Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η St. Patrick’s Day έφτασε!

Η δέκατη έβδομη μέρα του Μαρτίου είναι ανέκαθεν αφιερωμένη στον προστάτη των Ιρλανδών, Άγιο Πατρίκιο. και φέτος η POPAGANDA, λίγο πριν γιορτάσει πίνοντας παραδοσιακή Guinness, παραθέτει δέκα άγνωστα πράγματα γύρω από την πιο πράσινη μέρα της χρονιάς.
stp1

Όπως κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου έτσι  και φέτος οι Ιρλανδοί γιορτάζουν τη μέρα του προστάτη της Ιρλανδίας,  του Άγιου Πατρίκιου, γνωστή και ως St. Patricks Day. Πρόκειται για την ημέρα που μας κάνει όλους να νιώθουμε έστω και λίγο Ιρλανδοί, να γεμίζουμε τις ανά την επικράτεια Ιρλανδικές παμπ από νωρίς το απόγευμα, να δοκιμάζουμε να μιλήσουμε με την εντελώς δυσνόητη κέλτικη προφορά και να κατεβάζουμε τις Guinness τη μια μετά την άλλη -αξίζει και μια τιμητική αναφορά στην κόκκινη μπύρα Kilkenny η οποία είναι η λιγότερο πικρή εναλλακτική μπύρα της ημέρας-.

Πριν όμως φορέσουμε και για φέτος τα χαρακτηριστικά ημίψηλα καπέλα και ακούσουμε στη διαπασών Dubliners, Flogging Molly και Dropkick Murphys ας δούμε δέκα άγνωστα πράγματα γύρω από την Εθνική γιορτή της Ιρλανδίας.

1.Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν καν Ιρλανδός, καθώς γεννήθηκε στο απέναντι νησί. Ευτυχώς για τους Ιρλανδούς στην Ουαλία και όχι κάπου ανατολικότερα. Επίσης το κανονικό του όνομα ήταν Maewyn Succat.

stp11

2.Το τριφύλλι ως γνωστόν είναι το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας. Ο Άγιος Πατρίκιος συνήθιζε να χρησιμοποιεί τριφύλλια για να εξηγήσει συμβολικά στους παγανιστές χωρικούς την Αγία Τριάδα.

Fun fact 1: Οι κερκίδες που φιλοξενούν οπαδούς του Παναθηναϊκού κοσμούνται συχνά με Ιρλανδικές σημαίες καθώς η ομάδα της Αθήνας πήρε το σύμβολο της εμπνευσμένη από το τριφύλλι που φορούσε στο στήθος του ο Ιρλανδoκαναδός δρομέας Billy Sherring στον Μαραθώνιο του 1906.

stp13

3.Η Ιρλανδία είναι μια χώρα με μεγάλη μεταναστευτική ιστορία, κυρίως με τα μαζικά ρεύματα μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πως στη Νέα Υόρκη και όχι στο Δουβλίνο έλαβε χώρα για πρώτη φορά παρέλαση προς τιμήν του Αγίου Πατρικίου.

stp3

4.Στην αρχή το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας και του Αγίου Πατρίκιου ήταν το μπλε καθώς το πράσινο θεωρούταν πως έφερνε κακοτυχία. Το μπλε παραμένει ακόμα το επίσημο χρώμα της Προεδρίας της Ιρλανδίας. Το πράσινο χρώμα πήρε τη θέση του μπλε κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής επανάστασης του 1798.

stp4

5.Η μικρότερη παρέλαση προς τιμήν του Άγιου Πατρίκιου πραγματοποιείται στο Dripsey της επαρχίας Cork και έχει μήκος μόνο 23 μέτρα.

Anadolu Agency

6.Το 2010, όταν και πραγματοποιήθηκε ο διακοσιοστός εορτασμός προς τιμήν του Άγιου Πατρίκιου η Όπερα του Σύδνεϋ ντύθηκε στα πράσινα.

Fun Fact 2: Η γιορτή του Αγίου Πατρικίου επετράπη για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1810, ώστε να μπορούν κάπως να διασκεδάσουν οι Ιρλανδοί φυλακισμένοι-εργάτες.

stp6

7.Σε παρόμοιο στυλ, οι αρχές του Σικάγου «βάφουν» τον ποταμό Kelly πράσινο, με τη διάρκεια των χημικών να κρατάει για περίπου πέντε με έξι ώρες.

stp10

8.Παρότι πρόκειται για μια θρησκευτική γιορτή στα χαρτιά, στην πράξη μελέτες δείχνουν πως ο μέσος καταναλωτής που θα συμμετάσχει στους εορτασμούς θα ξοδέψει περίπου 35 δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, την ημέρα του Άγιου Πατρίκιου, περίπου τεσσεράμισι δις δολάρια αλλάζουν χέρια.

Peter Morrison)

9.Παραδοσιακά, κάθε χρόνο στην ημέρα του Άγιου Πατρίκιου ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας χαρίζει μια κρυστάλλινη σφαίρα γεμάτη τριφύλλια στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. .

stp9

10.Στη γιορτή του Άγιου Πατρίκιου η Guinness έχει την τιμητική της. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως περίπου 5.5 εκατομμύρια “pints” γεμάτα Guinness καταναλώνονται καθημερινά. Στη γιορτή του Άγιου Πατρίκιου ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται.

stp5
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.