Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στο reworks agora χορέψαμε σε ρυθμούς techno, άφυλης μόδας και αλληλεγγύης

Το διεθνές forum ιδεών που έχει γίνει θεσμός στην Θεσσαλονίκη φιλοξένησε φέτος από την Αγγελίνα Κανελλοπούλου του The Bee Camp μέχρι τον Λάκη Γαβαλά. Η Αναστασία Βαϊτσοπούλου συμμετείχε και αναμεταδίδει.
reworks agora

Μπορεί η μουσική να φέρει κοντά τους ανθρώπους, ώστε να συζητήσουν πιο «σκληρά» θέματα, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προσφυγιά; Την απάντηση δίνει το reworks agora, το οποίο από το 2016 αποτελεί τον πυρήνα σκέψης και ιδεών του reworks festival. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη διπλή δράση του ευρωπαϊκού forum μουσικής και ιδεών, καθώς το Σάββατο φιλοξενήθηκε το συνεδριακό σκέλος, με ομιλίες και συζητήσεις για ζητήματα όπως το “degendering fashion” και η βιωσιμότητα της μουσικής βιομηχανίας στην online εποχή, ενώ την Κυριακή απολαύσαμε από νωρίς το απόγευμα ηλεκτρονική μουσική με τους βασιλιάδες της melodic techno Tale of Us, τον Ison και το νέο μουσικό project Momery.

Λειτουργώντας πλέον ως πολιτιστικός φάρος, το πολύπλευρο και πολυθεματικό φόρουμ με διεθνή απήχηση και πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είχε φέτος θεματική το “Brave New World”. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παρουσίασε προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού από ένα ευρύ επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, ανθρώπους ενεργούς στον χώρο του ακτιβισμού, της δημιουργικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και της μουσικής.

Ο Λάκης Γαβαλάς, η Ντόλη Ζερβού και ο Δημήτρης Ματζης στο panel “Degendering Fashion – The next step on the freedom of speech”.

Μπαίνοντας στον έκτο χρόνο παρουσίας του, το reworks agora μεγαλώνει και εξελίσσεται, δίνοντας χώρο και χρόνο για συζήτηση και προβληματισμούς που θέτουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Στην έναρξη του συνεδρίου, μετά το καλωσόρισμα, χαιρέτισε η Soukaïna Ouhajji από το Sphera Network, το ευρωπαϊκό δίκτυο εναλλακτικών, ανεξάρτητων μέσων, στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα και η Popaganda

Το πάνελ με θέμα «Διοργάνωση Πολιτισμικών Εμπειριών και Φεστιβάλ σε τοπικές κοινότητες με τη συμμετοχή των νέων» σε συνεργασία με την ActionAid Hellas ήταν αυτό το οποίο άνοιξε τις εκδηλώσεις του #reworksagora2022, όπου συμμετείχαν η Πηνελόπη Παπακωνσταντίνου, Υπεύθυνη Παραγωγής & Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Cosmopolis και ο Αθανάσιος-Καμίλο Νόλλας, Ιδρυτής του φεστιβάλ Βωβούσας και την συζήτηση συντόνισε ο Κοσμάς Παναγιωτίδης, από το Τμήμα Επικοινωνίας της ActionAid. 

reworks agora

Στο reworks agora έδωσε το παρών και ο Λάκης Γαβαλάς.

Συνεχίσαμε με την συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης μέσα από την ένδυση, το ντύσιμο ως άσκηση κριτικής, ατομικής τοποθέτησης και η οπτικοποίηση της πραγματικότητας της κοινωνίας. Στο δεύτερο πάνελ συζητήσαμε για τον τρόπο που η νέα τάση στον χώρο της μόδας κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να αλλάζει την κοινωνία ανάλογα με τις ανάγκες της πραγματικότητας, αλλάζοντας πρώτα από όλα τον τρόπο που η ίδια λειτουργεί. Τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της μόδας, ο Λάκης Γαβαλάς και ο συνιδρυτής και εκπρόσωπος της Owl Clothes ενός από τα πιο ενεργά και διαχρονικά επίκαιρα brands που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Μάτζης

Τη σκυτάλη πήρε έπειτα η Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια του The Bee Camp Project, της πρώτης οργάνωσης στην Ελλάδα με στόχο την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας, η οποία εξήγησε το όραμά της για έναν κόσμο που ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα. 

