o-CRONUT-facebook

Ο ζαχαροπλάστης Dominique Ansel, υπεύθυνος για το περίφημο cronut που έχει ξετρελάνει τους νεοϋορκέζους, άφησε το μυστικό να διαρρεύσει. Ο συνδυασμός ντόνατ-κρουασάν είναι όσο ελκυστικός ακούγεται και κάτι παραπάνω, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου όταν εμφανίστηκε το Μάη του 2013. Ουρές πελατών από το πρωί και γενικότερη «γλυκιά» φρενίτιδα. 

Και από τη στιγμή που το όλο εγχείρημα πέτυχε σαν τρελό, ήταν δεδομένο πρώτον ότι ο Ansel θα το πατένταρε -όπως κι έκανε- αλλά και ότι θα κυκλοφορούσαν διάφορες παραλλαγές-απομιμήσεις του ανά τον κόσμο. Τώρα, με τη χρυσή συνταγή που παρουσίασε στο Good Morning America του ABC μπορείτε να -προσπαθήσετε- να φτιάξετε το δικό σας ονειρώδες γλυκό. Λέω «προσπαθήσετε» γιατί όπως γράφει ο Guardian κι άλλα site, θα χρειαστείτε περίπου τρεις ημέρες μιας και πρόκειται περί αρκετά περίπλοκης διαδικασίας, με μπόλικη εμπειρία στην κουζίνα και αρκετά εργαλεία στη διάθεσή σας (όχι ότι θα ήταν εύκολο). 

Ιδού λοιπόν η μαγική συνταγή:

3 3/4 cups flour, plus more as needed for dusting (3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι και περισσότερο για άπλωμα)

1 tablespoon + 2 teaspoons Kosher salt (1 κουταλιά της σούπας + 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι Kosher )

1/4 cup + 1 tablespoon granulated sugar (1/4 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (κρυσταλλική)

1 tablespoon + 1 1/2 teaspoons Instant yeast -preferably SAF Gold Label- (1 κουτ. της σούπας + 1 1/2 κουτ. του γλυκού μαγιά)

1 cup + 2 tablespoons cold water 1 φλιτζάνι + 2 κουτ. της σούπας κρύο νερό

1 large egg white (1 μεγάλο αυγό)

8 tablespoons unsalted butter (84% butterfat), softened (8 κουτ. της σούπας βούτυρο -ανάλατο-)

1 tablespoon heavy cream (1 κουτ. της σούπας κρέμα)

Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένετε το βιβλίο του Ansel, με τίτλο «The Secret Recipes», που θα δούμε προς το τέλος του μήνα (28 Οκτώβρη).