Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΕΧΝΕΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Ένα αναγκαίο «Υποσύνολο»

Η Όλγα Σελλά γράφει ένα σχόλιο για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ηρώδειο/ Φωτογραφία: FOSPHOTOS

Εδώ που τα λέμε, η επίσημη παρουσίαση ήταν αυτή που έγινε, μέσω βίντεο, από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου για όσα θα αποτελούν τις φετινές εκδηλώσεις του καλοκαιρινού πολιτιστικού θεσμού που μετράει πλέον 65 χρόνια ζωής.

Γιατί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν πάνω κάτω γνωστό το τι ακριβώς θα δούμε φέτος, στο πλαίσιο αυτού που τελικά ονομάστηκε «Υποσύνολο» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τώρα απλώς έχουμε ημερομηνίες ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμά μας, και έχουμε και την επιβεβαίωση ότι οι παραστάσεις, οι τρεις μόνο για φέτος, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, θα παρουσιάζονται για τρεις βραδιές αντί για δύο.

Λογικό και αναγκαίο.

Πραγματικά ένα  «Υποσύνολο» του αρχικά σχεδιασμένου προγράμματος θα δούμε αυτό το καλοκαίρι, που θα παρουσιαστεί σε τρεις εμβληματικούς χώρους: στο Ηρώδειο, το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο, από τις 5 Ιουνίου ως τις 15 Αυγούστου.

Ένα «Υποσύνολο», ένας «πρόλογος» του διευρυμένου Φεστιβάλ που θα όλοι ελπίζουμε να δούμε το καλοκαίρι του 2021, που έχει πολλαπλούς στόχους: και να μην απουσιάζει εντελώς αυτός ο ιστορικός θεσμός από το φετινό καλοκαίρι, να στηρίξει -σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον καλλιτεχνικό κόσμο- κάποιους καλλιτέχνες, και να μην απουσιάζει φέτος το Ηρώδειο και η Επίδαυρος από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Αυτή τη φορά μας μίλησε από το Ηρώδειο η Κατερίνα Ευαγγελάτου, πάλι μέσω βίντεο. Και σ’ αυτή τη δεύτερη «συνάντηση» δεν ήταν η μόνη που πήρε το λόγο, έστω και με τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες συνέντευξης Τύπου, που ίσως θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά με φυσική παρουσία και της ίδιας και δημοσιογράφων, για να δοθεί κάπως περισσότερο η αίσθηση της επανεκκίνησης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε η αμηχανία και η αβεβαιότητα της προηγούμενης διαδικτυακής «συνάντησής» μας, που έγινε στις 30 Μαρτίου, εν μέσω καραντίνας, από την Πειραιώς 260, με μόνη την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ να αναγγέλλει το πρόγραμμα που σχεδίασε στην πρώτη της χρονιά στο τιμόνι του Φεστιβάλ και είχε την ατυχία να συμπέσει με την πανδημία του Covid-19. Έτσι, διαδικτυακό χαιρετισμό, σ’ αυτή την τήλε συνέντευξη Τύπου έστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη,  που μίλησε για τη φετινή «ειδική εκδοχή» της διοργάνωσης, για ένα Φεστιβάλ που θα είναι «διαφορετικό αλλά πολύ ποιοτικό» και υπογράμμισε ιδιαιτέρως την «απεριόριστη εμπιστοσύνη» της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου και στην ομάδα του Φ.Α. 

Και αμέσως μετά, πάλι η Κατερίνα Ευαγγελάτου εμφανίστηκε στις οθόνες μας, ανακοινώνοντας ότι από τις 70 παραγωγές που είχαν σχεδιαστεί, φέτος θα γίνουν τελικά 17, όλες ελληνικές, και από τους 1.400 καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στο πλήρες πρόγραμμα, φέτος τελικά θα πάρουν μέρος 300 περίπου.

«Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT. Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος», είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια κι αμέσως μετά, στις οθόνες των υπολογιστών μας (σχεδόν συνηθίσαμε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη) εμφανίστηκαν κάποιοι από τους συντελεστές των παραστάσεων που θα δούμε φέτος. Όλοι εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων (της Λυρικής, του Εθνικού Θεάτρου, της ΚΟΑ, της ΚΟΘ, της Ορχήστρας της ΕΡΤ, του ΚΘΒΕ…), αφού οι ιδιώτες παραγωγοί απέσυραν νωρίς τις φετινές τους παραγωγές. Να πω την αλήθεια, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι άνθρωποι του θέατρου (ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ο Γιάννης Ρήγας), που προφανώς λόγω ιδιότητας είχαν την άνεση να «σπάσουν» την απόσταση της κάμερας και να μας κάνουν να νιώσουμε «κοντά».

Όμως σίγουρα την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης Αγγελάκας, που είχε φέρει στις οθόνες μας την εικόνα ενός αστροναύτη και η φωνή του ακουγόταν σαν να μιλούσε μέσα από σκάφανδρο! 

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 15 Αυγούστου, το ραντεβού με τους καλλιτέχνες θα είναι δια ζώσης.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.