Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Θανάση Σταυράκη, τι θα δούμε στο Athens Photo World;

Ένα μεγάλο φεστιβάλ αφιερωμένο στο φωτορεπορτάζ, με πλούσιο πρόγραμμα, εκθέσεις ομιλίες, προβολές και το έργο και την προσωπικότητα του Γιάννη Μπεχράκη να δεσπόζουν σε όλη τη διάρκεια του.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

Το Athens Photo World θα κάνει φέτος, αρχές του Ιούνη, τα πρώτα του βήματα. Με πλούσιο πρόγραμμα, τόσο που αναρωτιέσαι τι να πρωτοπαρακολουθήσεις, το φετινό, πρώτο Athens Photo World, είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Μπεχράκη, τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Έλληνα φωτογράφο που ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση του φεστιβάλ δεν πρόλαβε να το δει να γίνεται πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πέρα της κεντρικής έκθεσης της αποτελούμενης από έργα του Μπεχράκη, θα προβληθεί ένα 40λεπτό από το work in progress ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires, αφιερωμένο στην πορεία του σπουδαιότερου Έλληνα φωτορεπόρτερ. Για δέκα ημέρες, από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου το ΚΠΙΣΝ αλλά και πολυσύχναστα σημεία στο κέντρο της Αθήνας θα φιλοξενήσουν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και εκθέσεις σπουδαίων φωτογράφων κάνοντας την ποιοτική φωτογραφία προσβάσιμη σε όλους.

Επιπλέον, προσδοκώντας να συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση των νέων φωτορεπόρτερ αλλά και στην υλοποίηση του οράματος του Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθιερώνουν δύο ετήσια χρηματικά βραβεία για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο Θανάσης Σταυράκης, κεντρικός διοργανωτής του Athens Photo World εξηγεί στην Popaganda πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα και ποιες είναι οι εκθέσεις που θα προσελκύσουν τον ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών της.

Tον Νοέμβριο του 2017 έκανα τις πρώτες κουβέντες με τον Γιάννη τον Μπεχράκη. Πολύ παλιότερα βέβαια είχα κάνει την ατομική έκθεση Θεαθήναι με φωτογραφίες από ελικόπτερο που είχαν εκτεθεί στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου και αργότερα στην Τεχνόπολη. Από εκεί μου είχε κολλήσει η ιδέα ότι ο κόσμος πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στην ποιοτική φωτογραφία. Δηλαδή να μη γίνει η έκθεση σε ένα μουσείο ή σε μια γκαλερί που γίνεται χαμός στα εγκαίνια και μετά περνούν 5-6 άτομα την ημέρα.

Μετά το 2008 με τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και προσφυγικά γεγονότα δεν μπορούσα να πάρω ανάσα, το 2017 μου φούντωσε ξανά η ανησυχία. Έτσι μίλησα με τον φίλο μου τον Γιάννη, του εξήγησα ότι είχα σκοπό κάθε χρόνο να έχω έναν τιμώμενο φωτορεπόρτερ και ότι ήθελα την πρώτη χρονιά να ήταν αυτός. Του άρεσε γενικά η ιδέα, συναντιόμασταν, το συζητάγαμε, με έφερε σε επαφή με τους ανθρώπους του Ιδρύματος Νιάρχος και σιγά σιγά έδεσε η ιδέα.

Αυτή η φωτογραφία θα δεσπόζει στον χώρο που θα φιλοξενεί την έκθεση “Eyewitness” του Γιάννη Μπεχράκη.

Μετά επιδεινώθηκε η υγεία του Γιάννη αλλά είχε ήδη οραματιστεί τη θέσπιση ενός διεθνούς βραβείου της τάξεως των 15.000 ευρώ, το οποίο θα το έτρεχε ο ίδιος, αλλά και την έκθεσή του με τα 30 χρόνια του στο Reuters. Νιώθω πολύ καλά που ο ίδιος ο Γιάννης είδε και αποφάσισε πού ακριβώς θα γίνει η έκθεσή του. Συγκλονιστήκαμε όταν τον χάσαμε. Αποφασίσαμε, όμως, να το προχωρήσουμε. Η έκθεση και το βραβείο ήταν όραμα του Γιάννη.

Η έκθεση “Eyewitness” καλύπτει όλη την πορεία του Γιάννη Μπεχράκη. Εξήντα φωτογραφίες τυπώματα 40 x 60 και άλλα δέκα τυπώματα σε μέγεθος περίπου ένα μέτρο, ένα μέτρο και είκοσι. Στην αίθουσα θα δεσπόζει η πιο «πολυπαιγμένη» φωτογραφία του Γιαννη, ο πατέρας πρόσφυγας που κουβαλά την κόρη του στην Ειδομένη. Επίσης, θα υπάρχουν βίντεο από ομιλίες του. Ο Γιάννης ήταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ παγκοσμίως. Είχε τρομερή αντίληψη του θέματος.

