deree

Περί τα 600 άτομα παρευρέθησαν στο Ανοιχτό Θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθήσουν τα βραβεία αποφοίτων (2014 ACG Alumni Achievement Awards) που διοργανώθηκαν φέτος για δεύτερη φορά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τιμηθούν διακεκριμένοι απόφοιτοι του PIERCE, DEREE και ALBA για τα επιτεύγματά τους, αλλά και για να υποστηριχθεί το Ταμείο Υποτροφιών του Κολλεγίου.

Στην εορταστική εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Δρ David G. Horner απένειμε το βραβείο Maria West Lifetime Achievement, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από την ιδρύτρια του Κολεγίου, στην κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCΟ, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο και την ανεκτίμητη προσφορά της στην κοινωνία.

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη που έχει τιμήσει έμπρακτα με τη δραστηριότητά της τις αρχές του Κολλεγίου DEREE απ΄ όπου αποφοίτησε, ευχαρίστησε το Κολλέγιο για τη «μεγάλη τιμή» και για την ενθάρρυνση να συνεχίσει «το έργο της οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας».

Η κ. Βαρδινογιάννη αφηγήθηκε πώς εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής, όταν απέκτησε το ΒΑ της στην Ιστορία της Τέχνης από το DEREE το 2002 και ενθάρρυνε τους μαθητές να «χρησιμοποιήσουν όλα τα προσόντα και τη δύναμη τους» για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, επαινώντας συνάμα το DEREE το οποίο, όπως είπε, έχει βάλει ως προτεραιότητα τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στην καρδιά της εκπαίδευσης.

Η κ. Ουρανία Κλη-Εφραίμογλου (PIERCE UPPER ’52, ’54), Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, βραβεύτηκε για το Φιλανθρωπικό και το Κοινωνικό της Έργο, σημειώνοντας σε μια συγκινητική ομιλία, «Πιστεύαμε με τον άντρα μου και τον γιό μου ότι είχαμε ένα χρέος, χρέος απέναντι στην πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας. Εξάλλου και το σχολείο μου μας παρότρυνε: Non ministrare, sed ministrari. Όχι να σε υπηρετούν αλλά να υπηρετείς. Το καθήκον μου έκανα και τίποτα άλλο».

Οχτώ ακόμη απόφοιτοι του PIERCE, του DEREE και του ALBA βραβεύτηκαν για την διάκριση τους σε διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός, οι επιστήμες, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

Συγκεκριμένα, τρία βραβεία απενεμήθησαν σε αποφοίτους που έχουν διακριθεί στον τομέα των επιχειρήσεων: στην Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη (PIERCE ’67), Διευθύνουσα Σύμβουλο στην εταιρεία «Μέλι Αττική», στον Πάρη Καφαντάρη (DEREE ’80), Αντιπρόεδρο Marketing Δυτικής Ευρώπης της Procter & Gamble, και στη Θεανώ Λιακοπούλου (ALBA 1999), εταίρο της McKinsey & Company. Η κ. Εβίτα Αράπογλου (PIERCE ‘74), Ιστορικός Τέχνης, βραβεύτηκε για τη συνεισφορά της στις Τέχνες και στον Πολιτισμό, ο Άρης Στουραΐτης (DEREE ’88), καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Χονγκ Κονγκ, για το εκπαιδευτικό του έργο, ενώ η Αθηνά Ανδρεάδη (PIERCE ’71), επιστήμονας βιολογίας και συγγραφέας, για τη συνεισφορά της στις Επιστήμες. Δύο πρόσφατοι απόφοιτοι βραβεύτηκαν στην κατηγορία Επιχειρηματικότητας: Ο Ιωάννης Αραμπατζής (ALBA 2005) Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Nanophos SA., και ο Αντώνης Φιοράκης (DEREE 2007), Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας incrediblue.com.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, PIERCE ’52, PIERCE Upper Division ’53, η οποία είχε βραβευτεί στα βραβεία αποφοίτων του Κολλεγίου το 2011 για την προσφορά της στα κοινά, απένειμε το Βραβείο Αφοσίωσης στην Εκπαίδευση (Commitment to Education) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το πολύτιμο έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, από φέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – μέσω δωρεάς στο Κολλέγιο – παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα στο DEREE, σηματοδοτώντας την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.  Η κ. Λένια Βλαβιανού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε το Κολλέγιο για την τιμή και τη συνεργασία.

Ο Γιώργος Δ. Μπεχράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Μπεχράκη, τιμήθηκε για την αφοσίωσή του στην προώθηση του Ελληνισμού με το Greek Heritage Award (Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς) στην Βοστώνη από τον Πρόεδρο Horner. Βίντεο της απονομής προβλήθηκε κατά την βραδιά απονομής στην Αθήνα.

