Όποιος ήθελε να δει τον Λιονέλ Μέσι να παίζει μπαλίτσα στις 6 Ιουλίου του 2013 στο στάδιο Soldier Field του Σικάγο, έπρεπε να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη. Το φθηνότερο εισιτήριο κόστιζε 55 δολάρια, το ακριβότερο 2500. Ως «Αγώνας των Αστέρων – Φίλοι του Μέσι εναντίον μικτή κόσμου» βαφτίστηκε το σόου. Στο τερέν βρέθηκαν πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Χαβιέρ Μασεράνο, ο Ζούλιο Σέζαρ και ο Τιερί Ανρί. Και, φυσικά, ο Μέσι, που έκανε τα κόλπα του, καλαμπούρισε με τους συμπαίκτες του και πέταξε το τόπι τρεις φορές στο πλεκτό, οδηγώντας τους «φίλους» του στη νίκη. Το κοντέρ έγραψε 9-6.

Οι 25000 θεατές δεν μπορούσαν παρά να είναι ικανοποιημένοι από τα πολλά γκολ και την ατμόσφαιρα που απόλαυσαν. Άσε που είχαν την εντύπωση ότι πηγαίνοντας στο γήπεδο έκαναν μία καλή πράξη. Όπως είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές του αγώνα, μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια προορίζονταν για κοινωφελή ιδρύματα, στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του Μέσι. Συγκεκριμένα, τα χρήματα θα προσφέρονταν για παιδιά προσφύγων από τη Συρία, τα οποία είχαν μεταβεί στη γειτονική Ιορδανία εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης που είχε ξεσπάσει στη χώρα τους, και σε παιδιά από την Αργεντινή, τα οποία έπασχαν από ανίατες ασθένειες.

Ο Μέσι πανηγυρίζει προσωπικό του τέρμα κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού αγώνα

Ο Μέσι πανηγυρίζει προσωπικό του τέρμα κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού αγώνα

Η αναμέτρηση στο Σικάγο αποτέλεσε την τελευταία μίας σειράς που πραγματοποιήθηκαν για καλό σκοπό, την οποία οργάνωσε ο Μέσι και η φιλανθρωπική του οργάνωση. Το καλοκαίρι του 2013 η επίλεκτη ομάδα του Αργεντίνου σταρ έκανε τρεις εμφανίσεις σε Μπογκοτά, Κανκούν και Μαϊάμι, ενώ πριν το παιχνίδι στο Σικάγο το ποδοσφαιρικό «τσίρκο Μέσι» έδωσε άλλα δύο παιχνίδια, το πρώτο στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα και το δεύτερο στην πόλη της Κολομβίας Μεντελίν. Παντού κυριαρχούσε η ίδια εικόνα. Θεατές παστωμένοι σαν σαρδέλες να ζητωκραυγάζουν για τον φιλάνθρωπο Μέσι.

Γιατί όμως ο Μέσι και οι φίλοι του δεν γυρίζουν πλέον στον κόσμο, για να μοιράσουν θέαμα και να μαζέψουν χρήματα για τους κατατρεγμένους της ζωής; Την απορία αυτή έχουν και οι ισπανικές αρχές της Μαδρίτης και, συγκεκριμένα, η αρχή Unidad Central Operativa (OCU), που εξετάζει περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος. Η εν λόγω αρχή προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να βρει πού πήγαν τα εκατομμύρια που ο Μέσι και το σωματείο του συγκέντρωσαν από τους αγώνες. Πήγαν σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη; Ή μήπως κατέληξαν στην τσέπη ατζέντηδων και παικτών, συμπεριλαμβανομένου του άσσου της Μπαρτσελόνα;

Ο Μέσι έχει ανοίξει λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη ήδη από τον Ιούνιο του 2013, όταν και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έρχεται να προστεθεί άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ με τη δικαιοσύνη. Υπάρχουν μάρτυρες που έχουν καταθέσει στις ισπανικές αρχές σειρά ύποπτων μεταφορών χρημάτων μεταξύ λογαριασμών παικτών και εταιριών διοργάνωσης αγώνων. Έχουν μάλιστα διαθέσει αποδείξεις εμβασμάτων, που αποδεικνύουν ότι ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων κατέληξε σε τραπεζικό λογαριασμό της Καραϊβικής.

