waters

Με αφορμή την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γάζας, ο Roger Waters θέλησε να εκφράσει τις δικές του ανησυχίες και απόψεις επί του θέματος, αρθρογραφόντας στο Salon. Μάλιστα, ολοκληρώνει το κείμενό του παραθέτοντας και ένα ποιήμα, με τίτλο «Crystal Clear Brooks», για τα αθώα παιδιά-θύματα.

Θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο να δοθεί ένα τέλος πια σ’αυτή την αιματοχυσία όμως δεν το κάνουν. Αντιθέτως, μέλη του Κογκρέσου προασπίζονται τα ισραηλινά επιχειρήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την οπτική των Παλαιστινίων. Ισχυρίζονται ότι βάσει δικαιοσύνης, το Ισραήλ δρα πιο ελεύθερα και δίκαια έτσι, και επικαλούνται το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, παρά το γεγονός ότι, ως δύναμη κατοχής, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τους Παλαιστινίους που εξουσιάζει και όχι να τους σφαγιάζει.

Αναρωτιέται εάν οι πολιτικοί έχουν ποτέ φανταστεί  πως είναι να είσαι Παλαιστίνιος. Αν θα μπορούσαν  να χάσουν το σπίτι τους, την ιδιοκτησία τους και να πρέπει να ζουν κάτω από την κυριαρχία των Ισραηλινών για 47 χρόνια. Σίγουρα κανείς  πολιτικός, κανείς Αμερικανός γενικά, δεν θα μπορούσε να το αντέξει, όπως λέει.

Ο Waters θεωρεί πως τα αμερικανικά ΜΜΕ καλύπτουν τους Αμερικανούς πολιτικούς και την θέση των κομμάτων όπου ανήκουν. «Είναι πολύ εύκολο να καταδικάζουμε την στρατιωτική επέμβαση, την τυχαία εκτόξευση των πυραύλων και τις απώλειες αμάχων. Όμως ο κατεχόμενος πληθυσμός έχει το νόμιμο δικαίωμα να αντισταθεί στον στρατό του κατακτητή και ο κατακτητής με τη σειρά του έχει την νομική υποχρέωση να τον προστατεύσει.»

Ο ίδιος τάσσεται προφανώς υπέρ της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Το διεθνές δίκαιο έχει θεσπιστεί για να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα πρέπει να εφαρμόζεται  παντού». Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει αισιόδοξος για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών και αυτό το αποδίδει στο κίνημα BDS (bycotts, divestment and sanctions) που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, και έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση παγκοσμίως, οπότε ίσως μπορέσει μελλοντικά να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει τις μεθόδους του.

Διαβάστε εδώ και την ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από τη Λωρίδα της Γάζας.