Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΓΕΥΣΗ

Το Vegan Life Festival πάει Θεσσαλονίκη

Στις 13 και 14 Απριλίου το Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη vegan συνάντηση της Βόρειας Ελλάδας.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

(Από αριστερά) Κρυσταλλίνα Παραμύθη, Έλλη Στούρνα και Πάνος Χαλόφτης, συντονιστές του Vegan Life Festival.

Τα τελευταία χρόνια, το πρώτο vegan burger έχει κάνει την εμφάνισή του, τα Εξάρχεια έχουν μετατραπεί στην «πιο vegan γειτονιά» της Αθήνας και η Ελλάδα έχει αποκτήσει το δικό της φεστιβάλ αφιερωμένο στον βιγκανισμό. «Όσο αυτός ο τρόπος ζωής εξαπλώνεται και διαδίδεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός ακόμη και από άτομα που είχαν αρχικά ρητή θέση εναντίον του. Τα επιχειρήματα υπέρ του βιγκανισμού σε κάθε τομέα, με σημαντικότερους αυτούς της ηθικής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξασφάλισης της ανθρώπινης υγείας, είναι τόσα πολλά που σύντομα ακόμη και τα άτομα που σήμερα τον επικρίνουν, θα καταλάβουν πως το μέλλον του πλανήτη είναι vegan», λέει ο Πάνος Χαλόφτης, συντονιστής του Vegan Life Festival

Το Vegan Life Festival είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με στόχο τη διάδοση του vegan τρόπου ζωής μέσα από φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Έκανε τα πρώτα του βήματα το 2016 στην Αθήνα, από τότε έχει ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και φέτος ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στα Χανιά. Έχει ελεύθερη είσοδο και, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως διατροφικών επιλογών. «Το Vegan Life Festival απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είτε είναι vegan, είτε απλώς θέλουν να ενημερωθούν για αυτόν τον τρόπο ζωής και τα πολλαπλά οφέλη του», αναφέρει η Κρυσταλλίνα Παραμύθη.

Το φετινό Vegan Life Festival Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου και θα περιλαμβάνει απολαυστικό, vegan φαγητό, μία μεγάλη ποικιλία cruelty-free προϊόντων (όπως καλλυντικά, καθαριστικά, αξεσουάρ κ.ά.) καθώς και πολλές ομιλίες και εργαστήρια από ενεργά μέλη της επιστημονικής και της vegan κοινότητας.Θα φιλοξενήσει επίσης τη μεγαλύτερη vegan συνάντηση της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας βήμα για ενεργή συζήτηση σχετικά με το vegan τρόπο ζωής και τα δικαιώματα των ζώων.

Vegan life, λοιπόν. «Ο βιγκανισμός είναι εξ’ αρχής ένας τρόπος ζωής, και όχι απλά μία διατροφική επιλογή», εξηγεί η Έλλη Στούρνα. Από την ίδρυση της Vegan Society στην Αγγλία το 1944, σκοπός του είναι «η έμπρακτη εφαρμογή της ιδέας ότι ο άνθρωπος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύεται και να μεταχειρίζεται τα ζώα σαν αντικείμενα που του ανήκουν». Άρα μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή μόδα. Ο βιγκανισμός εκπροσωπεί μία ολόκληρη φιλοσοφία.

«Ο βιγκανισμός έχει έρθει για να μείνει», επιμένει ο Πάνος. «Στις σύγχρονες κοινωνίες, η φιλοζωία βρίσκεται στο επίκεντρο του αξιακού συστήματος και όποιο άτομο κακοποιεί, εκμεταλλεύεται ή σκοτώνει ζώα τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης». Προς το παρόν αυτή η ευαισθησία αφορά μόνο συγκεκριμένα είδη ζώων, κυρίως τα κατοικίδια, αλλά αυτό που σύμφωνα με τον Πάνο αρκεί για να γίνει ο βιγκανισμός τρόπος ζωής για όλους είναι να «γίνει η σύνδεση ότι όλα τα ζώα νιώθουν, πονάνε αλλά και αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο».

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των σκεπτικιστών του βιγκανισμού είναι η μη προσβασιμότητα. Τι απαντούν σε αυτό οι συντονιστές του Vegan Life Festival; «Ως προς το κομμάτι της διατροφής, τα πράγματα είναι πολύ απλά! Η vegan διατροφή μπορεί να είναι η πιο οικονομική από όλες, καθώς οι 5 βασικές κατηγορίες τροφίμων που χρησιμοποιεί είναι τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί». Επίσης μπορεί να είναι η πιο ευφάνταστη, καθώς οι συνδυασμοί που δημιουργούνται από τα παραπάνω είναι αμέτρητοι. «Είτε κάποιος θέλει να τραφεί υγιεινά, είτε όχι, η vegan κουζίνα είναι ικανή να καλύψει κάθε ανάγκη».

Άρα ο διαδεδομένος μύθος ότι στη vegan διατροφή υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα, εξηγεί η Έλλη. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι φορείς υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προωθούν μία ισσοροπημένη φυτική διατροφή ως την πλέον υγιεινή, ενώ «μερικές από τις μεγαλύτερες ενώσεις διατροφολόγων παγκοσμίως (Academy of Nutrition and Dietetics, British Dietetic Association κ.ά.), έχουν επίσημα δηλώσει πως αυτή η διατροφή, όταν γίνεται με σωστό σχεδιασμό, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά μπορεί και να συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση κ.a.».

Αναγνωρίζοντας τις συνέπειες που έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον και τα ζώα -συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου- και την αναγκαιότητα σύζευξης του βιγκανισμού με άλλες πρακτικές προσανατολισμένες στη βιωσιμότητα, το Vegan Life Festival υποστηρίζει πολιτικές μείωσης του πλαστικού αλλά και των συνολικών απορριμμάτων. «Για το λόγο αυτό, καταργούμε τα πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια, αλλά και τις πλαστικές σακούλες, ενώ παράλληλα προτρέπουμε τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να έρθουν με το δικό τους παγούρι, ποτήρι, μαχαιροπήρουνα, πάνινες τσάντες και σκεύη φαγητού». Επιπλέον, στο χώρο του Vegan Life Festival Thessaloniki θα υπάρχει βρύση με φίλτρο νερού για να γεμίσετε το μπουκάλι σας, αλλά και πάγκοι εκθετών από τους οποίους θα μπορείτε να προμηθευτείτε τσάντες και σκεύη πολλαπλών χρήσεων. Τέλος, θα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και ανταλλακτικό παζάρι στο οποίο θα μπορείτε να δωρίσετε ρούχα και αξεσουάρ που δεν χρειάζεστε πια σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Τα μεγάλα και επιτυχημένα φεστιβάλ σε Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου παραμένουν βασική επιδίωξη της ομάδας του Vegan Life Festival, η οποία υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να πρωτοτυπεί, φέρνοντας και άλλου τύπου event για πρώτη φορά στη χώρα μας, και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα από τις σελίδες της.

Το Vegan Life Festival Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.