ΣΚΑΝΕΡ

Μακρινοί γαλαξίες στον σκοτεινό ουρανό

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου αποκάλυψε τεράστιες ποσότητες ατομικού υδρογόνου που περιβάλλουν τους μακρινούς γαλαξίες.
Φωτογραφίες: EPA/HANDOUT

Μια αχρονολόγητη φωτογραφία που τέθηκε στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου την 1η Οκτωβρίου 2018, παρουσιάζει μια άποψη του μακρινού σύμπαντος . Έγινε με το φασματόγραφο MUSE του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (European Southern Observatory / ESO) , μέσω της παρατήρησης με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope). Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο είναι μία εγκατάσταση από τηλεσκόπια που ελέγχονται από το ESO, και βρίσκεται στο όρος Παρανάλ στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Ο φασματογράφος  αποκάλυψε στους επιστήμονες τεράστιες κοσμικές δεξαμενές ατομικού υδρογόνου, που περιβάλλουν τους μακρινούς γαλαξίες. Η εξαιρετική ευαισθησία του MUSE επέτρεψε την άμεση παρακολούθηση αμυδρών σύννεφων υδρογόνου που λάμπουν, με εκπομπή Lyman-alpha, στις απαρχές του Σύμπαντος, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν ολόκληρος ο νυχτερινός ουρανός, αόρατα, φλογίζεται.

 

 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.