Είναι γνωστό πως στηρίζουμε την προσπάθεια των Radical Fans United. Της συλλογικότητας εκείνης που, με πείσμα και υπομονή, προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια να καταδείξει το άδικο της απαγόρευσης της μετακίνησης πολιτών από το ένα σημείο της χώρας σε ένα άλλο, αυτό που λέμε μεταξύ μας «μετακίνηση των οπαδών». Τι κοινά πανό, τι αυτοκόλλητα, τι κείμενα και ανακοινώσεις, τι προσπάθειες για συντονισμό όσων περισσότερων πετάλων (ή έστω παρεών από αυτά). Και όλα αυτά για να υπάρξει μια κοινή και αμοιβαία συμφωνία ότι θα αλληλοεπιτρέπεται η μετακίνηση σε εκτός έδρας αγώνες είτε με παροχή διευκολύνσεων (που σημαίνει να κάνουμε ότι μπορούμε για να έρθει ο αντίπαλος οπαδός και να μπει στο γήπεδο) είτε με ανοχή (που σημαίνει σεβασμό και αποφυγή άσκοπης βίας).

Από τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλής για την Α2 στο μπάσκετ

Από τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλής για την Α2 στο μπάσκετ

Και ήρθε η Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Η οπαδική σκηνή της χώρας περίμενε να δει πως θα κυλήσουν τα πράγματα στον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ για τα πλέι-οφ. Είχε προηγηθεί από τους δύο προέδρους των ΠΑΕ κοινό αίτημα στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για να επιτραπεί η ανταλλαγή φιλοξενούμενων οπαδών και η πίεση από την πλευρά τους ήταν ενδεικτική της ανάγκης της βάσης (σικ!) για εκδρομές και μετακίνηση σε Λεωφόρο και Τούμπα. Εδώ βέβαια προκύπτει ένα θέμα. Το ζήτημα των μετακινήσεων ήταν ένα ζήτημα εκτός «πρώτου πλάνου» για τα δυο πέταλα τον τελευταίο καιρό. Δεν υπονοούμε πως ήταν «εκτός ατζέντας», αλλά  ότι στον τελικό Κυπέλλου, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει μια έξτρα πίεση π.χ. με την ανάρτηση ενός πανό με το ίδιο αίτημα. Βέβαια, τον τελικό τον ακολούθησαν τρία πρωτόγνωρα περιστατικά. Πρώτο, η επίσκεψη μελών της Θύρας 13 στους κρατούμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη ΓΑΔΑ και μοίρασμα φαγητού. Δεύτερο, η συνοδεία του πούλμαν που μετέφερε τους ΠΑΟΚτσήδες στη Θεσσαλονίκη από οπαδούς του ΠΑΟ. Τρίτο, η ανακοίνωση του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Νεάπολης «Μπέλλος» που ευχαριστούσε τους οπαδούς του ΠΑΟ για τη συμπαράστασή τους –η ανακοίνωση έχει κατέβει πλέον από την ιστοσελίδα του συνδέσμου.

Θα αναρωτηθεί κάποιος (ανάμεσά τους και εμείς), εάν όλα αυτά έγιναν υπό το βάρος των δηλώσεων του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ πως «δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον ΠΑΟΚ» ή αν ήταν ένα σημάδι μιας υπό διαμόρφωση συμμαχίας εναντίον του «κοινού εχθρού» που λέγεται Μαρινάκης/ΠΑΕ ΟΣΦΠ. Το βέβαιο είναι πως υπό την επιρροή των όσων συνέβησαν, οι δυο ιδιοκτήτες/πρόεδροι συμφώνησαν, από κοινού, να δοκιμάσουν σε έναν αγώνα ντέρμπι να υπάρξει οργανωμένη μετακίνηση και ανταλλαγή εισιτηρίων. Επιτέλους! Ούτε απαγορεύσεις της Τροχαίας ούτε έλεγχος των οχημάτων τι πινακίδες έχουν τα Ι.Χ. -πράγματα που συμβαίνουν και ουδείς «προοδευτικός πολιτικός χώρος» είτε εντός είτε εκτός κοινοβουλίου, δεν παίρνει θέση εναντίον αυτού του ιδιότυπου αυταρχισμού. Έτσι, λοιπόν, από τη μια είδαμε ένα τεράστιο πανί από τη Θύρα 13 που γράφει «Ναι Στις Μετακινήσεις Των Οπαδών» και από την άλλη είδαμε μία πρωτοφανή σε ένταση (υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί) επίθεση από τους πρώτους οπαδούς του ΠΑΟΚ που μπήκαν εντός γηπέδου και δίχως έλεγχο από την ΕΛ.ΑΣ. (μα εδώ έχουμε φτάσει; Να «παρακαλάμε» για έλεγχο πριν μπούμε στο γήπεδο;).

