Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

6 μυστικά για τη σφολιάτα που (ίσως) δε γνωρίζατε

Η "βασίλισσα" των φύλλων ζύμης, θέλει αγάπη και προσοχή.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Αχ σφολιάτα. Περήφανα φουσκωτή, χρυσοψημένη ζύμη, που στο βουτυράτο άρωμά σου δεν αντιστέκεται ούτε ο πιο σκληροπυρηνικός οπαδός της δίαιτας και για τις τραγανές στρώσεις σου γράφουν σονέτα οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του κόσμου.

Όχι, εδώ δεν θα διαβάσετε άλλη μια ωδή στη ντελικάτη ζύμη, αλλά θα μάθετε μερικά μυστικά για το πώς θα κάνουμε τη σφολιάτα να αναδείξει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις αλμυρές και γλυκές μας δημιουργίες. Κάποια “κολπάκια” για να απολαμβάνετε τις πιο νόστιμες τάρτες, πίτες, πιτάκια στο σπίτι, έτσι που θα σας ζήλευαν και οι πιο ξακουστοί φούρνοι.

1. Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα όταν ξεπαγώσει πλήρως

Δε χρειάζεται βιασύνη. Όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε κάτι με φύλλο σφολιάτας, βγάζουμε τη συσκευασία από την κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου και υπολογίζουμε ότι, σε περίπου 2 ώρες, θα μπορούμε να την ξεδιπλώσουμε για τη συνταγή μας. Εάν προσπαθήσουμε να την ξεδιπλώσουμε από το πλαστικό χαρτί της πριν αποψυχθεί εντελώς, θα δούμε ότι “σπάει” σε κομμάτια. Δεν αχρηστεύεται, όμως είναι πιό δύσκολο μετά να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές. 

2. Της φερόμαστε με ευγένεια

Φυσικά δεν της λέμε λόγια γλυκά, με το σεις και με το σας, αλλά τη μεταχειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. Η σφολιάτα υψηλής ποιότητας είναι ντελικάτη ζύμη, φτιαγμένη με αγνά, εκλεκτά υλικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λίπη -που στο ψήσιμο την κάνουν τόσο λαχταριστή- δεν αντέχει τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Τη μεταφέρουμε απαλά από το χαρτί της, στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Φροντίζουμε να μην την τραβολογάμε γιατί το πάχος της είναι προκαθορισμένο και ομοιόμορφο. Και βέβαια, δεν αφήνουμε τη σφολιάτα να μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ειδικά αν αυτό είναι ζεσταμένο από τους φούρνους και τα καλοριφέρ.

3. Αγαπά το αλεύρι, το γάλα και το αυγό

Όταν θέλουμε να ακουμπήσουμε το φύλλο σφολιάτας σε κάποια επιφάνεια και δεν έχουμε εύκαιρη μια λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με κάμποσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το απλώνουμε άφοβα. Έπειτα το γεμίζουμε με ότι λέει η συνταγή μας και δεν πρόκειται να μας κολλήσει μέχρι να το μεταφέρουμε στο σκεύος ψησίματος.

Για να δώσουμε στη ζύμη μας αυτό το πολυπόθητο χρυσοψημένο χρώμα, οι περισσότερες συνταγές ζητούν να αλείφουμε την επιφάνεια του εκτεθειμένου φύλλου είτε με 1 χτυπημένο αυγό, ή με λίγο γάλα. Ο ιδανικός συνδυασμός για εντυπωσιακή ψημένη σφολιάτα, είναι ο συνδυασμός των παραπάνω: 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. γάλα.

Διαβάστε την συνέχεια στο MadameGinger.com, κάνοντας κλικ εδώ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.