Στο ισόγειο της ΕΒΕ θα βρίσκεται η έκθεση των διεθνών βραβείων World Press Photo. Το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις 157 φωτογραφίες, 43 φωτογράφων από 25 χώρες που διακρίθηκαν στις κατηγορίες των βραβεύσεων μαζί με τους δύο μεγάλους νικητές του World Press Photo of the Year, John Moore με τη φωτογραφία του «Crying Girl on the Border» και της νέας κατηγορίας που φέτος καθιερώνεται, World Press Photo Story of the Year Pieter Ten Hoopen με τη δουλειά Migrant Caravan. Θα τρέχει και την περίοδο του Nostos Festival οπότε ο κόσμος θα μπορεί να τα συνδυάσει.

«Και στη δημοσίευση πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη μίξη ηθικών αρχών, δεοντολογίας, δημοσιογραφίας και φωτογραφίας πρέπει να τηρείται. Ναι, με τα social media έχει χαθεί η μπάλα»

Στην πλατεία Συντάγματος ο καταξιωμένος Δημήτρης Μιχαλάκης θα παρουσιάσει την έκθεση Notes, που είναι daily life στιγμές από όλο τον κόσμο και θέλουμε να τις εντάξουμε οργανικά στον χώρο με κάποιον τρόπο ώστε να βγαίνει νόημα, ώστε να υπάρχει διάλογος των φωτογραφιών με τη ζωή στην πλατεία. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου, την επομένη θα γίνει το Athens Pride. Μας αρέσει αυτό γιατί ποντάρουμε πολύ στη διαφορετικότητα.

Επιπλέον στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες παγκόσμιας καθημερινότητας από το Associated Press. Σε κολώνες φωτισμού έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού θα έχουμε έκθεση με θέμα “Greece” με φωτογραφίες εκτός λογικής καρτ ποστάλ, κάτι πέρα από το μπλε-άσπρο.

Κάθε βράδυ στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στα Προπύλαια προτζέκτορες θα προβάλλουν το έργο δύο διαφορετικών Ελλήνων φωτογράφων. Συνολικά 20 φωτογράφοι μας εμπιστεύθηκαν τη δουλειά τους, πέρα του Γιάννη Μπεχράκη. Όλες οι δουλειές του Γιάννη Μπεχράκη και των φωτογράφων που συμμετέχουν στις ψηφιακές προβολές θα προβάλλονται, επίσης, κάθε βράδυ σε κτίριο μέσα στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου της Τεχνόπολις.

Διαλέξαμε τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας γιατί θέλουμε να «πέφτει» ο κόσμος πάνω στην ποιοτική φωτογραφία και θέλουμε να εκπαιδευτεί και το μάτι όλων αυτών που χρησιμοποιούν τα social media. Εμένα με χαροποιεί που η φωτογραφία δεν είναι πια ακριβό χόμπι. Από την άλλη με ενοχλεί να βλέπω κάποια τεχνικά και αισθητικά λάθη πχ απαγορεύω το όρθιο κάδρο γιατί έτσι χάνονται πράγματα. Κι ένα μικρό ποσοστό κόσμου να δει ποιοτική φωτογραφία και να προβληματιστεί και να αποκτήσει κίνητρο, είναι καλό.

Σε αυτό το πλαίσιο το Athens Photo World φιλοξενεί έκθεση εφήβων μαθητών. 40 φωτογραφίες 17 μαθητών από το Γυμνάσιο Αναβρύτων, Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, 39ο ΓΕΛ Αθηνών, 1o Λύκειο Νέου Ψυχικού, 1ο ΕΠΑΛ Υμηττού και 1ο ΓΕΛ Υμηττού στην iFocus Gallery Ακαδημίας και Ιπποκράτους εντός της στοάς ‘Οπερα. Ταυτόχρονα, η έκθεση θα συμπληρώνεται από μια συλλογή φωτογραφιών από το Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 8 ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου με Λυκιακές Τάξης και από σχολεία της Ελληνικής περιφέρειας που θα προβάλλονται ψηφιακά μέσα στο χώρο.

Το φωτορεπορτάζ είναι ρεαλιστικό και πολύ σκληρό από τη φύση του. Επειδή όμως εκθέτουμε σε δημόσιο χώρο, δεν λογοκρίναμε αλλά ζητήσαμε και επιλέξαμε φωτογραφίες ήπιας θεματολογίας.

Και στη δημοσίευση πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη μίξη ηθικών αρχών, δεοντολογίας, δημοσιογραφίας και φωτογραφίας πρέπει να τηρείται. Ναι, με τα social media έχει χαθεί η μπάλα.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη των Athens Culture Net, Εθνικό Κήπο, Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το πρόγραμμα των δράσεων του Athens Photo World μπείτε εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.