Η Σύρος είναι ένα αριστούργημα. Εκπληκτική αρχιτεκτονική, κοντά στην Αθήνα, εύκολο να πας, εύκολο να φύγεις, αξιοθέατα, πεζόδρομοι, ωραίο φαγητό, το Δημαρχείο, οι λουκουμάδες, το παγωτό στο Dai Dadi, το Αιγαίο, οι εκκλησίες, ο Μάρκος Βαμβακάρης, οι φοιτητές, το Μποέμ, η αύρα του βιομηχανικού ντιζάιν, το καλό κρέας, το περιοδικό Serius και πολλά άλλα πράγματα. Μια στιλάτη εκδοχή της χώρας μας. Εκεί που γίνεται και για έκτη φορά το AnimaSyros. Εξειδικευμένο φεστιβάλ που για τέσσερις μέρες φιλοξενεί στο θέατρο Απόλλων ένα -πολύ καλά προσεγμένο- μπουκέτο κινούμενων εικόνων.

animasyros 11 (1)

 Στιγμιότυπο: Βράδυ Σαββάτου. Κάτω από μια ανθισμένη βοκαμβίλια κάθεται μια παρεά που η χαλαρότητα της επιτρέπει να πιστεύει πως με την κουβέντα μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα του κόσμου. Αν έχει νόημα η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πως θα γίνει καλύτερη η Αθήνα, αν οι Νύχτες Πρεμιέρας πρέπει να γίνονται σε ένα χώρο και όχι να σπάνε σε όλη την πόλη και τι νόημα έχει να γίνεται ένα φεστιβάλ στην επαρχία αν δεν αποτελεί πόλο έλξης για όλον τον πλανήτη. Αυτές τις μαξιμαλιστικές αηδίες τις άρθρωσα εγώ. Και κατάλαβα ότι έκανα λάθος.

Apo ti gi sti selini 2 (1)

Το Animasyros είναι μια συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται με συνέπεια. Για κάποιο παράξενο λόγο σε αυτό έχει βοηθήσει και η πολιτεία. Η Περιφέρεια Κυκλάδων στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια. Ο Δήμαρχος είναι επίσης περήφανος και στο χορό μπήκε τελευταία και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Άλλωστε οι τοπικοί φορείς φιλοδοξούν να γίνει η Σύρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Η διαδικασία ανάδειξης είναι δύσκολη αλλά αυτοί δεν το βάζουν κάτω. Καλή επιτυχία να έχουν.

Apodemy_D_905 (1)

Στιγμιότυπο νούμερο 2: Στην αυλή του Απόλλων. Μια μπάντα παίζει τζαζ, οι τρομεροί εθελοντές κόβουν βόλτες και βοηθούν, λίγο πιο κάτω ένα workshop γίνεται με θέμα το animation, το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο, η ατμόσφαιρα καλοκαιρινή. Κάποιοι μιλούν για τις γαλλικές ταινίες του αφιερώματος Frankorama, άλλοι για τη Χρυσή Αυγή, παραδίπλα ακούς για την ποιότητα του διαγωνιστικού και μέσα στο καταπληκτικό -μοιάζει με τα σεξπιρικά θέατρα που βλέπουμε στις ταινίες- Απόλλων δεν βρίσκεις θέση να κάτσεις.

Kiki of Montparnasse (1)

Η Σύρος το ζει το φεστιβάλ και αυτό είναι κάτι σημαντικό. Όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά για ολόκληρη τη σινεφίλ και όχι μόνο χώρα. Και του χρόνου.