μορφή ανακύκλωσης – και στους μη μυημένους», μας λέει ο Joe Pe. «Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε  σεμινάρια, τα οποία επιχορηγούνται από τη λειτουργία του καταστήματος, μαθαίνοντας στον κόσμο πώς να συντηρήσει μόνος του τα αντικείμενά του, έτσι ώστε να νιώσει αυτοδύναμος ξανά. Θέλουμε να ενισχύσουμε ξανά την οντότητα, γι’ αυτό το θεωρούμε κίνημα, γιατί προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον χρήστη με βάση τη ρίζα, το παρελθόν. Το παρελθόν για εμάς είναι η επαφή με την ποιότητα». 

https://youtu.be/w8HFa44RDyc

Επιμέλεια Βίντεο / Μοντάζ: Andreas Morgan

Το επόμενο βήμα για τον Joe Pe και την παρέα του, έτσι ώστε η retrosexual κουλτούρα να κοινοποιηθεί και να αγκαλιαστεί από όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού, ήταν η οπτικοποίηση των δράσεών τους. Οι Retrosexuals, για πρώτη φορά, γυρίζουν μέρος της δράσης τους και σας καλούν σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή ένα πρώτο… teaser είναι διαθέσιμο στο κανάλι τους στο YouTube, όμως, καθώς είναι σε συμφωνία με μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, έπεται συνέχεια επί της οθόνης!

Info: Retrosexual Vintage Shop, Αγίας Ειρήνης 3
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.