Κεντρικό πρόσωπο των οικονομικών συναλλαγών στο πλαίσιο αυτών των αναμετρήσεων φαίνεται να είναι ο διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων Γκιγιέρμο Μαρίν από το Μπουένος Άιρες. Καρδιακός φίλος του πατέρα του Μέσι, Χόρχε, ο Μαρίν είναι το «μεγάλο κεφάλι» στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού στη Λατινική Αμερική. Το μεγαλύτερο προσόν του; Να βγάζει λεφτά από το τίποτα. Ήταν αυτός που, το Δεκέμβρη του 2013, διοργάνωσε στο κέντρο του Μπουένος Άιρες έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του ολυμπιονίκη Γουσέιν Μπολτ και ενός…αστικού λεωφορείου. Ο Μπολτ κέρδισε τον αγώνα και ο Μαρίν ένα γερό χρηματικό ποσό.

Γκιγιέρμο Μαρίν και Λιονέλ Μέσι

Γκιγιέρμο Μαρίν και Λιονέλ Μέσι

O Μαρίν απέκτησε τα δικαιώματα των έξι αγώνων της φιλανθρωπικής οργάνωσης Μέσι, που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και 2013 σε Λατινική Αμερική και ΗΠΑ και πούλησε μετέπειτα τα δικαιώματα αυτά σε διαφορετικούς διοργανωτές αγώνων. Την εμπορική αξιοποίηση των δύο παιχνιδιών που έγιναν στην Κολομβία ανέλαβε μία εταιρία από την Μπογκοτά με επωνυμία Total Conciertos. Για τα δύο αυτά παιχνίδια η εταιρία κατέβαλε στον Μαρίν το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα στην UCO. Ο μάρτυρας μάλιστα αστειεύτηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, κάνοντας λόγο για «τέσσερα καρπούζια». Με αυτά πλήρωσε τους παίκτες ο Μαρίν. Και τον Μέσι, φυσικά.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μαρίν στις ισπανικές αρχές, 1,3 από τα παραπάνω τέσσερα εκατομμύρια κατέληξαν σε λογαριασμό της First Caribbean International Bank, στο νησί Κουρακάο. Η απόδειξη του εμβάσματος αναφέρει ως αιτιολογία «G. Marin-Messi». Κατέθεσε, επίσης, πως ο Μέσι δεν έλαβε προσωπικά κανένα χρηματικό ποσό, με την φιλανθρωπική του οργάνωση ωστόσο να παίρνει 50000 δολάρια για κάθε παιχνίδι, συνολικά δηλαδή 300000 δολάρια. Αναφέρει ακόμη ότι ο συνολικός τζίρος των έξι αναμετρήσεων ήταν κάτι λιγότερο από 7,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη του 2013, ο Μέσι υποστήριξε πως το σύνολο των κερδών από τους αγώνες δόθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Την αποδοχή οποιουδήποτε ποσού από τους παραπάνω αγώνες αρνήθηκαν και οι συμπαίκτες του Μέσι στην Μπαρτσελόνα, Χοσέ Μανουέλ Πίντο, Χαβιέρ Μασεράνο και Ντάνι Άλβες. Τα μόνα χρήματα που έλαβαν ήταν για τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο.

Ισχύουν όλα αυτά;

Μάλλον όχι. Σχετικά έγγραφα από τη Λατινική Αμερική εγείρουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα όσα υποστηρίζει ο Μέσι και οι «φίλοι» του. Τα έγγραφα αυτά προέρχονται από την εταιρία Imagen Deportiva,  με έδρα το Μπουένος Άιρες. Ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο περιβόητος Γκιγιέρμο Μαρίν.  Ο σούπερ σταρ της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τότε ακόμα στις υπηρεσίες της Μπορούσια Ντόρτμουντ, δεν μπορούσε να λείπει από τους «φίλους» του Μέσι. Στις 15 Μαρτίου του 2013 ένας συνεργάτης της Imagen Deportiva έστειλε τη σχετική πρόταση στον εκπρόσωπο του Λεβαντόφσκι με ένα μέιλ στα γερμανικά. Η Imagen Deportiva είναι «υπεύθυνη για την οργάνωση των αγώνων του Λιονέλ Μέσι υπό τον τίτλο “o Μέσι και οι φίλοι του”», αναφέρεται στο μέιλ. Σύμφωνα με αυτό, ο Πολωνός σούπερ σταρ προοριζόταν να αγωνιστεί στον αγώνα του Λος Άντζελες που τελικά ματαιώθηκε, και του Σικάγο. Ο συνεργάτης της Imagen Deportiva, για να πείσει το Λεβαντόφσκι να συμμετάσχει στους φιλανθρωπικούς αγώνες, ανέφερε σειρά πρωτοκλασάτων ονομάτων του ποδοσφαίρου που θα συμμετείχαν στην ομάδα του Μέσι: Σέρχιο Αγκουέρο, Ντιντιέρ Ντρογκμπά, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Τσεσκ Φράμπεγας, Αντόνιο Κασάνο.

