Οι Θεσσαλονικείς BrightSide είναι οι πρώτοι νικητές του φετινού Red Bull Bedroom Jam του διαγωνισμού της Red Bull που δίνει σε νέες μπάντες τη δυνατότητα να διαγωνιστούν online και να αναδειχθούν βάσει του «διαδικτυακού» θορύβου που θα κάνουν. Ο νικητής της εβδομάδας δε βγαίνει από το σπίτι του, αντίθετα μπαίνει στα ενδότερα, στον πιο προσωπικό και ιδιαίτερο χώρο κάθε σπιτιού, στο υπνοδωμάτιο του και εκεί γυρίζει το μουσικό του βίντεο.

VR_140408_BrightSide_10228

Αυτό θα συμβεί για πέντε εβδομάδες, στη συνέχεια οι κριτές θα διαλέξουν τα τρία καλύτερα συγκροτήματα (από το σύνολο των πέντε νικητών) τα οποία θα εμφανιστούν στην σκηνή του EJEKT Festival και του Heavy By The Sea τον Ιούνιο (δίπλα σε μεγάλα διεθνή ονόματα όπως οι Kasabian και οι Deftones) και στη συνέχεια ο διαδικτυακός «θόρυβος» θα επιστρατευτεί ξανά για να αναδείξει το συγκρότημα που θα «πεταχτεί» μέχρι τα studios της Red Bull στο Λονδίνο για μία αξέχαστη ηχογράφηση και εμπειρία.

Πίσω στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι BrightSide  έκαναν με το τραγούδι τους «Get Down» το μεγαλύτερο buzz την προηγούμενη εβδομάδα και την Τρίτη έγινε και το πρώτο γύρισμα. Η ιδέα του συγκροτήματος κρατάει τα τελευταία πέντε χρόνια, το ταξίδι όμως ξεκινά κάπου εδώ. Το βίντεο συμμετοχής τους, σκηνοθετημένο από τον Πόλυ Πασχαλίδη, περιείχε τον δικό τους «Terminator», αποτέλεσμα «πολύωρου» brainstorming, όπως είπε στην Popaganda ο Νέστορας.

VR_140408_BrightSide_11050
VR_140408_BrightSide_10050

Με επιρροές από τους Editors, Interpol, Arcade Fire, Franz Ferdinand, Two Door Cinema Club και με άμεσες αναφορές σε Joy Division, The Smiths, The Sound, το ενδεχόμενο συμμετοχής στο EJEKT ήταν αυτό που κινητοποίησε τη συμμετοχή τους στο Red Bull Bedroom Jam. Φυσικά η ηχογράφηση στο Λονδίνο αποτελεί τη «δική τους μουσική Ιθάκη» χωρίς όμως να απομακρύνονται και από τους αμεσότερους στόχους τους.

Το shooting της Red Bull ήταν πράγματι μία παραγωγή μεγάλου μεγέθους, μια εμπειρία με πολλά γέλια και πειράγματα μεταξύ όλων. Έτσι άλλωστε είναι και η ζωή στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από μια 7ετία, τουλάχιστον, μουσικής ανομβρίας, βλέπουμε να συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα: νέα συγκροτήματα με σύγχρονη νοοτροπία, παλαιότερα με νέες ιδέες, καινούριοι χώροι και πρωτοβουλίες, αλλά και πιο ψαγμένο κοινό», η μουσική ζωή στη συμπρωτεύουσα ήταν πάντα πλούσια, φαίνεται όμως να παίρνει καινούρια ώθηση. Ένα επιπλέον αποδεικτικό είναι και το Indie Fest που διοργανώνουν οι ίδιοι τα τελευταία τρία χρόνια. «Μέχρι τώρα έχουμε φιλοξενήσει 14 συγκροτήματα, μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία με σκοπό την τόνωση της τοπικής σκηνής και την παρουσίαση νέων συγκροτημάτων».

VR_140408_BrightSide_9644
VR_140408_BrightSide_10066

Για τους κάτοικους των Αθηνών, το νέο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μετρό τους και βέβαια το σουβλάκι  εμπεριέχουν όσο ενδιαφέρον έχει και ένας αστικός μύθος, άπειρο δηλαδή. Ο Νέστορας έχοντας δει ιδίοις τοις όμασι τα προαναφερθέντα λύνει τις ενδεχόμενες απορίες. «Το νέο λιμάνι και η νέα παραλία, με τα θεματικά τους πάρκα και τις πολιτισμικές τους πρωτοβουλίες, ήρθαν την στιγμή μιας κομβικής αλλαγής στη νοοτροπία των Σαλονικιών. Επιτέλους, μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε την πόλη μας μέσα από τις βόλτες σε αυτήν και να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον τόπο μας». Στην βελτιωμένη εικόνα της πόλης θα προστεθεί και το μετρό, όταν με το καλό πραγματοποιηθεί, αν και οι μελέτες, τα έργα και όλα τα συναφή φαίνεται να «λιμνάζουν». Και για να ξεκαθαριστεί κάτι τελευταίο: όταν πηγαίνεις στη Θεσσαλονίκη το «ορθότατο είναι να λες “πίτα, γύρο απ’ όλα”. Αν δεν θέλουμε να φάμε γύρο, απλά ζητάμε “πίτα, σουβλάκι απ’ όλα”. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπερδεύεται κανείς» και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Το Red Bull Bedroom Jam ανέδειξε λοιπόν υπερήφανα μια πολύ καλή μπάντα με εξαιρετικό σύγχρονο ήχο, με ένα βίντεο κάτι παραπάνω από εμπνευσμένο που είναι θεσσαλονικείς και το γουστάρουν. Παρ’ όλα αυτά τώρα παραμένει η αναμονή για τη νέα εβδομάδα και το νέο συγκρότημα που θα κληθεί να ανοίξει τις πόρτες του υπνοδωματίου του. Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές.