pop_kim_2

Η κληρονομιά του Κιμ Γιονγκ Ιλ

Διάφοροι τύραννοι της σύγχρονης ιστορίας έχουν πλάσει ένα cult προφίλ, αλλά κανένας από αυτούς δεν κατόρθωσε να το διατηρήσει σε βάθος χρόνου δεκαετιών, όπως έκανε στη Β. Κορέα η οικογένεια των Κιμ. Αρχής γενομένης από την εποχή του παππού και ισόβιου προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ, ακολούθησε ο πατέρας Κιμ Γιονγκ Ιλ και από τον Δεκέμβριο του 2011 ήρθε η σειρά του γιου, του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι κυβερνούν από το 1948, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος της Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε στα τέλη του 2011 και κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Δημιούργησε μεθοδικά πριν «φύγει» μία μεγάλη σφαίρα επιρροής γύρω από τον γιο του, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας τη συνέχιση του οικογενειακού καθεστώτος να μοιάζει με το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Από το 2008 που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έως το 2011 που υπέστη έμφραγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έκανε περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ουσιαστικά, προετοίμαζε το έδαφος της διαδοχής για τον τρίτο και πιο αγαπημένο του γιο.

Το 2004 σημειώθηκε τεράστια έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό, όπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αρχικά, τα ξένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για δυστύχημα, όμως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας μετέδωσε πως επρόκειτο για αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Λίγους μήνες αργότερα, ο G. Bush Junior κήρυξε τη χώρα μέρος του «Άξονα του Κακού» (μαζί με το Ιράκ και το Ιράν). Ο λόγος; Το γεγονός ότι η Β. Κορέα ανακοίνωσε πως διαθέτει «ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο ικανό να αντεπεξέλθει στις όποιες προκλήσεις εγερθούν». Κάτι που ήταν κοινό μυστικό, αλλά η ανακοίνωση θεωρήθηκε προκλητική σε διπλωματικό επίπεδο και έπρεπε να στοχευθεί αναλόγως.

kimbaby

Η πυρηνική ψύχωση

Άλλο κατόρθωμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν η μετατροπή της χώρας σε υπολογίσιμη πυρηνικά δύναμη. Ορόσημο αυτής, οι δύο μεγάλες πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε το 2006 και το 2009, σε πείσμα των διεθνών πιέσεων.

 

kimbutton

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα πυρηνικά βρίσκονται περισσότερο υπό τον έλεγχο των στρατηγών του στρατού παρά της οικογένειας Κιμ. Θεωρητικά, το ανεπτυγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο συνιστά στρατιωτικό όπλο. Αντ’ αυτού όμως, η Β. Κορέα το χρησιμοποιεί συχνά ως μοχλό πολιτικής πίεσης εκμαιεύοντας απροσδόκητες συναινέσεις, ουρανοκατέβατες εκφράσεις σεβασμού και υποστήριξης, αλλά και σημαντική βοήθεια από εχθρικά διακείμενους γείτονες. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε τα πυρηνικά να έρχονται στο προσκήνιο σχεδόν αποκλειστικά ως διαπραγματευτικό χαρτί «για τον φόβο των Ιουδαίων» παρά ως χειροπιαστό επιθετικό όπλο. Αυτή η δοκιμασμένη πατροπαράδοτα συνταγή έχει αποδώσει καρπούς, καθώς η εξουσία διατηρήθηκε και οι μεγάλες κοινωνικές αναταραχές αποφεύχθηκαν. Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου οι οικονομικοί χειρισμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τραγικοί.

 Μαγική λεπτομέρεια το i-Mac στα δεξιά

Μαγική λεπτομέρεια το i-Mac στα δεξιά

Η Κίνα ως ομπρέλα

Η αδυναμία των ΗΠΑ και της Κίνας να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή απέναντι στο καθεστώς της Β. Κορέας έχει δώσει την ευκαιρία μακροημέρευσης της δυναστείας των Κιμ. Για τους Δυτικούς εξάλλου, ως γνωστόν, η εποχή των δυναστών θα έπρεπε να έχει παρέλθει οριστικά, το Πεκίνο όμως φαίνεται πως έχει άλλη άποψη και κάπως έτσι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει -και αυτός- όλο το μέλλον μπροστά του. Μέχρι νεωτέρας.

 

kimspeech

Ο δημιουργικός ρόλος των εκτελέσεων

Οι εκτελέσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά ρητή εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν κοντεύουν να λάβουν διαστάσεις λαϊκού θρύλου. Ο θείος του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, ηλικίας 67 ετών, έγινε τροφή για ένα κοπάδι άγριων σκυλιών μαζί με πέντε στενούς του συνεργάτες τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν αγαπητός ξάδελφος του πατέρα του και πνευματικός μέντορας του μικρού Ουν. Ο Τάεκ κατηγορήθηκε για εμπλοκή στην οργάνωση και τη συγκρότηση πραξικοπήματος κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ του αποδόθηκαν κατηγορίες για διαφθορά και απιστία. Όλα αυτά σε εντελώς ανεπίσημο επίπεδο. Έναν μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε και όλη του η οικογένεια. Μεταξύ των μελών της οποίας, γυναίκες, παιδιά και οι πρέσβεις της Β. Κορέας στην Κούβα και τη Μαλαισία – που ήταν συγγενείς β’ βαθμού. Οι τυχεροί γνώρισαν απλώς την εξορία σε απομονωμένα χωριά στα βόρεια της χώρας, ενώ όσοι αντιστάθηκαν στη σύλληψη εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

kimropes

Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως εκτελέστηκε και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αυτήν τη φορά με φλογοβόλο. Ο εν λόγω κρατικός λειτουργός θεωρήθηκε πως είχε πάρει μέρος και αυτός στην προσπάθεια ανατροπής του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στους στενούς του συνεργάτες απονεμήθηκε χάρη και στάλθηκαν απλώς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Βορρά.

Το 2012 ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να ανατινάξουν έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, επειδή εντοπίστηκε «μεθυσμένος και σε κατάσταση υπερβολικής ευθυμίας σε περίοδο πένθους» (σ.σ.: λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ). Φημολογείται πως η εντολή που έδωσε ήταν «να μη μείνει ίχνος από αυτόν, ούτε από τα μαλλιά του».

Η χρησιμότητα των διαρροών

Οι αναλυτικές πληροφορίες που κυκλοφορούν -ακόμη και μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Β. Κορέας «Yonhap»- για τις εκτελέσεις είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργες. Συνήθως, τέτοιες πράξεις μένουν κρυφές σαν επτασφράγιστα μυστικά και κυρίως δεν υπάρχουν ακούσιες διαρροές.

kimbudge

Τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

α) λόγω θέσης και κουλτούρας -που εμείς προφανώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε- η κυβέρνηση θα μπορούσε να διοχετεύει σκόπιμα τις ιστορίες που μπορεί και να μην ισχύουν σε απόλυτο βαθμό. Ως δείγμα εδραίωσης της κυριαρχίας στους αντιφρονούντες.

β) τα ξένα ΜΜΕ να κατασκευάζουν τις ειδήσεις αυτές σπιλώνοντας το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν εν μέσω ενός ιδιότυπου επικοινωνιακού πολέμου.

Ή ίσως και τα δύο ταυτόχρονα…

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Υ.Γ. Μέχρι να καταλήξετε, ίσως σας βοηθήσει ένας από τους πιο αστείους fake λογαριασμούς του Twitter. Enjoy! Ενώ για μία πιο πλήρη ενημέρωση υπάρχει το χθεσινό αφιέρωμα της Guardian με φωτορεπορτάζ από την ζωή στη χώρα και με ρεπορτάζ γύρω από την τάση αμφισβήτησης της παντοκρατορίας των Κιμ.

1 2