Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πώς η Wendy Davis κατάφερε με ένα καθετήρα και πολλή επιμονή να αναχαιτίσει νομοσχέδιο εναντίον των αμβλώσεων

Η συγκινητική κίνηση της γερουσιαστή από το Τέξας που πρωταγωνίστησε σε μια μνημειώδη στιγμή για το γυναικείο κίνημα και έμεινε στην ιστορία ως η πολιτική κωλυσιεργία του λαού. Γράφει ο Γιάννης Τσιούλης.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
Wendy Davis

«Είχα 13 ώρες που έπρεπε να μιλάω. Οι κανόνες της Γερουσίας στο Τέξας λένε ότι δεν μπορείς να πιεις μια γουλιά νερό, δεν μπορείς να ακουμπήσεις στο γραφείο σου και σίγουρα δεν μπορείς να φύγεις από τη συνεδρία για να πας στην τουαλέτα. Φορούσα ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και είχα βάλει καθετήρα που μου τοποθέτησε ένα γιατρός στις 6 το πρωί της ίδιας μέρας για να μπορέσω να αντέξω μες στη μέρα», λέει η Wendy Davis στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix “Reversing Roe” για την εμπειρία από την ιστορική αυτή μέρα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 25 Ιουνίου του 2013 η Γερουσία του Τέξας είχε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα περιόριζε της ελευθερίες των γυναικών στο σώμα τους, θέτοντας περιορισμούς στο δικαίωμα τους στην άμβλωση. Η Wendy Davis, γερουσιαστής των δημοκρατικών τότε γνώριζε ότι ο μόνος τρόπος να «σκοτώσει» το νομοσχέδιο που θα περνούσε σίγουρα λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, είναι να συνεχίσει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο μέχρι την εκπνοή του χρόνου για την ψηφοφορία, καθώς αν δεν είχε ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα, θα έπρεπε να το αποσύρουν όπως προβλέπει ο κανονισμός της Γερουσίας στο Austin.

Ακόμα λοιπόν κι αν ήξερε ότι δεν μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, η Wendy χρησιμοποίησε κάθε δημοκρατική δικλείδα που της δινόταν για να ρίξει φως σε ένα θέμα που είναι μείζονος σημασίας για τη γυναικεία αυτοδιάθεση και εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν ως πολιτικό debate οι συντηρητικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η διαδικασία που χρησιμοποίησε η Wendy ονομάζεται πολιτική κωλυσιεργία (filibuster) και ουσιαστικά είναι  ατέρμονο debate για το νομοσχέδιο μέχρι να παρέλθει ο χρόνος που προβλέπει ο κανονισμός ενός κοινοβουλίου πως είναι διαθέσιμος για να ψηφιστεί.

Η διαδικασία αυτή έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς μεταξύ των οποίων ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνεις καθόλου από το θέμα, οπότε η Γερουσιαστής έπρεπε να μιλήσει μόνο για το συγκεκριμένο θέμα επί 13 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδια μέρας για να ροκανίσει την προθεσμία. Τι έκανε μία από τις μοναδικές γυναίκες στη γερουσία που τα έβαλε με τους άντρες, έγινε viral σε σημειο μέχρι και ο Obama να γράψει στο twitter του για την θαρραλέα ενέργειά της στο Austin; Διάβασε γράμματα γυναικών που είναι αντίθετες στην νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων. Και σε ένα από αυτά μάλιστα λύγισε, γιατί και η ίδια είχε βρεθεί στη θέση να χρειαστεί πρόσβαση σε άμβλωση στο παρελθόν.

H viral προσπάθειά της γέμισε τη γερουσία με ανθρώπους από όλο το Τέξας που έγιναν αυθόρμητα ακτιβιστές για να στηρίξουν τη Wendy εκείνη την ιστορική μέρα. Οι συντηρητικοί, δύο ώρες πριν τις 12, κατάφεραν να σταματήσουν τη Wendy από το να ολοκληρώσει την ομιλία της και να κερδίσει αυτή την πολιτική κωλυσιεργία, αλλά οι συνάδελφοι της από το Δημοκρατικό κόμμα συνέχισαν το debate μέχρι που δεκαπέντε λεπτά πριν τις 12 οι Ρεπουμπλικάνοι έσπασαν τους κανόνες  και προσπάθησαν να σταματήσουν την πολιτική κωλυσιεργία για να προχωρήσει η ψηφοφορία.

Wendy Davis

Οι παρευρισκόμενοι πολίτες, αντιλαμβανόμενοι την παράτυπη διαδικασία, άρχισαν να φωνάζουν το όνομα της Wendy με αποτέλεσμα να σειστεί το κτίριο και να χρειαστεί η παρέμβαση των αρχών, αλλά η καθυστέρηση αυτή οδήγησε την ψηφοφορία να αρχίσει στις 00:03, άρα ουσιαστικά να ακυρωθεί, γιατί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της είχε παρέλθει. Έτσι η ημέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως η πολιτική κωλυσιεργία του λαού, γιατί οι παρευρισκόμενοι ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν τη Wendy Davis να ολοκληρώσει την αποστολή της.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέστρεψαν με άλλο νομοσχέδιο ένα μήνα μετά που εν τέλει πέρασε, αλλά η Wendy κατάφερε να συσπειρώσει το γυναικείο κίνημα και να δείξει ότι ο κόσμος μπορεί να ελέγξει τη δημοκρατία αν δώσει την απαραίτητη προσοχή και ενέπνευσε γυναίκες σε όλα τα πλάτη και μήκη της Αμερικής να ασκούν έλεγχο, όπως μπορούν, στα τοπικά κοινοβούλια τους.

Μπορείτε να δείτε γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα της Αμερικής να μιλάνε για την ιστορική αυτή στιγμή στο μίνι ντοκιμαντέρ του Texas Tribune.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.