Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Μία σιδερένια μασέλα χωρίς καθόλου ίχνη DNA και μισό λίτρο αίματος να λείπει από το πτώμα. Η εγκληματολογική υπηρεσία του Όσλο τα έχει χαμένα καθώς αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που διαθέτει σε μία σκοτεινή υπόθεση. Ξέρει πως ένας κατα συρροή δολοφόνος έχει βγεί για κυνήγι. Επιλέγει τα θύματα του -μοναχικές γυναίκες- μέσα από το Tinder και ύστερα ξεσκίζει με την χειροποίητη μασέλα την σάρκα τους και πίνει το αίμα τους. Και οι δολοφονίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα κίτρινα μέσα ενημέρωσης σπέρνουν τον πανικό στην πόλη, προειδοποιώντας για την ύπαρξη ενός αιμοδιψούς τέρατος. Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας πιέζονται από την πολιτική ηγεσία για γρήγορα αποτελέσματα και η λύση στο αδιέξοδο φαίνεται να είναι ξανά ο Χάρι Χόλε. Μόνο που ο έμπειρος αστυνομικός έχει πια αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ζει στα προάστια του Όσλο μαζί με την αγαπημένη του, την Ράκελ, ενώ ο γιος της που ο Χάρι τον έχει σαν παιδί του, σπουδάζει στην Αστυνομική Ακαδημία. Ο Χόλε έχει κόψει το αλκοόλ, κάνει τζόκινγκ καθημερινά και διδάσκει και αυτός στην Ακαδημία. Δεν έχει καμία επιθυμία να επιστρέψει σε ένα αστυνομικό σώμα όπου θα είναι ο παρίας, καθώς οι παλιοί του εχθροί βρίσκονται πια ψηλά στην ιεραρχία.

08549_03

Η πρόταση που τελικά δέχεται ο Χάρι Χόλε είναι απλή. Πρέπει να δράσει εκτός της επίσημης γραμμής της υπηρεσίας, βασισμένος στην πείρα και το ένστικτο του για να συλλάβει έναν μανιακό δολοφόνο που μοιάζει να ξέφυγε από ταινία τρόμου καθώς πίνει αίμα σαν βαμπίρ. Να προσπαθήσει να βρεί την άκρη με τα ραντεβού της ψηφιακής εποχής, ώστε να μάθει τι κοινό έχουν τα θύματα. Και πάνω από όλα να αποκλείσει την πιθανότητα να είναι δράστης των τελετουργικών φόνων, ο μοναδικός εγκληματίας που κατάφερε να ξεφύγει μέσα από τα χέρια του.

Στην ενδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε, με τίτλο «Η Δίψα» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), ο Γιο Νέσμπο καταφέρνει πάλι να γεμίσει εννιακόσιες περίπου σελίδες, όπου οι splatter περιγραφές των φόνων διαδέχονται τα κομμάτια του παζλ που ενώνει ένας βετεράνος, γνώστης του σκοταδιού της ανθρώπινης ψυχής. Αλλά επειδή ο Νέσμπο δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη πλοκή απλώνει την κριτική του και στην σύγχρονη Νορβηγία.

Καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου κατρακυλάει στην παγκόσμια αγορά, η Νορβηγία που κάποτε επαίρονταν για τις μεγάλες κοινωνικές παροχές και το υψηλό επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της, χάρη στο πετρέλαιο που βρέθηκε στις ακτές της, έχει κλείσει τις πετρελαιοπηγές. Οι Νορβηγοί ακολουθώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, προσπαθούν να στολίζουν την πόλη τους με έργα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και να προσελκύσουν τουρίστες. Η μαφία από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ ελέγχει την πορνεία και τα ναρκωτικά. Η παρουσία των μεταναστών που γίνεται ολοένα και πιο έντονη προκαλεί την έξαρση της ξενοφοβίας και την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κιτρινισμός βασιλεύει στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η Νορβηγία βυθίζεται σε μία παρακμή και οι πολίτες της ψάχνουν να εκτονωθούν με γρηγορο και ανώδυνο σεξ μέσα από το Tinder.

Κάπως έτσι ο σκληροτράχηλος Χάρι Χόλε αντιπροσωπεύει την αντίθεση στην εύθραυστη κανονικότητα της χώρας του. Αναλαμβάνει την υπόθεση παρόλο που ξέρει πως θα ξυπνήσει παλιούς δαίμονες, στρατολογεί μία σειρά από αλλόκοτους συνεργάτες, δεν εμπιστεύεται ανώτερους, πολιτικούς και δημοσιογράφους, χρησιμοποιεί τις δικές του σχεδόν παράνομες μεθόδους και οπλισμένος με ένα θηριώδες πείσμα και μία παθιασμένη αίσθηση καθήκοντος φτάνει στην λύση του αιματοβαμμένου μυστηρίου.

Το μυθιστόρημα του Γιό Νέσμπο «H Δίψα» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο την Παρασκευή. Στο site των εκδόσεων υπάρχει η λίστα με τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας όπου μαζί με το αντίτυπο της Δίψας, οι Nesbomaniacs παίρνουν και ένα αναμνηστικό συλλεκτικό δώρο.