Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Μια πόλη περιμένει

Με τι μοιάζει η ζωή σε μια πόλη που περιμένει να ξεκινήσει ξανά.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κατσής

Η ζωή στην πόλη, μετά τόσον καιρό αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιάζει να έχει σταματήσει μπροστά σε κόκκινο φανάρι. Τι είναι άλλωστε μια πόλη?
Ενα σύστημα αρτηριών ταχείας και μεσαίας κυκλοφορίας, τροχοφόρων, ανθρώπων, ιδεών, εμπειριών, εικόνων, ήχων και μυρωδιών. Εκεί όπου η ροή είναι χωρίς διακοπή.

Οποιος έχει ζήσει σε μεγάλη πόλη ξέρει καλά ότι η αέναη καθημερινή κίνηση και η συνεχής διαδικασία συνδιαλλαγής με το άγνωστο και το διαφορετικό, σε όλες τις εκφάνσεις του πιθανού, χωρίς δυνατότητα να το αποφύγει ή να ξεφύγει, γιατί η συνθηκολόγηση με το τυχαίο συνιστά ήδη επιτυχία του κοσμοπολίτη κατοίκου της πόλης, είναι τελικά μόνον αυτή που δίνει το χρώμα και την γεύση στην κατά τ’ άλλα κουραστική συνήθως, από άποψη ρυθμών, πραγματικότητα.

Η δημιουργία της πόλης θα μπορούσε να θεωρηθεί ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπου.

Πόλεις: Αρχαία Βαβυλώνα, αρχαία Αθήνα, αρχαία Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Μέξικο Σίτι, Σίντνεϊ, Ρίο ντι Τζανέιρο, Κάιρο, Ναιρόμπι, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ.

Πολλά έχουν γραφτεί για την συνέχεια της πόλης μετά την εποχή της πανδημίας. Θα ερημώσει, θα αραιώσει, θα ακριβύνει, θα φτωχύνει. Ό,τι κι αν πρόκειται να γίνει, πρέπει πρώτα να ξεκινήσει ξανά. Μέχρι τότε, εμείς οι κάτοικοί της θα νιώθουμε πιο πολύ την θλίψη μπροστά σε αυτό που χάνουμε, κάτι νέο, στιγμιαίο ή κάτι μοιραίο, περιμένοντας σταματημένοι.  

 

 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.