Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που λατρεύει τους απογευματινούς ανοιξιάτικους περιπάτους στην Αθήνα και ενθουσιάζεται όταν αυτές τους τις εξορμήσεις συνοδεύει η σιγανή βροχή. Αυτοί οι οδοιπόροι έχουν στην καρδιά τους τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατέχουν αυτό το κομμάτι της αττικής γης σπιθαμή προς σπιθαμή. Αναμειγνύονται εύκολα με τους τουρίστες που περπατούν μαζί τους. Και μιλούν ώρες για τον αγαπημένο τους δρόμο.
Τελευταία, μάλιστα, στέκονται έξω από το νέο σοφιστικέ ξενοδοχείο Athens Was και το χαζεύουν, σχολιάζοντας παράλληλα πως επιτέλους κάποιος ανέλαβε να διαλύσει τη μουντάδα και την άχαρη ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το γκρι κτίριο με τα επαγγελματικά γραφεία. Αυτό που δεν έχουν όμως ακόμη πληροφορηθεί είναι ότι πέρα από την υπέροχη δουλειά της εταιρείας Stage Design Office (aka Σταύρος Παπαγιάννης και Γιώργος Κυριαζής), η οποία επιμελήθηκε το interior deisgn και καθόρισε το στίγμα του Athens Was, το νέο ξενοδοχείο κρύβει στο εσωτερικό του άλλο ένα μυστικό που βρίσκεται στην ταράτσα του. Πρόκειται για το Μodern Restaurant, το μικρό σε διαστάσεις, αλλά με ασύλληπτη θέα, εστιατόριό του.
Ένα γλυκό βράδυ με απαλή βροχή, λοιπόν, στο roof top του ξενοδοχείου Athens Was, βρέθηκε η popaganda να δοκιμάζει τις γευστικές προτάσεις του Μodern Restaurant και να συζητά με τον νεαρό σεφ Μιχάλη Μπίρτσιο για το καινούριο μενού, τους πειραματισμούς με την πρώτη ύλη, την έμπνευση, τις προτιμήσεις καθώς και τις ιδιαιτερότητες των επισκεπτών.
Η λιτή προσεγμένη κάρτα των πιάτων, η ταιριαστή λίστα κρασιών, ο κατάλογος με τα cocktails (ο οποίος σίγουρα, καθώς θα ανοίγει ο καιρός, θα αποτελέσει ακόμη μια αφορμή για να βρεθεί κάποιος στην κουκλίστικη ταράτσα) αναδείχτηκαν αναμφισβήτητα σημάδια μιας προσπάθειας να γίνει το design στολίδι Athens Was και γευστικό στέκι με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Για παράδειγμα, η βελούδινη σούπα Topinambour, με ραβιόλι σέλινου, μανούρι, μανιτάρια και –φυσικά- αγγινάρες, όπως και τα σωτέ χτένια με κρούστα φουντουκιού, πουρέ από σελινόριζα κι ένα ελαφρύ καταπράσινο αφρό από νεροκάρδαμο, παραπέμπουν σε γαλλική σκέψη αλλά με ελληνομεσογειακή παρέμβαση. Την ίδια στιγμή, η ανάμεικτη σαλάτα με κροκέτες Pigore και σάλτσα chorizo, είχε ισπανικό twist, μαζί με μια αιγαιοπελαγίτικη πινελιά από νιφάδες ανθότυρου Νάξου.
Για κυρίως πιάτα επιλέχθηκαν το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι γάλακτος με σάλτσα κρασιού και πουρέ από παστινάκι -το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο νοστιμότατο άσπρο καρότο – και το χριστόψαρο αλά Plancha με πουρέ από ρίζα πανέ και αριστουργηματική κροκέτα από σαλάχι. Το στήσιμο και των δυο πιάτων ήταν εξαιρετικό, όπως αρμόζει στα υλικά και στη συνταγή τους, με το χριστόψαρο να κλέβει όμως την παράσταση καθώς ήταν υποδειγματικά μαγειρεμένο. Από τον κατάλογο των γλυκών, μακράν το καλύτερο υπήρξε το μίνι γαλακτομπούρεκο με κρέμα αρωματισμένη με yuzu (γιαπωνέζικο εσπεριδοειδές) και σορμπέ σοκολάτας. Με άλλα λόγια, μια φωλιά από τραγανό φύλλο με σπιρτόζικη λεμονάτη κρέμα σε έντονο κοντράστ με ένα γλυκό ξάφνιασμα από κακάο.
Το μενού του Μodern Restaurant, στο ξενοδοχείο Athens Was, διαφέρει από αυτό που δημιουργεί ο Μιχάλης Μπίρτσιος για το εστιατόριο – αδερφάκι στο Anemi Hotel της Φολεγάνδρου, ως προς το χαρακτήρα: είναι πιο αστικό, αρκετές σκάλες πιο κοσμοπολίτικο και με ευρωπαϊκό αέρα. Ακριβώς διότι απευθύνεται σε κοινό με τέτοιες απαιτήσεις. Αυτό που ανυποχώρητα κρατά όμως είναι το βλέμμα στη θαλασσινή αύρα των νησιών, αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών πρώτων υλών, η οποία είναι ιδιαίτερα έκδηλη σε κάποιες λεπτομέρειες: στο ζεστό αφράτο ψωμάκι από οργανικό άνθρακα με ώριμα ψητά ντοματίνια, αλλά και στο μπουκάλι με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Andelea που στέκεται στο τραπέζι, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει κάποιος για συμπλήρωμα στο πιάτο του.
Μικρό, νεανικό, αρτιστίκ, με θέα ικανή να κάνει την καρδιά να χοροπηδά στο στήθος, καθώς σου πλημμυρίζουν όλες τις αισθήσεις η Ακρόπολη και ο πολύφωτος δρόμος με την πύλη του Αδριανού, το Μodern Restaurant φιλοδοξεί να αποκτήσει κάτι περισσότερο από τουριστικό πρόσημο. Είναι σα να έχει βάλει στόχο το να διώξει το φόβο του κοινού για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Σα να επιθυμεί να στροβιλίσει τη μαγειρική με το σύγχρονο design, για να οικοδομήσει μια νέα αντίληψη στη φιλοξενία. Σα να αναζητά την επαναφορά της χαμένης αίγλης χρησιμοποιώντας όμως και τον πήχη της γεύσης. Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως το επιχειρεί τώρα που η κρίση κάθε είδους έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Κι ίσως τελικά έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας του στόχου. Γιατί μόνο η τόλμη δημιουργεί το ισχυρό ρεύμα που σπάει τις προκαταλήψεις.
Μodern Restaurant, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5 (εντός ξενοδοχείου Athens Was), Αθήνα, τηλ. 210-9249954c// athenswas.gr/en/modern-restaurant-Rooftop