ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ένας κήπος στη Θεσσαλονίκη με vintage έπιπλα και βουβαλίσιο καβουρμά

Ο Κήπος του Θερμαϊκού, είναι ένα νέο μεζεδοπωλείο που σερβίρει εξαιρετικό comfort food σε εντυπωσιακή σχέση ποιότητας-τιμής. Και το καλοκαίρι ετοιμάζει ένα κήπο στο πεζοδρόμιο του.
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος
gp_cn_Kipos_002

Στη Θεσσαλονίκη το φαγητό είναι κατά γενική ομολογία εξαιρετικό. Και από τις 4 Νοεμβρίου μία νέα επιλογή έχει προστεθεί στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης: ο «Κήπος του Θερμαϊκού». Ιδέα και δημιούργημα του Σάκη Τσερβέντη και της Νατάσας Καλαφάτη σε κάθε του λεπτομέρεια. Μια όμορφη σάλα, σαν παλιό αρχοντόσπιτο με πορσελάνες και μπουφέ, με μπροκάρ μαξιλάρες και υφαντά στον τοίχο. Η Τζίνα Χαβιαρλή, υπεύθυνη του καταστήματος, εξηγεί: «Η διακόσμηση στο σύνολό της έγινε αποκλειστικά από την κυρία Νατάσα. Κάθε έπιπλο και διακοσμητικό που  υπάρχει εδώ μέσα, το βρήκε εκείνη ψάχνοντας επί πολλούς μήνες. Ακόμα και τη μουσική εκείνη την επιμελήθηκε. Στόχος της ήταν να συνδυάσει το ρετρό με το βίντατζ και να του δώσει ζωή. Να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον πελάτη, με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε υπερβολές ή να δώσουμε την εικόνα ενός υπερκυριλέ εστιατορίου-μεζεδοπωλείου. Θέλαμε αντίθετα να μπαίνει στο μαγαζί ο πελάτης και να νιώθει ότι μπαίνει στο σπίτι του ή στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθαρά ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα και μια τεράστια ποικιλία από τσίπουρα, ρακές, ούζα και κρασιά. Απλά πράγματα και λιτά». 

gp_cn_Kipos_005
gp_cn_Kipos_006
gp_cn_Kipos_001b

Πρόκειται κατά βάση για ένα μεζεδοπωλείο, όχι όμως με την κλασική του όρου έννοια: «Ακούμε μεζεδοπωλείο και σκεφτόμαστε τα πιατάκια με τους μικρούς μεζέδες. Δεν είναι έτσι. Κάθε πιάτο είναι κανονική μερίδα και οι σαλάτες είναι μεγάλες, υπεραρκετές για δυο άτομα. Επιθυμία μας είναι να μοιραστεί ο πελάτης και να δοκιμάσει λίγο από όλα, καθώς το καθένα έχει ξεχωριστή γεύση και φτιάχνεται καθημερινά την ίδια στιγμή εδώ μέσα. Ακόμα και τα ψάρια τα αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες καθημερινά». Ο σεφ Παναγιώτης Κοσμίδης είναι ξεκάθαρος: «Το κόνσεπτ είναι ιδιαίτερο και προκλητικό. Δεν επιθυμούσαμε ντιζάιν στα πιάτα ή φευγάτα υλικά. Σκοπός ήταν η απλότητα στην όψη και η ξεκάθαρη ανωτερότητα της ποιότητας. Ασφαλώς φυσικά και τα πιάτα δεν είναι αμιγώς παραδοσιακά. Η φάβα σερβίρεται με καραμελωμένη χοιρινή πανσέτα, φινόκιο και μπλε τυρί, ενώ τον βουβαλίσιο καβουρμά τον ανακατεύουμε με λιαστή ντομάτα, ανθότυρο, ελιές και κουσκουσέ. Τις baby πατάτες τις ποσάρουμε πριν τις ρίξουμε στο τηγάνι και το θράψαλο το σερβίρουμε με ντιπ γιαουρτιού και φρέσκο κόλιανδρο. Αν πάλι θέλει κάποιος καθαρή γεύση, ψήνουμε συκώτι μοσχαρίσιο στο μαντέμι χωρίς καν αλατοπίπερο ή φτιάχνουμε γλώσσα με λεμονοπίπερο-βραστή ή στη σχάρα».

