Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

27 δημοτικοί σύμβουλοι στη δίνη ενός παραλογισμού

Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μιλάει στην Popaganda για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να καλέσει σε απολογία 27 δημοτικούς συμβούλους, επειδή δεν άσκησαν έφεση σε ευνοϊκές για 34 εργαζόμενους πρωτόδικες αποφάσεις.
Δήμος Αγίου Δημητρίου

Στο στόχαστρο της νέας διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, καθώς έχει κληθεί σε απολογία σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», αφού αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δύο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν τη μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου – κι αυτό τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών δεν διασφαλίζει την επαρκή στελέχωση των Δήμων σε προσωπικό.

Τον Οκτώβριο του 2022, τόσο η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι, είχαν ψηφίσει ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση επί των δύο πρωτόδικων αποφάσεων, γεγονός που σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη, παραβιάζει τη νέα διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης, οφείλει να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων, ώστε να μην πραγματοποιούνται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, «Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη ‘συμμόρφωση’ του Δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από το Δήμο, παραβιάζουν εν γνώση τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022». 

Στον απόηχο της στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής απέναντι στους ανθρώπους του Δήμου, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, εξηγεί στην Popaganda το χρονικό της υπόθεσης που έφερε το δημοτικό συμβούλιο αντιμέτωπο με πειθαρχικά παραπτώματα, μιλώντας παράλληλα για τις ενέργειες στις οποίες σχεδιάζουν να προβούν από εδώ και στο εξής:

«Το δημοτικό συμβούλιο πήρε μία απόφαση το 2021, με την οποία βεβαίωνε πως οι εργαζόμενοι που είναι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και εφόσον προσέφευγαν δικαστικά και λάμβαναν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, θα αποδεχόταν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Ο νόμος που ίσχυε ακόμη τότε, έδινε το δικαίωμα στο δημοτικό συμβούλιο να κρίνει και να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση ή όχι», λέει η κα. Ανδρούτσου.

Σύμφωνα με την ίδια, «Το 2022 όμως, ο Βορίδης τροποποίησε τον νόμο και προσέθεσε εκ νέου μια διάταξη που ίσχυε και παλιότερα, και είχε καταργηθεί από τον Σκουρλέτη επί ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή, πρέπει να εξαντλούνται τα ένδικα μέσα, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις εργαζομένων που κρίνουν τα δικαστήρια σε πρώτο βαθμό ότι πρέπει να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Οι 34 εργαζόμενοι είχαν καταθέσει την τακτική τους αγωγή προ της διάταξης, με αποτέλεσμα η οικονομική επιτροπή να έχει αποφασίσει αυτό που είχε πει και το δημοτικό συμβούλιο. Σε εφαρμογή δηλαδή της γενικής απόφασης του συμβουλίου, είπε ότι θα αποδεχτεί τις αγωγές τους, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου».

Τόσο η Δήμαρχος όσο και μέλη από τη διοίκηση, είχαν βρεθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρες, βεβαιώνοντας πως χωρίς αυτούς τους ανθρώπους (σχολικές καθαρίστριες, άτομα που εργάζονταν στον τομέα του πράσινου, σε παιδικές χαρές, στην καθαριότητα κ.α.), οι εργασίες στον δήμο δεν θα διεκπεραιώνονταν ικανοποιητικά. Όπως εξηγεί η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, «Οι συμβάσεις τους, επίσης, είχαν ανανεωθεί πολλές φορές την περίοδο της πανδημίας με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς αποδεχτήκαμε την αγωγή τους – στο μεταξύ ο νόμος άλλαξε – και όταν δικάστηκαν κέρδισαν μια απόφαση. Έπειτα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν την κερδισμένη αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει έφεση».

«Στη συνέχεια, αυτή η απόφαση πήγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κρίθηκε μη νόμιμη βάσει του νέου πλέον νόμου, και η Αποκεντρωμένη ζήτησε να ανακληθεί, ισχυριζόμενη πως θα έπρεπε να κάνουμε έφεση για να τελεσιδικήσει σε ανώτερο βαθμό και όχι πρωτόδικα. Στο μεταξύ ο χρόνος της έφεσης είχε περάσει, και έτσι έγιναν τελεσίδικες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πραγματικότητα όμως οι αποφάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί οι μετατροπές των συμβάσεων των εργαζομένων γίνονται με ΦΕΚ το οποίο περνάει από την Αποκεντρωμένη», επισημαίνει η κα. Ανδρούτσου.

Φτάνοντας στο παρόν και σε όσα καλούνται τα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, η κα. Ανδρούτσου αναφέρει ότι, «Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης έχει κρίνει ότι πήραμε μια μη νόμιμη απόφαση και κάλεσε τους 27 δημοτικούς συμβούλους σε απολογία για παράβαση καθήκοντος, προσθέτοντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό “με δόλο”. Η απολογία γίνεται εντός 20 ημερών από την επίδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης “σε εγγραφή απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου για τις πράξεις και παραλείψεις όσων αναλύονται ανωτέρω”».

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο της απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι «εφ’ όσον η προθεσμία των 20 ημερών παρέλθει άπρακτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κριθούν ως ‘αναπολόγητοι’ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

«Θα ζητήσουμε να ανακληθεί η κλήση της απολογίας, και φυσικά να αλλάξει ο νόμος που είναι το πιο βασικό».

Μιλώντας για τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου μετά τις δυσμενείς εξελίξεις, η κα. Ανδρούτσου τονίζει: «Αποφασίσαμε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο να προβούμε σε κάποιες κινήσεις. Συγκεκριμένα οργανώνουμε την Τετάρτη 29/3 μία Συνέντευξη Τύπου για να επικοινωνηθούν τα όσα συμβαίνουν, ενώ θα στείλουμε επιστολή προς όλους τους Δημάρχους και τα Σωματεία των Εργαζομένων, την ΚΕΔΕ κ.λπ., και θα ζητήσουμε να ανακληθεί η κλήση της απολογίας, και φυσικά να αλλάξει ο νόμος που είναι το πιο βασικό».

«Ακόμη, θα κάνουμε την ερχόμενη Πέμπτη (30/3) μια μεγάλη κινητοποίηση στο Υπουργείο – την οποία ταυτόχρονα θα υποστηρίξει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ με μια στάση εργασίας – για να παραστούμε στο Υπουργείο για να καταθέσουμε τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία μας. Όλο αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, και θεωρούμε πως ξεκίνησαν από εμάς για να συνεχίσουν πιθανώς και με άλλους Δήμους», καταλήγει.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.