ΓΕΥΣΗ

Το Φαγοπότι, αυτό που λέμε κλασική ταβέρνα

Στην ταβέρνα της Νέας Σμύρνης από την οποία έχει περάσει όλη η Αθήνα τα τελευταία 35 χρόνια, θα απολαύσετε νόστιμα κρεατικά μαγειρεμένα σε σιφνιώτικες πήλινες γάστρες, όσο χαζεύετε το εντυπωσιακό κελάρι της.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Η έννοια της ταβέρνας είναι σχεδόν περασμένη στο DNA μας. Όλοι έχουμε λιγότερες ή περισσότερες αναμνήσεις σε κάποια ταβέρνα σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Οικογενειακά τραπέζια στην παιδική ηλικία, φοιτητικά τσιμπολογήματα μερικά χρόνια μετά, γλέντια για γάμους, βαφτίσια, γιορτές, οι ταβέρνες αποτελούν ένα κλασικό σημείο συνάντησης όμορφων στιγμών, ένα κοινωνικό comfort zone, αν θέλετε.

Περνώντας το κατώφλι μιας ταβέρνας στη Νέα Σμύρνη σου δημιουργείται αυτή ακριβώς η ζεστή και οικεία αίσθηση. Το Φαγοπότι, όπως λέγεται το μαγαζί που σερβίρει σταθερά από αυτή τη γωνιά τα τελευταία 35 χρόνια, σε υποδέχεται με ένα τζάκι που είναι αναμμένο τους κρύους μήνες του χρόνου, σε έναν χώρο φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα, που μπορείς να απολαύσεις και από τα τραπέζια που βρίσκονται στο πατάρι του. 

Μπαίνοντας στο Φαγοπότι, νιώθεις απευθείας την οικεία και ζεστή αίσθηση της ταβέρνας.

Στο Φαγοπότι μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας και στο πολύ όμορφο πατάρι του.

Το σίγουρο είναι ότι μπαίνοντας στο μαγαζί, το μάτι σας θα πέσει απευθείας στο κελάρι με τα πεπαλαιωμένα κρασιά.

Στο Φαγοπότι έτρωγε κι έπινε κάποτε όλη η κοσμική Αθήνα, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες…

Πρόκειται για μια ταβέρνα πολυτελείας και οικογενειακή επιχείρηση, από την οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει περάσει κυριολεκτικά όλη η Αθήνα. Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της, υπήρχαν εποχές που στο μαγαζί υπήρχαν 200 άτομα μέσα κι άλλα 200 έξω να περιμένουν να μπουν. Από το Φαγοπότι έχουν περάσει ουκ ολίγοι κοσμικοί, όπως μαρτυρούν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες που θα βρείτε σε μια άκρη του μαγαζιού. Πίσω από το τιμόνι του μαγαζιού βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου τα τελευταία δέκα χρόνια ο Λάμπρος Πύργας, που κληρονόμησε την επιχείρηση από τον πατέρα του. Υπάρχει όμως κυριολεκτικά από μικρό παιδί μέσα στο μαγαζί, μιας και σέρβιρε το πρώτο του πιάτο όταν ήταν μόλις εννέα ετών.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο πέφτει αναπόφευκτα το μάτι σου μπαίνοντας στο μαγαζί είναι το εντυπωσιακό κελάρι, στο οποίο υπάρχουν κρασιά τόσο σπάνια που μάλιστα μερικά από αυτά δεν τα έχουν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί τους. Πέρα από την πεπαλαιωμένη κάβα βέβαια, το Φαγοπότι διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών για να επιλέξετε. 

Πίσω από την οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια ο Λάμπρος Πύργας, που σέρβιρε το πρώτο του πιάτο όταν ήταν εννέα ετών.

Στο Φαγοπότι θα απολαύσετε πεντανόστιμα κρεατικά μαγειρεμένα σε χειροποίητες σιφνιώτικες γάστρες.

Ιδού και η γάστρα…

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το οσομπούκο…

Εμείς πάντως το τιμήσαμε…

Ποικιλία κρεατικών, σταθερή αξία.

Επειδή όμως το κρασί δεν πίνεται ξεροσφύρι, ας περάσουμε και…στο ψητό. Από την κουζίνα της ταβέρνας βγαίνουν καθημερινά (κάθε μέρα από τις 18:30 και τις Κυριακές από το μεσημέρι) μοσχοβολιστά πιάτα σε γενναιόδωρες μερίδες που θα σας σπάσουν την μύτη με το που μπείτε στο μαγαζί, όλα μαγειρεμένα με αγνά ελληνικά υλικά. Πέρα από τα κλασικά πιάτα που προσφέρονται, όπως ποικιλίες κρεατικών, διάφορες σαλάτες και τα κλασικά ορεκτικά, θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και μερικά ιδιαίτερα πιάτα που δεν θα τα βρείτε παντού. 

Τα όμορφα πήλινα σκεύη που θα δείτε να κοσμούν διάφορες γωνιές του μαγαζιού προέρχονται από την Σίφνο και πέρα από το ντεκόρ…μπαίνουν και στον φούρνο. Τουτέστιν, στο Φαγοπότι μπορείτε να απολαύσετε την πήλινα στάμνα με τέσσερα κρεατικά, μαστέλο (δηλαδή αρνάκι ψημένο στο πήλινο με κρασί και άνηθο), ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το οσομπούκο, δηλαδή μοσχαράκι στη γάστρα μαγειρεμένο με άνηθο και πατάτες φούρνου για συνοδευτικό. Φυσικά must κλασικό πιάτο είναι και το αρνάκι στην λαδόκολλα, ενώ μέχρι να έρθουν τα κυρίως πιάτα σας, μπορείτε να γαργαλίσετε τον ουρανίσκο σας με τα νόστιμα ορεκτικά που προσφέρει το Φαγοπότι: τυροκροκέτες, ανηθοκεφτέδες ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη γεμιστή μελιτζάνα με τυρί και κρεατικά. 

Γεμιστή μελιτζάνα, ένα ορεκτικό που πρέπει να δοκιμάσετε.

Τα πήλινα σκεύη από την Σίφνο…

…θα τα δείτε να κοσμούν και διάφορες γωνιές του μαγαζιού.

Αν βρεθείτε στο Φαγοποτί Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι θα ακούσετε και ζωντανή μουσική. Πριν φύγετε, ξεφυλλίστε το τετράδιο που βρίσκεται πάνω στο τζάκι και το οποίο αποτελεί μίνι-κειμήλιο μιας και βρίσκεται εκεί από το 1984, γεμάτο με όσα έχουν γράψει οι πελάτες του από κάθε γωνιά του κόσμου σε κάθε γλώσσα όλα αυτά τα χρόνια. 

Τώρα ξέρετε ποια είναι η επόμενη ταβέρνα που θα προστεθεί στη λίστα σας.

Στο Φαγοπότι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάτε καλά.

…ενώ μπορεί να πετύχετε και ζωντανή μουσική.

 
Το Φαγοπότι, Ωκεανίδων 23, Νέα Σμύρνη, ΤΚ 117 45, τηλ. 210 9322909.
Καθημερινά ανοικτό από τις 18:30 και τις Κυριακές από το μεσημέρι.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.