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχεία του «Κήπου του Θερμαϊκού» να είναι το ομαδικό πνεύμα που διέπει όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν. Όπως λέει η Τζίνα: «Όλοι δώσαμε την αγάπη μας για να στήσουμε αυτό το μαγαζί και να του δώσουμε ζωή και μορφή. Και αυτό ξεκινάει από τον κύριο Σάκη και την κυρία Νατάσα. Είναι δυο άνθρωποι καταξιωμένοι σε αυτό που κάνουν, οι οποίοι έχουν μάθει στη ζωή τους να δουλεύουν οι ίδιοι με πολύ δικό τους κόπο, χωρίς να στοχεύουν στο εύκολο κέρδος. Τίποτα εδώ μέσα δεν έγινε στο άρπα-κόλλα, όλα δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και πολλή δουλειά. Ξέρουν να σέβονται τον διπλανό τους, το προσωπικό τους και τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουνε. Πρώτα τους βλέπουν σαν συνεργάτες και μετά σαν προσωπικό, κάτι πλέον σπάνιο. Είμαστε μια πολύ καλά δεμένη ομάδα, προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα και τις ώρες αιχμής, και θέλουμε να μοιράζεται ο κόσμος χαμόγελα και μεζέδες».

Τηγανιά κοτόπουλο, μπουτάκι κοτόπουλο με μανιτάρια, κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα, μπρόκολο και δενδρολίβανο σβησμένο με κόκκινο κρασί.

Τηγανιά κοτόπουλο, μπουτάκι κοτόπουλο με μανιτάρια, κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα, μπρόκολο και δενδρολίβανο σβησμένο με κόκκινο κρασί.

Σπανάκι, με λούτζα, αποξηραμένα φρούτα, ανθότυρο, λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ λευκού βαλσαμικου.

Σπανάκι, με λούτζα, αποξηραμένα φρούτα, ανθότυρο, λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ λευκού βαλσαμικου.

Φάβα, με λαθούρι, κρεμμύδι, ντοματίνια, μανιτάρια, κάπαρη, μπλε τυρί και καραμελωμένη χοιρινή πανσέτα.

Φάβα, με λαθούρι, κρεμμύδι, ντοματίνια, μανιτάρια, κάπαρη, μπλε τυρί και καραμελωμένη χοιρινή πανσέτα.

Μανιτάρια σωτέ, τριών ειδών φρέσκα μανιτάρια με λευκό κρεμμύδι, φρέσκο μαϊντανό, ζάχαρη και σκόρδο.

Μανιτάρια σωτέ, τριών ειδών φρέσκα μανιτάρια με λευκό κρεμμύδι, φρέσκο μαϊντανό, ζάχαρη και σκόρδο.

Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εντυπωσιακή. Η Τζίνα λέει: «Ο στόχος δεν ήταν να πληρώνει ο κόσμος ακριβά πιάτα, αλλά να κάνουμε κάτι οικονομικό μεν, καλής ποιότητας δε. Ακόμα και το χύμα τσίπουρο και κρασί είναι εξαιρετικά, πρώτα τα δοκιμάσαμε εμείς και μετά τα βάλαμε στον κατάλογο». Εν κατακλείδι: οικονομικές τιμές (το πιο ακριβό κρασί κάνει μόλις 23 ευρώ!), πολύ καλή ποιότητα φαγητού, οικεία ατμόσφαιρα. Όπως το σπίτι της γιαγιάς. Και αν αναρωτιέσαι από πού βρήκε το όνομα του μαγαζιού, η Τζίνα σ’ το απαντάει: «όταν θα βάλουμε και έξω τραπέζια, μόλις καλυτερέψει ο καιρός, τότε θα μοιάζει πραγματικά με κήπο. Θα είναι ο κήπος σου, όπου θα βλέπεις τον Θερμαϊκό και το σπίτι σου και θα μπαίνεις για να φας».

Ο «Κήπος του Θερμαϊκού» βρίσκεται στην πλατεία Τσιρογιάννη, επί της Νικηφόρου Φωκά 2 (τηλ. 2310224073) και λειτουργεί όλη μέρα και σαν καφέ. Η κουζίνα είναι ανοιχτή 13.00-00.30 τις καθημερινές και 13.00-01.00 Παρασκευή και Σάββατο. 

Ο σεφ Παναγιώτης Κοσμίδης

Ο σεφ Παναγιώτης Κοσμίδης

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.