Είναι πολλά και θέλουν πολλά megabtyte για ν’ αναλυθούν όλα. Μερικά τα έχουμε ξαναδεί, άλλους τους έχουμε ξανασυναντήσει, τα ραντεβού με τα φεστιβάλ δεν θ΄ αλλάξουν και πολλά είναι τα φρέσκα πρόσωπα που βρήκαν χώρο στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Του Ιδρύματος Ωνάση.

Καλό είναι να κάνεις, όμως, μια αρχή, μια πρώτη γνωριμία. Έτσι στείλαμε κάποιες ερωτήσεις στους υπεύθυνους από αυτά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Και γενικά, θέλαμε να μάθουμε πώς πέρα από το γεγονός ότι θα γίνει το Σώσε, με ποια άλλα ζητήματα θα βρεθούμε αντιμέτωποι, όχι μόνο στη Συγγρού αλά σε ολόκληρη την Αθήνα. 

Η Δίκη του Krystian Lupa.

Μας απάντησαν οι:  Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση. Χρήστος Καρράς, Επικεφαλής Μουσικών Προγραμμάτων Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κάτια Αρφαρά, Επικεφαλής Προγραμμάτων Θεάτρου & Χορού. Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης. 

Τι τίτλο θα βάζατε στον φετινό προγραμματισμό;  Η περιέργεια ποτέ δεν σκότωσε τη γάτα.

Το Θέατρο στη Στέγη Φέτος Θα είναι… «ΑΥΤΟ είναι θέατρο! Τώρα, ΑΥΤΟ είναι θέατροοο;»

Ο Χορός φέτος στη Στέγη θα είναι… Σαρωτικός.

Με μια φράση η μουσική… Φτάνει στο κέντρο του σώματος και του μυαλού μας και σπέρνει την υποψία ενός άλλου κόσμου.

Τι να περιμένουμε από Το Σώσε του Έκτορα Λυγίζου (10-21/10/2019).. «Εσάς, δε σας σώζει πια ούτε σκηνοθέτης, ούτε τίποτα. Βγείτε και παίξτε.»

Τι να περιμένουμε γενικά από τις ελληνικές παραγωγές; Ό,τι και από τις ξένες, να συνομιλούν με τον τόπο, τη στιγμή και την κατάσταση, να προκαλούν την έκπληξη, να βρουν το κοινό τους.

Από τις ξένες; Ό,τι και από τις ελληνικές, να προσφέρουν δηλαδή μια εμπειρία με ποιητικές εικόνες, δυνατές ερμηνείες, σκηνοθεσίες με άποψη και θέση.

Γιατί εμπιστεύεστε συνέχεια τους Rimini Protokoll(24/11/2018-21/03/2019) ; Δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε!

Μιας και μιλάμε για πρωτοπορία τι θέση έχουν πάρει στον προγραμματισμό σας φεστιβάλ όπως το Borderline (05/04-07/042019); Σε έναν χώρο με πτυχώσεις, όπως το πρόγραμμα της Στέγης, το όριο είναι το κέντρο.

To Onassis Fast Forward Festival/Athens (06/05-19/05 /2019); Το κέντρο είναι το όριο.

Μπορεί να πει κανείς ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (18-21/12/2018 είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο όνομα του χορού στην Ευρώπη; Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι μία από τις κορυφές της Ευρώπης και του κόσμου.

Αν δεν ξέρεις όμως από χορό, τι πρέπει να γνωρίζεις για την Gisèle Vienne (17-18/11/2018); Ο διάβολος στο κορμί της.

Τον William Forsythe (02-06/02/2019); Δεν χρειάζεται να τον γνωρίζεις για να τον απολαύσεις.

Τον Trajal Harrell (30/05-02/06/2019); Vogueing, μεταμοντέρνος χορός, αμερικανική αβανγκάρντ, queer ταυτότητα, ένας καλλιτέχνης που κατακτά τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και μουσεία του κόσμου.

Τον Werner Herzog (15/04/2019) τον γνωρίζουμε, αλλά τι ακριβώς θα κάνει στην πόλη μας; Θα ανεβάσει ένα πλοίο στην Ακρόπολη.

Στη Στέγη μπορούμε ν΄ αγοράσουμε εισιτήριο με bitcoin; Γιατί θα έχετε και συζήτηση για το Blockchain (8 – 10, 16 -17/2019); Στη ζωή όλα είναι θέμα ισοτιμίας.

Ακόμα θα μπορούσαμε να παίξουμε μουσική με DIY χακαρισμένα, μουσικά όργανα (11-13/01/2019); Ναι, η μουσική είναι το hacking της ψυχής μας.

Ας αφήσουμε τώρα την τεχνολογική εξέλιξη. Στο Body Politics (26-30/10/2018) τι ψάχνουμε; Το σώμα ως μέσο αντίστασης και εργαλείο σκέψης.

Συγγνώμη, ποιος είναι ο Ryoji Ikeda (28/01/2019-17); Έλα τώρα, αφού τον γνωρίζεις! Είναι ο οπτικοακουστικός μάγος των data!

Ας πάμε σε κάτι κλασικό. Τι ψάχνουν οι Τρεις Αδερφές του Τσέχοφ από τον Δημήτρη Ξανθόπουλο (16 έως 27 Ιανουαρίου 2019); Τις Μόσχες σήμερα.

Η Μαρία Πανουργιά φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (12-23/12/2018); Εσύ τη φοβάσαι; 

Είμαι δημοσιογράφος, δεν φοβάμαι τίποτα. Εκτιμάτε ότι θα πάθουμε πλάκα με τις εικόνες που θα δημιουργήσει ο Philippe Quesne (28-30/12/2018); Εκτιμάμε ότι θα πάθουμε όλοι πλάκα με τις εικόνες του Philippe Quesne.

Αναμφίβολα όμως η Δίκη του Krystian Lupa (6-10/03/2019) είναι μια παράσταση που πρέπει να περιμένουμε με αγωνία; Είναι όντως όπως λένε αυτοί που ξέρουν ο σπουδαιότερος θεατράνθρωπος αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη; Αν δεν υπήρχε ο Λούπα στο θέατρο της Ευρώπης, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Άχαστο.

Είναι πολλά που αφήσαμε απέξω, θα θέλατε να μας αναφέρετε ποιο από αυτά περιμένετε με περισσότερη ανυπομονησία;  Η πόλη να ξεγλιστρά μέσα από τις χαραμάδες της Στέγης. Συναντήσεις και ιστορίες, κοινό, ήχος, εικόνα, σκέψη, συναίσθημα και ενέργεια, η Αθήνα άγρυπνη και αφυπνισμένη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της Στέγης φυσικά.