Ο τσολιάς της Ελληνοφρένειας έκλεψε την παράσταση και μοίρασε λουλούδια.

Ο τσολιάς της Ελληνοφρένειας έκλεψε την παράσταση και μοίρασε λουλούδια.

«Eνα βιβλίο, είναι ένα βιβλίο, είναι ένα βιβλίο». Με πείσμα και φωνή δυνατότερη όλων των άλλων ομιλητών στο πάνελ, η Μαριλένα Κοππά προσπαθεί να υπενθυμίσει ότι η συγκέντρωση στον Ιανό δεν αφορά το φλερτ Παπανδρέου-ΔΗΜΑΡ. Ομως η αναφορά στο τρυφερό ποίημα της Γερτρούδης Στάιν και στον στίχο a rose, is a rose, is a rose δεν αρκούσε για να αλλάξει την ετικέτα της συνάντησης στο πατάρι του Ιανού. Τα ρυθμικά Παπανδρέου-Παπανδρέου με το χαρακτηριστικό παρατεταμένο Πα (ουσιαστικά ένα Παααπααανδρέου) φανέρωνε πως τελικά το στίγμα θα ήταν άλλο.

«Α rose, is a rose, is a rose». Είναι 12 παρά είκοσι όταν διασχίζοντας το φανάρι που χωρίζει την Εδουάρδου Λω με τη Σταδίου πέφτω πάνω στον Παναγιώτη – τον υπεύθυνο ασφαλείας του Παπανδρέου, την πραγματική σκιά του όλα αυτά τα χρόνια. Μηχανικά κοιτώ δεξιά και είναι η ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, στρίβει στη Σταδίου και προχωρά προς την είσοδο του Ιανού, απ’ όπου ήδη ακούγονται σαν ηχώ χειροκροτήματα και φωνές. Φωνές που επαναλαμβάνουν ένα παρατεταμένο «Πα». Δεν είναι περισσότεροι από είκοσι άτομα, αλλά κάνουν φασαρία. Ανάμεσά του ο γνωστός τσολιάς της Ελληνοφρένειας που αγνοώντας τους θερμόαιμους κραδαίνει ένα μπουκέτο ανοιξιάτικα λουλούδια στον πρώην πρωθυπουργό «Για να σκάσει ο Βενιζέλος» φωνάζει.

ÌÁÑÉËÅÍÁ ÊÏÐÐÁ ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÉÁÍÏÓ ÂÉÂËÉÏ ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ

«Ακούς εκεί έξαλλο του ΠΑΣΟΚ…»
Στριμωξίδι στη σκάλα, κάποιος δίπλα συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί και αρπάζεται «Αυτός; Αυτός είναι ο τσολιάς της Ελληνοφρένειας; Κάτσε να βγω έξω να του πω δυο λογάκια». Φτάνοντας στον πρώτο όροφο το αδιαχώρητο. Πολύ στριμωξίδι. «Εξαλλο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είπαν, έξαλλο το ΠΑΣΟΚ. Μα είναι λέξη αυτή; Βιάστηκαν και την πάτησαν» λένε δυο ακροβολισμένοι στο μπαρ.

Οι ομιλητές παίρνουν τη θέση τους στο πάνελ, αρχίζει η αναφορά στα ονόματα και βέβαια ναι, αυτό το «μαζί μας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου» προκαλεί μια θύελλα χειροκροτημάτων, φωνών, παρατεταμένων Παααπαααπανδρέου και στο τέλος μια βροντερή φωνή από το βάθος που προφητεύει «θα είναι ξανά πρωθυπουργός». Τα τεράστια γράμματα ΙΑΝΟΣ στο backround του πάνελ, δεν αλλάζουν την αίσθηση πως εδώ θα δούμε μια παρουσίαση βιβλίου, αλλά μοιάζει πιο πολύ με συγκέντρωση παλιών, ορκισμένων, αμετανόητων φίλων του ΠΑΣΟΚ για bonding.

17_05284355.

Που 'σαι μωρέ;

Που ‘σαι μωρέ;

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεφυλλίζεις τις σημειώσεις του, βγάζει ένα στυλό και κάτι προσθέτει, μοιάζει να αλλάζει τη σειρά ορισμένων προτάσεων. Ξεκινά (εκτενές ρεπορτάζ ΕΔΩ), με την επισήμανση ότι έχει πάρει πολλές αντισυμβατικές αποφάσεις στη ζωή του, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι θα θεωρείτο αντισυμβατική η παρουσίαση ενός βιβλίου. Σε μια ομιλία που ουδεμία αναφορά είχε σε αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο του βιβλίου και σε συγκεκριμένες σημειώσεις από το έργο της συγγραφέως, ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά έκανε μια ψυχολογικού τύπου προσέγγιση όσων έγιναν από το 2009 και μετά, των ευθυνών, των συναισθημάτων, των ψυχολογικών κινήτρων και αντικινήτρων…

Η συνέχεια στο iefimerida.