Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν. Το γκράφιτι της επανάστασης επιστρέφει σε δρόμο του Χαρτούμ

Μία μέρα μετά το σχηματισμό μεταβατικού Συμβουλίου και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού στο Σουδάν, νέοι Σουδανοί μαζεύτηκαν να ζωγραφίσουν ξανά στους τοίχους ενός συγκεκριμένου δρόμου του Χαρτούμ. Στον δρόμο απ' όπου ξεκίνησε η επανάσταση.
Φωτογραφίες: EPA / AMEL PAIN

 

Νέοι από όλο το Σουδάν μαζεύτηκαν να ζωγραφίσουν στους τοίχους ενός δρόμου του Χαρτούμ, γνωστός ως ο δρόμος των γκράφιτι της επανάστασης. Ο δρόμος είχε καθαριστεί και τα γκράφιτι είχαν σβηστεί από μέλη των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων μετά από διαταγή των αρχών, μερικούς μήνες νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει μία ημέρα μετά το σχηματισμό μεταβατικού Συμβουλίου και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού στο Σουδάν στις 22 Αυγούστου 2019.

Το Συμβούλιο των στρατηγών —κατέλαβαν την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου— και η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΣΕΑ), αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν, “κατέληξαν σε συμφωνία”, όπου η προεδρία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι “εναλλασσόμενη”. Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησαν οι μεσολαβητές από τα κράτη της Αφρικανικής Ένωσης και της Αιθιοπίας, αρχικά θα τεθεί επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης ένας στρατιωτικός για 18 μήνες και κατόπιν θα τον διαδεχθεί ένας πολίτης για το υπόλοιπο διάστημα της μεταβατικής περιόδου. Περίοδος που θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια .

Η επανέναρξη των συνομιλιών έγινε με υπόβαθρο τη μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την πολυαίμακτη διάλυση, στις 3 Ιουνίου, της καθιστικής  διαμαρτυρίας μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, σε αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και προκλήθηκε διεθνής κατακραυγή. Τελικά, η συμφωνία κλείστηκε λίγες ημέρες αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά σε όλο το Σουδάν, παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και τη διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για να απαιτήσουν από τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 180 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Κυριακής, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι νέοι επέστρεψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να ξαναβάψουν τους τοίχους αυτού του δρόμου, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης, στην οποία συμμετείχαν και όλων των αθώων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν, στη βίαιη εκκαθάριση που ακολούθησε.

(πηγή: euronews)

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.