Τι κοινό έχουν ο Έλληνας Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Κινέζος Jereme Leung, οι Ιταλοί Riccardo Di Giacinto και Andrea Fusco και ο Τούρκος Ugur Alparlan; Η προφανής απάντηση, ότι είναι αναγνωρισμένοι σεφ. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που τους συνδέει: η καταγωγή τους από χώρες οι οποίες δέχθηκαν ιστορικά ισχυρή αλληλεπίδραση μέσω των οδών που διευκόλυναν τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Modern Vegetables Bast

Modern Vegetables Bast

Pan-fried Shanghai  +φ+Σ+_Wo Tie+φ+Σ+_ Tofu Dumpling Served with A Duo of Garlic and Wild Rice

Lamburger

Lamburger

Ο περίφημος Δρόμος του Μεταξιού, που ονομάστηκε έτσι λόγω του πλέον δημοφιλούς προϊόντος που παρήγαγε και διακινούσε η Κίνα, απέκτησε τεράστια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική σημασία, αφού το αχανές δίκτυό του συνέδεε μεταξύ τους την Κίνα, την Ινδία, την Περσία αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, μέχρι την Αραβία και την Ανατολική Αφρική, δια της θαλάσσιας οδού. Και όπως συμβαίνει συνήθως, συνέβαλε σιωπηλά, πλην καθοριστικά, στην καθημερινότητα τόσων διαφορετικών μεταξύ τους λαών. Το πεδίο δε που επηρέασε ιδιαιτέρως, ήταν η γαστρονομία κάθε τόπου, αφού η εισαγωγή τροφίμων έφερε σιγά σιγά την υιοθέτηση μαγειρικών συνηθειών, καθώς και την προσαρμογή ξένων πρώτων υλών στις συνήθειες των λαών που τα υποδέχονταν. Καθόλου τυχαία, τα ζυμαρικά και το ρύζι αποτελούν κύριες τροφές στην Ανατολή και στη Δύση, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα έχουν παντού κυρίαρχη θέση -έστω και αν χρησιμοποιούνται σε άλλους συνδυασμούς και με διαφορετικούς τρόπους. Τα δάνεια της μίας χώρας από την άλλη είναι εμφανή σ’ ένα εξασκημένο μάτι.

Jereme Leung

Jereme Leung


Riccardo Di Giacinto

Riccardo Di Giacinto

chef1

Στη φετινή του διοργάνωση το Sani Gourmet, μαζί με 12 συνολικά σημαντικούς και αναγνωρισμένους σεφ, αναζητά το αόρατο νήμα που συνδέει το Πεκίνο με τη Ρώμη, στοχεύοντας σε μία δημιουργική συζήτηση για την εξέλιξη που επήλθε στις κουζίνες της Ευρώπης και της Ασίας μετά από τόσους αιώνες γνωριμίας και ανταλλαγής. Ένας ανοιχτός γαστριμαργικός διάλογος, για αυτά τα όμορφα πράγματα που ενώνουν τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους λαούς. Μαζί τους θα βρίσκεται και ο sommelier Γιώργος Λούκας, με τις δικές του οινικές προτάσεις.

Sani Gourmet, 9-18 Μαΐου, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλέφωνα κρατήσεων: 23740 99500.

Porto_Sani_Village_2010