Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΤΕΧΝΕΣ

Στο εργαστήρι κεραμικής «περί γης» θα σε μάθουν πώς να δίνεις πνοή στον πηλό με εργαλείο τα χέρια σου

Ένα εργαστήρι που φτιάχτηκε με σκοπό να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι την μαγεία του πηλού και να βγάλουν τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους.

Η κεραμική είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες, ένας από τους πρώτους τρόπους που βρήκε ο άνθρωπος για να μπορέσει όχι μόνο να εκφραστεί, αλλά και να δημιουργήσει χρήσιμα και χρηστικά αντικείμενα για την καθημερινότητά του. Στις μέρες μας φαίνεται πως η τέχνη της κεραμικής ανθίζει ξανά και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν έναν χώρο που θα τους διδάξει πώς θα εκφραστούν μέσω του πηλού.

Το 2005, αρκετά χρόνια πριν η κεραμική αποκτήσει και πάλι φανατικούς και πριν δημιουργηθούν δεκάδες λογαριασμοί στα social media αφιερωμένοι σε αυτήν την πανάρχαια τέχνη, η Τίνα Πανταζέλου δημιούργησε το «περί γης», ένα εργαστήρι κεραμικής στο οποίο μπορούσε να δημιουργήσει αλλά και να μεταδώσει τις γνώσεις της. «Η ενασχόλησή μου με την κεραμική είχε ξεκινήσει ήδη από το 1994, ενώ λίγα χρόνια μετά είχα αρχίσει να διδάσκω. Το «περί γης» ήρθε να καλύψει τη μεγάλη μου ανάγκη να έχω τον δικό μου χώρο δημιουργίας. Παράλληλα, όμως μέσα σ’ αυτόν το χώρο, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο μου όνειρο. Να δημιουργήσω ένα περιβάλλον στο οποίο, με όχημα τη μαγεία που προσφέρει ο πηλός και η δημιουργία, οι άνθρωποι θα έρχονται σε επαφή με το μέσα τους, θα βγάζουν την παιδικότητά τους και το πιο αγνό τους πρόσωπο, και η ανθρώπινη επαφή θα ορίζεται από ειλικρίνεια και αυθεντικότητα», λέει χαρακτηριστικά η Τίνα Πανταζέλου.

Ο πηλός στην πρωτόγονη μορφή του.

Στο «περί γης» τα μαθήματα ξεκινούν από την πρώτη γνωριμία με τον πηλό. Διδάσκονται όλοι οι τρόποι κατασκευής κεραμικών αντικειμένων, τρόποι διακόσμησης, ψησίματος, ιδιαίτερες τεχνικές, υαλώματα, τεχνολογία υλικών. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις για να ασχοληθεί με την κεραμική ως χόμπι, ή ως επαγγελματική δραστηριότητα. Όπως κάθε τέχνη, έτσι και η κεραμική απαιτεί κυρίως να την αγαπάς και να έχεις όρεξη να ασχοληθείς μαζί της, γι΄αυτό ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναπιάσει ποτέ στη ζωή σου πηλό, στο «περί γης» δεν θα αισθανθείς έξω από τα νερά σου. «Υπάρχουν πάντα τμήματα και για αρχάριους και για προχωρημένους. Εμβαθύνουμε στην κεραμική, πειραματιζόμαστε, φτάνουμε σε σημεία που δεν ξέραμε πως υπάρχουν. Μεγάλη σημασία για μας έχει να μπορέσουν οι μαθητές μας να απελευθερωθούν, να ξυπνήσουν τη φαντασία τους, και με τις γνώσεις και τα εφόδια που παίρνουν στα μαθήματα, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν», λέει η Τίνα Πανταζέλου. Είτε είστε 6 χρονών, είτε είστε 86 στο «περί γης» θα βρείτε το τμήμα που σας ταιριάζει, αφού δημιουργούνται διαφορετικά τμήματα για παιδιά και ενήλικες, ενώ υπάρχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα. 

Λιλιπούτειοι κεραμοποιοί.

Η Τίνα Πανταζέλου με μια από τις δημιουργίες της.

«Η τέχνη της κεραμικής ξεκινάει έχοντας ένα προβάδισμα έναντι των άλλων τεχνών. Κι αυτό είναι το βασικό υλικό της, ο πηλός. Ένα εύπλαστο υλικό, ζεστό, ειλικρινές και ανταποδοτικό. Είναι ο πηλός που συνδέεται με τη δημιουργία του ανθρώπου, που μας φέρνει πιο κοντά στα παιδικά μας χρόνια, που μας κάνει να νιώθουμε πιο έντονη τη σύνδεση με τη γη», αναφέρει η Τίνα Πανταζέλου και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της. Ένα τόσο ταπεινό υλικό, αν το χειριστείς με αγάπη και φαντασία, μπορεί να μετατραπεί σε έργο τέχνης. «Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Πάμε από τη μία κρίση στην άλλη και έχουμε ανάγκη από κάποιες σταθερές στη ζωή μας. Η επαφή μας με τη φύση, πάντα μας προσφέρει ηρεμία και δύναμη, κάνει τα βήματά μας πιο σταθερά. Ο πηλός μας τα προσφέρει αυτά. Πλάθοντας με τα χέρια μας ένα κομμάτι πηλού, δημιουργώντας αντικείμενα είτε διακοσμητικά που θα ομορφύνουν τους χώρους μας, είτε χρηστικά που θα μας περιτριγυρίζουν στην καθημερινότητά μας, παίρνουμε δύναμη και χαρά».

Ο Γιούρι θα σας κρατά συντροφιά όσο μαθαίνετε να χειρίζεστε τον πηλό.

Το εργαστήρι «περί γης» γίνεται το μέσο για να εκφράσετε τον καλλιτέχνη που σίγουρα κρύβεται μέσα σας και να δημιουργήσετε αντικείμενα που όχι μόνο θα ομορφύνουν τον χώρο σας, αλλά και θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας σας. Όπως λέει και η Τίνα Πανταζέλου, «Σκεφτείτε πόσο πιο ωραία γεύση έχει το νερό που μόλις ήπιατε, που ήρθε στα χείλη σας μέσα από μια κεραμική κούπα. Όχι όποια κι όποια. Αυτήν την κούπα που εσείς δημιουργήσατε από ένα μικρό κομμάτι πηλού, και τώρα την αγκαλιάζετε μέσα στις χούφτες σας ως κάτι πολύτιμο που σας κάνει την τιμή και σας προσφέρει το  πιο νόστιμο νερό του κόσμου! Η κεραμική είναι μαγεία».

περί γης: Ιωάννου Μεταξά 13, Άγιος Δημήτριος 17343
Τηλέφωνο: Τηλ.210.9764781, 6944.632698
Facebook: Μαθήματα Κεραμικής “περί γης”
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.