«Είμαι μεγάλος οπαδός της φιλανθρωπίας και θα ήθελα να πιστεύω ότι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κάνει καριέρα θα συνεισφέρουν περισσότερο προς τη φιλανθρωπία, είτε είναι στην εκπαίδευση, είτε είναι στον τομέα της υγείας, είτε είναι στην θρησκεία, οπουδήποτε, και να προσφέρουν στη νεολαία» δήλωσε ο Γιώργος Δ. Μπεχράκης, ο οπόιος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κολλέγιο.

Στην εισήγηση του, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Δρ David G. Horner καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Ανάμεσα τους, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, καθηγητές και παράγοντες του Κολλεγίου καθώς και απόφοιτοι και φίλοι. Σημείωσε επίσης τα ποικίλα επιτεύγματα των αποφοίτων του Κολλεγίου, οι οποίοι ξεπερνούν τους 37.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Απόψε τιμούμε υποδείγματα της αποστολής, του οράματος και των αξιών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος … Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους» είπε ο Δρ Horner.

«Η γενναιοδωρία σας θα καταστήσει δυνατή την εκπαίδευση των ταλαντούχων και άξιων φοιτητών που θα γίνουν οι ηγέτες του αύριο, συνεχίζοντας την περήφανη παράδοση αυτού του Ιδρύματος που χρονολογείται από το 1875» πρόσθεσε ο Δρ Horner αναφερόμενος στα έσοδα της βραδιάς που πραγματοποιήθηκε προς ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών.

Ο Δρ Horner κάλεσε όσους προσκεκλημένους έχουν λάβει υποτροφία ή οικονομική βοήθεια από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να σηκωθούν όρθιοι. Δεκάδες απόφοιτοι αλλά και τωρινοί μαθητές και φοιτητές με οικονομική υποστήριξη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και καταχειροκροτήθηκαν, καθώς αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη της αποστολής του Κολλεγίου.

Ο Πρόεδρος Horner επίσης τόνισε ότι η συνολική ποσοστιαία αύξηση στην εγγραφή σπουδαστών στο Κολλέγιο (PIERCE, DEREE και ALBA) αυτό το φθινόπωρο – η μεγαλύτερη από το 1991 – κατέστη δυνατή «εν μέρει εξαιτίας της πενταπλής αύξησης της οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών από το 2008-09 … Φέτος μόνο το Κολλέγιο θα  απονείμει περίπου €5.000.000 σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης».

Στην εκδήλωση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απέτισε φόρο τιμής στον Άλμπερτ Αρούχ (1950-2014), ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στην εκπαίδευση και επί 33 έτη διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο DEREE, ενώ ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό ως κριτικός εστιατορίων, με το όνομα Επίκουρος. Η κόρη του Δρ Μελένια Αρούχ παρέλαβε το τιμητικό βραβείο.

Τα Βραβεία Αποφοίτων παρουσίασε ο γνωστός καλλιτεχνικός αφηγητής Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος συνέβαλε καταλυτικά στην επιτυχία της συγκινητικής εκδήλωσης, και δήλωσε «τιμήσατε τα επιτεύγματα του παρόντος. Αλλά πάνω απ ‘όλα, σας τιμά που στηρίζετε τους σπουδαστές, τους πρωτοπόρους της αυριανής αλλαγής!»

Επίσης, ταλαντούχοι σπουδαστές και καθηγητές από το PIERCE και το DEREE παρουσίασαν μαγευτικά μουσικοχορευτικά σύνολα κατά την διάρκεια της βραδιάς, ενώ ακολούθησε δεξίωση με θέμα “A Taste of Excellence”: Γνωστοί Έλληνες και Αμερικανοί chefs επιμελήθηκαν εμπνευσμένες «μπουκιές» από σπεσιαλιτέ τους, που συνοδεύτηκαν από ετικέτες κρασιών 5 εκλεκτών οινοποιείων, και μπύρες από την Αθηναϊκή  Ζυθοποιία.

Ένα κουαρτέτο τζαζ, που αποτελείται από δύο καθηγητές μουσικής του DEREE και άλλους μουσικούς, συνέβαλε στην επιτυχία της βραδιάς.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας θα ήθελε να ευχαριστήσει τους ευεργέτες των Βραβείων, και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης: κ. Μαίρη-Ειρήνη Τριανταφύλλου (DEREE ’89), ACG Executive Director of Development, και κ. Βάσια Κόμη, Executive Director of College Events.