Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαγικός ρεαλισμός του Ρενέ Μπουρί

Ο διάσημος φωτογράφος πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
autoportrait @ Coronado, New Mexico (1983)

Ο Ρενέ Μπουρί, από τους σημαντικότερους φωτογράφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 81 ετών. Ανάμεσα στις γνωστότερες φωτογραφίες του περιλαμβάνονται το εμβληματικό πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα κατά τη διάρκεια μίας ζωηρής κουβέντας με τη δημοσιογράφο Λώρα Μπέρκουιστ το 1963 και ένα σετ στο ατελιέ του Πάμπλο Πικάσο στις Κάννες το 1957. Ανάμεσα στις σημαντικές προσωπικότητες που κατάφερε να αποθανατίσει προσεγγίζοντας παράλληλα το έργο τους περιλαμβάνονται ο Ελβετός αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ, και ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμέγερ που είχε τη γενική εποπτεία της νεοανεγειρόμενης πρωτεύουσας Μπραζίλια.

Che Guevara @ Ministry of Industry, Havana (1963)
actress Danusa Weiner @ Copacabana Beach, Rio de Janeiro, Brazil (1960)
Picasso @ Villa 'La Californie', Cannes (1957)

Γεννημένος το 1933 στη Ζυρίχη, αρχικά του τράβηξε το ενδιαφέρον η κινηματογράφηση ντοκιμαντέρ προτού αφοσιωθεί στη φωτογραφία, καθώς η εμπειρία του κατά την κινηματογράφηση του φιλμ Ελβετία του Ουώλτ Ντίσνεϋ το 1955, τον πείθει πως σαν φωτογράφος θα είναι σε θέση να διατηρεί μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο τελικό στιλιστικό αποτέλεσμα. Από αυτήν την ενασχόληση πάντως, κράτησε την προσπάθεια αφήγησης μίας ιστορίας μέσα από μία σειρά φωτογραφιών και το νατουραλιστικό ύφος. Έτσι οι αποστολές του σε διάφορες χώρες της Μεσογείου αρχικά, και στην υπόλοιπη υφήλιο στη συνέχεια, λειτουργούν συχνά σαν έναυσμα για την πιο μακρά διαμονή του σε αυτές ώστε να εκπληρωθεί αυτή η απαίτηση.

boys fighting @ Salvador de Bahia, Brazil (1967)

Μέντορας του υπήρξε ο επίσης σπουδαίος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσσόν. Συνεργάζεται από πολύ νωρίς με το πρακτορείο Magnum, καθώς ύστερα από το θάνατο του ιδρυτικού του μέλους και στενού φίλου του Βέρνερ Μπίσοφ το 1954, προσλαμβάνεται από αυτό ως αντικαταστάτης του το 1956. Η δουλειά του εμφανίζεται σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά της εποχής όπως τα Life, Look, Stern, Paris-Match και κυρίως στο Du, εβδομαδιαίο ελβετικό περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας. Η πιο διάσημη μεγάλου εύρους δουλειά του, είναι το βιβλίο Die Deutschen (Οι Γερμανοί) που προοριζόταν ως μία μισο-σοβαρή, διακριτικά χιουμοριστική απάντηση στο έργο του Ρόμπερτ Φρανκ «Οι Αμερικανοί». Σε αυτό παρουσιάζεται η μεταβατική κοινωνία της μεταπολεμικής Γερμανίας μέσα από φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Κατά την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων στην Αίγυπτο (κατά τον πόλεμο των έξι ημερών), στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και στο Λίβανο φρόντιζε να απεικονίσει ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση την ευθεία προβολή της βιαιότητας του πολέμου, προτιμώντας να την υπαινίσσεται μέσα από τα θέματά του. Ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του.

 

chernobyl children being treated @ Cuba (1993)jpg
children playing @ Unite d'Habitation, Marseille (1959)
children playing in ruins @ Beirut, Lebanon (1991)
couple at a party @ West Berlin, West Germany (1964)
Egyptian helicopter destroyed @ Sinai, Israeli occupied zone (1967)
farmer @ Kosice, Czechoslovakia (1955)
gaucho taming horse @ La Pampa, Argentina (1958)
GI on a leave @ Reeperbahn entertainment district, Hamburg, West Germany (1960)
men on the terrace @ Sao Paulo, Brazil (1960)
PAR87000
south vietnamese soldiers @ Mekong Delta, South Vietnam (1963)
staircase @ West Berlin, West Germany (1957)
tanks @ Sinai peninsula, Egypt (1967)
two women in bed @ Kourou, French Guyana (1984)
vietcong p.o.w. @ Saigon, South Vietnam (1973)
Women entertaining GIs @ Tae Song Dong, South Korea (1961)
worker showing his family the new city @ Brasilia, Brazil (1960)

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.