Το γεγονός ότι είμαστε σε συνεχή αναζήτηση κοινωνικοποίησης μέσα από την τέχνη και ταυτιζόμαστε με τους καλλιτέχνες θαυμάζοντας τις παραστάσεις τους τόνισαν οι επόμενες ομιλήτριες κι ομιλητές. Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ως μέλη μοντέρνων κοινωνιών και τι αλλαγές έχει επιφέρει η τεχνολογία και η κουλτούρα του online entertainment; Στη συζήτηση στοχασμού με επίκεντρο την φύση της καλλιτεχνικής έκφρασης και μια σύγχρονη ανασκόπηση της μουσικής βιομηχανίας έλαβαν μέρος οι May Roosevelt, Capétte, Δημήτρης Τσούγκος, Βαγγέλης Ρίσσου, Κική Μποτονάκη και Steve Mill.

reworks agora

Η Έλενα Παπαδημητρίου, η γράφουσα και η Γεωργία Παράσχου στο panel “Being Human is given but keeping our humanity is a choice – A discussion about a new migration era and european solidarity”.

Τέλος, για το ζήτημα της προσφυγιάς, της νέας εποχής στη μετανάστευση και το δίχτυ αλληλεγγύης που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη μίλησαν η Έλενα Παπαδημητρίου, η Γεωργία Παράσχου και η γράφουσα. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση της οδηγίας για το καθεστώς διεθνούς προστασίας για πρώτη φορά μετά το 2001, το οποίο απλοποιεί πολλές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άνοιγμα λογαριασμού για πρόσβαση στην εργασία. Υπογραμμίστηκε η ριζοσπαστικά διαφορετική αντιμετώπιση των προσφύγων/προσφυγισσών από την Ουκρανία και των προσφύγων/προσφυγισσών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής. Τέθηκε το ερώτημα αν βοηθάει ο εθελοντισμός ή αν χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος με δομές που θα υποστηρίζει όλους τους πολίτες, ακόμη και τις πιο ευάλωτες ομάδες αυτών.

Τις πλούσιες συζητήσεις διαδέχτηκε ένα πάρτυ, με πολύ χορό και στιγμές χαράς στο Ypsilon, όπου κινηθήκαμε στους ρυθμούς που έπαιζαν οι Lola Haro από το Βέλγιο, οι Boys’ Shorts από το Λονδίνο, η Zorzet και ο Ekonpale από Θεσσαλονίκη. Όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν μετά τα μεσάνυχτα, το πάρτυ μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο του Ypsilon και στα decks είδαμε τον Ison , ο οποίος ανέβασε τους ρυθμούς και μας κράτησε μέχρι το πρωί, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι άδικα μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.

reworks agora

Την Κυριακή το μεσημέρι, πήραμε το δρόμο προς Καλαμαριά, ένα από τα πιο πράσινα προάστια της Θεσσαλονίκης και γειτονιά των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής. Ο ήλιος στεκόταν πάνω από το Κυβερνείο, γνωστό και ως Παλατάκι στους ντόπιους, ένα νεοκλασικό εκεί που σκάει το κύμα, με μεγάλο κήπο που στο παρελθόν φιλοξένησε από τη βασιλική οικογένεια μέχρι αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς και υπουργούς. Αυτό ήταν το κατάλληλο τοπίο για να υποδεχτούμε τη φεστιβαλική σεζόν που ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: με τον ήλιο να δύει, δίπλα στη θάλασσα, τον κόσμο να πλημμυρίζει το χώρο και τα decibel να απογειώνουν τη διάθεση, μέχρι η πανσέληνος να σκαρφαλώσει στον ουρανό.

Αχαλίνωτη αποδείχτηκε η ενέργεια από το πλήθος από τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ το θερμόμετρο χτυπούσε κόκκινο. Έχοντας παίξει σε περισσότερα από 2000 lives μέχρι σήμερα, o Ison έφερε τον ηλεκτρονικό εκλεκτικισμό του σε άλλο ένα set, δίπλα στη θάλασσα αυτήν τη φορά. Δίνοντας τον παλμό, εν συνεχεία, το project Momery αποτελεί μια νέα συνεργασία μεταξύ της σύλληψης της μνήμης και της μουσικής, συνδέοντας στην πράξη εικόνες με ιδέες, συναισθήματα και αισθήσεις.

reworks agora

Συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική, οι Tale of Us, το μεγαλύτερο όνομα της Ιταλικής μουσικής σκηνής που έχουν κυκλοφορήσει μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής των τελευταίων ετών, ανέβηκαν στη σκηνή. Οι Ιταλοί dj/producers Carmine Conte και Matteo Milleri, έσπασαν για άλλη μια φορά τα ποιητικά και συναισθηματικά όρια, φέρνοντας απόλαυση και δέος σε όλες και όλους εμάς. Reworks agora, εις το επανιδείν!

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.