 Πανό με το ίδιο μήνυμα είχαν ανέβει και πριν τέσσερα χρόνια

Πανό με το ίδιο μήνυμα είχε ανέβει και πριν τέσσερα χρόνια

 

Δεν γνωρίζουμε ποιοι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ ταξίδεψαν, ποιοι ήταν στην εκδρομή και στα κανονίσματα. Επίσης, ούτε αν είναι υπέρ του Σαββίδη, υπέρ του Ζαγοράκη ή του Βρύζα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ό,τι έγινε χθες (και φυσικά και η ανταπάντηση των οπαδών του ΠΑΟ), ΕΒΑΛΕ (σχεδόν) ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ της οπαδικής σκηνής στην Ελλάδα.

Έχουν συνειδητοποιήσει πως τα όσα έγιναν χθες, θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στον «άμαχο πληθυσμό»; Πώς μπορεί η ΕΛΑΣ μαζί με την ΕΠΟ και την «Σούπερ Λίγκ» να ζητήσουν καινοτόμες τιμωρίες, όπως π.χ. την απαγόρευση εισόδου σε επόμενους αγώνες όσων ταξίδεψαν; Ήδη ο Κούγιας οραματίζεται ειδικό σώμα που θα διεισδύσει σε όσους  είναι «άνθρωποι με διαφορετική κοινωνική άποψη που πάνε στα γήπεδα για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες». Εδώ δεν μιλάμε για απλό Θατσερισμό, μιλάμε για εποχές Βιντέλα και Πινοσέτ.

Η χαρούμενη νύφη τον χαράκωσε ικανοποιώντας μια άλλη ανάγκη

Η χαρούμενη νύφη τον χαράκωσε ικανοποιώντας μια άλλη ανάγκη

Το αυτονόητο γράφουμε, αλλά πρέπει από κάθε ιστοσελίδα, από κάθε γωνιά που σχετίζεται με το γήπεδο, να εκφραστεί η αντίθεση με τα όσα συνέβησαν την Κυριακή.  Αναμένουμε, φυσικά, τις ανακοινώσεις των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων όπως και ελπίζουμε σε στοιχεία αυτοκριτικής. Αναμένουμε επίσης και την περαιτέρω αυταρχικοποίηση εις βάρος των «Λεσχών Φιλάθλων» όπως περιγράφονται στον αθλητικό (τρομο)νόμο που ψηφίστηκε το 2012.

Tέλος, έχουμε την ελπίδα, αλλά και την άποψη πως εάν το ίδιο το «υποκείμενο», δηλαδή ο κόσμος του γηπέδου, δεν τα βρει ο ένας με τον άλλον (όσο και όπως είναι εφικτό αυτό) και δεν γίνει κοινή πεποίθηση από τα κάτω πως είναι ανάγκη να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση και όχι κάποια ανάγκη συμφωνίας με τον εκάστοτε πρόεδρο ή τον εκάστοτε γραφειοκράτη του Υπουργείου, τότε πολύ δύσκολα θα πετύχει κάτι.

Aπό τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλής για την Α2 στο μπάσκετ.

Aπό τον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλής για την Α2 στο μπάσκετ.

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

_WWW.HUMBAZINE.GR_