«Το πακέτο της προσφοράς μας», ανέφερε το μέιλ, «περιλαμβάνει δύο εισιτήρια bussiness class για κάθε ποδοσφαιριστή, διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων και ένα χρηματικό ποσό ως αποζημίωση για τις δαπάνες του ταξιδιού». Σε τι ύψος έφτανε αυτό το χρηματικό ποσό; Αυτό το μαθαίνουμε από το δεύτερο μέιλ που έστειλε στον εκπρόσωπο του Λεβαντόφσκι η Imagen Deportiva, την 31η Μαΐου του 2013: 30000 δολάρια. Η προσφορά ακόμη ανέφερε: «η πληρωμή για τα δύο παιχνίδια θα γίνει με κατάθεση σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο παίκτης. Το 50% της πληρωμής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, το υπόλοιπο 50% δέκα μέρες πριν το παιχνίδι». 

Για λογαριασμό του Πολωνού απάντησε ο εκπρόσωπος του Μάικ Μπάρτελ. Ο Λεβαντόφσκι αρνήθηκε την προσφορά, όμως η εταιρία οργάνωσης των αγώνων φιλανθρωπίας δεν το έβαλε κάτω, καθώς δεν θα μπορούσε να λείπει από τους «φίλους» του Μέσι ο άνθρωπος που λίγες μέρες πριν είχε σημειώσει 4 γκολ ενάντια στη μισητή αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. O Λεβαντόφσκι έλαβε και τρίτο μέιλ, στις 10 Ιουνίου του 2013, στο οποίο ο συνεργάτης της Imagen Deportiva έγραφε στον Πολωνό σούπερ σταρ «σε παρακαλώ κάνε μου τη χάρη». Όπως αναφέρει ο Μπάρτελ, οι άνθρωποι της Deportiva τον καλούσαν συνεχώς στο τηλέφωνο, ανεβάζοντας κάθε φορά το ποσό της προσφοράς. Αρχικά 90000 δολάρια. Μετά 110000. Μετά 250000. «Σταμάτησα να σηκώνω το τηλέφωνο, όταν έβλεπα στην οθόνη νούμερο από την Αργεντινή», λέει ο Μπάρτελ.

Στιγμιότυπο από φιλανθρωπικό αγώνα του Μέσι και των «φίλων» του

Στιγμιότυπο από φιλανθρωπικό αγώνα του Μέσι και των «φίλων» του

250000 € για δύο παιχνίδια με φιλανθρωπικό σκοπό; Εδώ τίθεται το ερώτημα: πόσα λεφτά πήραν οι υπόλοιποι αστέρες για να συμμετέχουν στους αγώνες; H ισπανική αρχή UCO εξετάζει σχετικά με την υπόθεση τις κατηγορίες της απάτης, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι υπεύθυνοι θέλουν να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από το λογαριασμός της First Caribbean International Bank, στον οποίο έγινε η κατάθεση των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τα παιχνίδια των «φίλων» του Μέσι στην Κολομβία. Ο Μαρίν αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αποκάλυψη γύρω από τον δικαιούχο του λογαριασμού στην τελευταία του κατάθεση, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, έχει κληθεί για νέα κατάθεση. 

Είναι ικανός ο Λίονελ Μέσι, ο αστέρας του διεθνούς ποδοσφαίρου με ετήσιο εισόδημα 40 εκατομμύρια ευρώ, να είναι τόσο κυνικός ώστε να έχει οργανώσει με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας σειρά αγώνων, μόνο και μόνο για να φουσκώσει λίγο περισσότερο την τσέπη του; Μαρίν και Μέσι κρατούν σιγήν ιχθύος παρά τα εκατοντάδες μέιλ και τηλεφωνήματα που έχουν λάβει από ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση και τα όσα λέγονται γύρω από την προσπάθεια προσέγγισης του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός διεθνής δεν πήγε ποτέ στην Αμερική, για να παίξει μπάλα με τους «φίλους» του Μέσι. «Οι επαφές και η προσφορά που λάβαμε με ξάφνιασαν ιδιαίτερα», λέει ο εκπρόσωπος του Λεβαντόφσκι, Μπάρτελ, που με νόημα προσθέτει: «σε τέτοιου είδους δουλειές δεν θέλουμε να συμμετέχουμε».